6 motive pentru care ouale sunt numite „super-alimente”

Ouale sunt atat de hranitoare incat sunt numite „multivitamine naturale”

Ele au antioxidanti unici si substante nutritive puternice pe care le transmit catre creier, pe care multi oameni nu le au.

1. Ouale sunt cele mai nutritive alimente de pe planeta

Un ou intreg contine o gama uimitoare de substante nutritive.

Imaginati-va… nutrientii din oua sunt suficienti sa transforme o singura celula fertilizata intr-un pui intreg.

Ouale sunt incarcate cu vitamine, minerale, proteine de inalta calitate, grasimi bune si alti nutrienti mai putin cunoscuti.

Un ou interg contine:

– Vitamina B12 (Cobalamina): 9% din

– Vitamina B2 (Riboflavină): 15% din ADR.

– Vitamina A : 6% din ADR.

– Vitamina B5 (acid pantotenic): 7% din ADR.

– Seleniu : 22% din ADR.

Ouale contin, de asemenea, cantitati mici din fiecare vitamina si minerala necesara organismului uman.
Un ou mare contine 77 de calorii, 6 grame de proteine de inalta calitate, 5 grame de grasimi bune si urme de carbohidrati.

Este foarte important sa intelegeti ca aproape toate substantele nutritive se afla in galbenus, in albus exista doar proteine.

Concluzie: Ouale intregi sunt incredibil de hranitoare, continand o cantitate foarte mare de nutrienti in comparatie cu incarcatura calorica. Nutrientii se gasesc in galbenus, in timp ce albusul are in mare parte proteine.

2. Ouale reduc colesterolul, ferindu-ne de bolile cardiovasculare

Multi oameni cred ca ouale cresc colesterolul.

Un ou mare contine 212 mg de colesterol, care este mult mai putin comparativ cu alte alimente.
Cu toate acestea, doar pentru ca un aliment contine colesterol nu inseamna ca va creste colesterolul rau in sange.

Ficatul produce,de fapt, colesterol in fiecare zi. Daca mancati gras, ficatul produce mai putin colesterol. Iar daca nu mancati gras, ficatul produce mai mult colesterol.

Lucrul interesant este ca multe studii au confirmat faptul ca oule imbunatesc profilul de colesterol.
Ouale au tendinta de a creste colesterolul HDL si de a-i mari particulele LDL-ului, ferindu-va astfel de bolile de inima.

Un studiu a descoperit ca 3 oua intregi pe zi au redus rezistenta la insulina, au crescut HDL-ul si au marit dimensiunea particulelor LDL-ului la barbati si femei cu sindrom metabolic.

Multe studii au examinat efectele cosumului de oua asupra riscului de boli cardiovasculare si nu au gasit nicio legatura intre cele doua.

Cu toate acestea, unele studii arata un risc crescut de boli cardiovasculare la pacientii diabetici. Acest lucru necesita cercetari suplimentare si, probabil, nu se aplica unei diete cu continut scazut de carbohidrati, care poate inversa in multe cazuri diabetul de tip II.

Concluzie: Studiile arata ca ouale imbunatatesc, efectiv, profilul colesterolului. Acestea cresc colesterolul HDL (bun) si maresc dimensiunea particulelor colesterolului LDL (rau), ceea ce ar trebui sa reduca riscul bolilor de inima.

3. Ouale sunt incarcate cu colina, un important nutrient pentru creier

Colina este un nutrient mai putin cunoscut, care este adesea grupat cu vitaminele complexe B.
Colina este un nutrient esential pentru sanatatea umana, fiind esentiala pentru diferite procese din organism.

Este necesar sa se sintetizeze neurotransmitatorul acetilcolina , fiind, de asemenea, o componenta a membranelor celulare.

Un aport scazut de colina poate provoca boli hepatice, boli cardiovasculare si tulburari neurologice.
Acest nutrient poate fi deosebit de important pentru femeile insarcinate. Studiile arata ca un aport scazut de colina poate creste riscul de defecte de tub neural si poate duce la scaderea functiei cognitive a copilului.

Intr-un studiu realizat in 2003-2004 in SUA, peste 90% din oameni au consumat mai putin decat cantitatea zilnica de colina.

Cele mai bune surse de colina sunt galbenusurile oualelor si ficatul de vita. Un ou mare contine 113 mg de colina.

Concluzie: Colina este un nutrient esential pe care 90% dintre americani nu il consuma. Galbenusurile de ou sunt o sursa excelenta de colina.

4. Ouale contin proteine de inalta calitate cu un profil de aminoacid perfect

Proteinele reprezinta principalele elemente ale corpului si servesc, atat in scopuri structurale, cat si functionale.

Acestea sunt alcatuite din aminoacizi care sunt legati unul de celelalt, un fel de margele insirate pe un snur, apoi pliate in forme complexe.

Exista aproape 21 de aminoacizi pe care corpul ii foloseste pentru a-si construi proteinele.
Organismul nu poate produce 9 dintre acesti aminoacizi, care sunt considerati „esentiali” si care trebuie scosi din dieta.

Calitatea sursei de proteine este determinata de cantitatile relative ale acestor aminoacizi esentiali. O sursa de proteine care contine toate rapoartele corecte este o sursa buna de proteine.

Ouale sunt printre cele mai bune surse de proteine din dieta. De fapt, valoarea biologica (o masura a calitatii proteinelor) este adesea evaluata prin compararea cu ouale, carora li se da un scor perfect de 100.

Concluzie: Ouale sunt o sursa excelenta de proteine, cu toti aminoacizii esentiali in rapoartele corecte.

5. Ouale sunt incarcate cu luteina si zeaxantina, care protejeaza ochii

Exista doi antioxidanti in oua care pot avea efecte protectoare puternice asupra ochilor.

Ele sunt numite luteina si zeaxantina, ambele gasite in galbenus.

Luteina si zeaxantina tind sa se acumuleze in retina, partea senzoriala a ochiului.

Acesti antioxidanti reduc semnificativ riscul degenerarii musculare si al cataractei, care sunt printre principalele cauze ale tulburarilor de vedere si ale orbirii la persoanele varstnice.

Intr-un studiu, consumul de galbenusuri in fiecare zi timp de 4-5 saptamani a dus la cresterea nivelului sanguin de zeaxantina si luteina cu 114-142%, respectiv 28-50%.

Concluzie: Ouale contin multa zeaxantina si luteina, antioxidanti ce pot reduce riscul degenerarii musculare si al cataractei.

6. Ouale de la micul dejun va pot ajuta sa scapati de grasimea corporala

Ouale contin nu numai urme de carbohidrati, ci si proteine si grasimi.

Ele inregistreaza foarte mult pe o scara numita INDICELE DE SATIETATE, care reprezinta o masura a cantitatii de alimente care contribuie la satietate.

Din acest motiv, nu este surprinzator sa vedem studii care arata ca ouale la micul dejun ne scapa de grasime.

Intr-un studiu , 30 de femei supraponderale sau obeze au consumat, fie un mic dejun cu oua, fie un mic dejun cu covrigi. Ambele produse au avut aceeasi valoare de calorii.

Femeile din grupul cu ouale s-au simtit mai pline si au mancat mai putine calorii pe parcursul unei zile sau pe parcursul a 36 de ore.

Intr-un alt studiu care a continuat in decurs de 8 saptamani, consumul de oua la micul dejun a dus la imbunatatirea semnificativa a greutatii in comparatie cu aceeasi cantitate de calorii din covrigi.

Grupa cu ouale:

– A pierdut cu 65% mai multa greutate corporala.

– A pierdut cu 16% mai multe grasimi corporale.

– A avut o reducere cu 61% mai mica la IMC.

– A avut o reducere cu 34% mai mica a circumferintei taliei (un marker bun pentru grasimea abdominala periculoasa).

Nu toate ouale sunt la fel

Este important sa retineti ca nu toate ouale sunt la fel.

Femelele pasari sunt adesea crescute in fabrici, hranite cu cereale, care modifica compozitia finala a nutrientilor oualelor. Cel mai bine este sa cumparati oua grase, bogate in Omega 3.

Insa, daca nu va permiteti oua mai ecologice, le puteti incerca pe cele de la supermarket-uri.

Trecand peste toate, ouale se potrivesc cu aproape orice fel de mancare. Ouale sunt niste super-alimente.

Sursa:lovehealthynatural.com

Traducerea si adaptarea:Echipa Dr.Andrei Laslau

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook