7 simptome specifice hemoroizilor, dar care pot ascunde cancerul anal

Cancerul anal este o boala in care celulele maligne (canceroase) se dezvolta in tesuturile din regiunea anala.

Anusul este partea terminala a intestinului gros, dupa rect, prin care materiile fecale sunt eliminate din organism.

Anusul este alcatuit partial din tegumentul extern si partial din intestin. Doi muschi de forma unor inele, denumiti muschii sfincterieni, deschid si inchid orificiul anal pentru a permite materiilor fecale sa fie eliminate din organism.

Canalul anal, portiunea din anus situata intre rect si orificiul anal, are o lungime de aproximativ 1,5 inch (3,75 cm).

Tegumentul din jurul anusului se numeste zona perianala. Tumorile din aceasta zona pot fi cancere de piele nu cancere anale. Prezenta infectiei cu virus papilomatos uman (HPV) este factor de risc in aparitia cancerului anal.

Factori de risc

Factorii de risc pentru aparitia cancerului anal sunt:

– varsta peste 50 de ani

– prezenta infectiei cu virus papilomatos uman (HPV)

– parteneri sexuali multipli

– practicarea sexului anal

– prezenta frecventa a eritemului (roseata), inflamatiei si pruritului (mancarime) anal

– prezenta fistulelor anale (legatura anormala intre doua cavitati)

– fumatul.

Acest tip de canc

er este adesea confundat cu o afecţiune comună, hemoroizii, ca urmare a simptomelor similare.

Iată câteva simptome ale cancerului anal, cum se stabileşte diagnosticul şi în ce constă tratamentul!

Simptomele cancerului anal

Una din cinci persoane diagnosticate cu cancer anal nu prezintă deloc simptome, potrivit Cancer Research UK. Principalele manifestări care pot sugera cancerul anal sunt:

sângerările anale sau materiile fecale cu sânge

dureri în zona anală

noduli în zona anusului

mâncărimi intense în zona anală

secreţii neobişnuite din anus

incontinenţă fecală

ulceraţii în jurul anusului, care se pot extinde pe fese

„Multe dintre aceste simptome sunt asociate cu prezenţa hemoroizilor, de aceea este important să mergeţi la medic”, spune pentru Huffington Post medicul John Newlands, de la Macmillan Cancer Support.

Tratament

Pacientii cu cancer anal au mai multe optiuni de tratament. Unele tratamente sunt standard (cele folosite in mod curent) si altele sunt doar in stadiul de testare in cadrul unor trialuri clinice.

Inainte de a incepe tratamentul, pacientul se poate gandi daca vrea sa faca parte dintr-un astfel de trial clinic.

Tratamentul folosit in trialul clinic este de fapt un studiu care are drept scop imbunatatirea tratamentelor actuale sau obtinerea de informatii pentru noi tratamente.

Cand trialul clinic dovedeste ca noul tratament este superior tratamentului standard, noul tratament devine tratamentul aplicat standard.

Alegerea celui mai potrivit tratament este o decizie care, ideal, trebuie luata de pacient impreuna cu familia si medicul curant.

Se folosesc in prezent 3 tipuri de tratamente standard:

1. Radioterapia

Radioterapia este un mod de a trata cancerul folosind raze X de energie mare sau alte tipuri de raze pentru a ucide celulele canceroase.

Exista 2 tipuri de radioterapie. Radioterapia externa foloseste un aparat situat la exteriorul corpului, pentru a trimite razele spre zona afectata.

Radioterapia interna foloseste substante radioactive introduse prin ace, implanturi, fire sau catetere plasate in/sau aproape de tumora. Tipul de radioterapie aplicata depinde de tipul si de stadiul cancerului.

2. Chimioterapia

Chimioterapia este un mod de a trata cancerul folosind medicamente care opresc cresterea celulelor canceroase, fie prin uciderea celulelor, fie prin oprirea diviziunii lor (a inmultirii). Cand chimioterapicul este administrat oral sau este injectat intravenos sau intramuscular, medicamentul intra in torentul sangvin si ajunge la celulele canceroase din tot corpul.

Aceasta este chimioterapia sistemica. Cand chimioterapicul este plasat direct in maduva spinarii, intr-un organ sau intr-o cavitate precum abdomenul, medicamentul are efect mai ales pe celulele canceroase din zona respectiva. Aceasta este chimioterapia regionala. Modul in care se administreaza chimioterapicul depinde de tipul si de stadiul cancerului.

3. Chirurgia

Sunt mai multe tipuri de interventii:

– rezectia locala: este un procedeu chirurgical prin care tumora este decupata din anus impreuna cu o zona de tesut sanatos din jur; rezectia locala poate fi realizata in cazul unei tumori mici si care nu s-a extins; aceasta procedura poate salva musculatura sfincteriana, astfel incat pacientul isi pastreaza autocontrolul sfincterian; aceasta metoda poate fi folosita mai ales pentru tumori care se dezvolta in partea inferioara (cea mai de jos) a anusului

– rezectia abdominopelvina: este un procedeu chirurgical prin care anusul, rectul si parte din colonul sigmoid sunt rezecate (indepartate) printr-o incizie in abdomen; capatul intestinului este suturat la tegumentul extern al abdomenului lasand o comunicare numita stoma, prin care materiile fecale pot fi colectate intr-un saculet in exteriorul corpului; aceasta este o colostoma (stoma la nivelul colonului); in timpul interventiei sunt indepartati si toti nodulii limfatici invadati de celulele canceroase.

Prezenta virusului papilomatos uman poate influenta tratamentul cancerului anal.

Starea pacientilor infectati cu virusul imunodeficientei umane (HIV) care au deja un sistem imunitar deficitar este si mai mult agravata de tratamentele care se folosesc in cancer. De aceea, pacientii cu HIV care au concomitent si cancer anal, sunt tratati cu doze de chimioterapice si radioterapie mai scazute decat pacientii fara HIV.

Alte tipuri de tratamente sunt in stadiul de trialuri clinice. Un exemplu de astfel de tratament sunt niste medicamente numite radiosensibilizatoare, care au scopul de a face celulele canceroase mai sensibile la radioterapie.

Prin combinarea radioterapiei cu administrarea de radiosensibilizatoare, vor fi distruse mai multe celule canceroase intr-un timp mai scurt, reducand efectele secundare ale radioterapiei.

Surse:www.csid.ro

www.sfatulmedicului.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook