3 sfaturi CIUDATE despre turmeric!

Publicitate

Studiile au demonstrat numeroasele beneficii medicinale ale acestei plante uimitoare pe care le puteti afla in paragrafele de mai jos. Odata ce veti vedea dovada clara ca turmericul are o serie de beneficii importante pentru sanatate, veti fi dornici sa il introduceti in dieta de zi cu zi. Cu toate acestea, inainte de a incepe sa consumati acest puternic aliment medicinal, trebuie sa intelegeti cum sa deblocati pe deplin potentialul sau de vindecare.
Turmericul este un rizom (un tip de tija orizontala, de obicei in subteran, care trimite radacini si lastari din nodurile sale; cunoscut si sub numele de portaltoi), este inrudit cu radacina de ghimbir (tot un rizom), ambele facand parte din familia Zingiberacaea; a fost folosit timp de mii de ani ca si medicament, condiment (curry) si colorant galben.

Publicitate

Curcumina este un colorant galben care se gaseste in turmeric (Curcuma longa). Curcuminul este unul dintre cei 3 polifenoli care se afla in turmeric, pe langa desmethoxycurcumin- ul și bis-desmethoxycurcumin- ul.
Oamenii de stiinta inca nu au identificat toti constituentii turmericului. Cercetatorii continua sa descopere noi curcuminoide. Estimarile actuale sustin faptul ca turmericul contine peste o suta de compusi chimici care se afla in primul rand, in uleiul esential al acestui condiment medicinal complex.
O problema majora cu turmericul este biodisponibilitatea sa. Curcumina este elementul- cheie constitutiv al turmericului. O preponderenta de animale si si studiile clinice au evidentiat ca procentajele de curcumina din plasma, urina si tesuturile periferice, daca este detectabila la toate, sunt extrem de mici, indiferent de marimea dozei.

Publicitate

Ce este biodisponibilitatea?
Conform manualului Merck, “biodisponibilitatea se refera la masura si rata la care portiunea activa (medicament sau metabolit) intra in circulatia sistemica, accesand astfel locul actiunii”.
In esenta, biodisponibilitatea inseamna cat de multa substanta ingerata este absorbita de corpul nostru. Rezulta de aici ca substantele cu biodisponibilitate redusa nu vor fi eficiente pentru scopurile de vindecare.
Cercetatorii confirma disponibilitatea scazuta a turmericului
Puncte cheie:
Numeroase studii ale curcuminei confirma faptul ca nivelurile serice sanguine foarte scazute sunt atinse atunci cand turmericul se administreaza pe cale orala. Majoritatea curcuminei administrata asfel devine metabolizata inainte de a ajunge in sange. Cresterea dozei nu are ca rezultat o absorbtie mai mare.

Calea de administrare si metoda de preparare sunt factorii majori care afecteaza nivelurile de biodisponibilitate sau nivelurile serului de turmeric.
Biodisponibilitatea turmericului poate fi imbunatatita prin adaugarea de adjuvanti specifici.
Studiile lui Whalstrom si Blennow au demonstrat excretia rapida a curcuminei din corp sau injumatatirea scurta. S-a mentionat ca atunci cand 1g/ kg de curcumina a fost administratata oral sobolanilor, in jur de 75% din curcumina a fost excretata prin fecale cu doar urme gasite in urina. Sunt necesare mai multe studii pentru a trage concluzii definitive cu privire la jumatatea de viata a turmericului.
Utilizati intotdeauna turmeric proaspat, pulbere neiradiata sau radacina de turmeric.

Publicitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *