Aceasta buruiana s-a raspandit rapid in toate cartierele din Capitala si provoaca alergii severe. Semnalul de alarma tras de specialisti

Publicitate

Aceasta buruiana s-a raspandit rapid in toate cartierele din Capitala si provoaca alergii severe. Semnalul de alarma tras de specialisti
Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica a lansat, miercuri, campania „Atentie la Ambrozia!”, prin care atrage atentia asupra problemelor de sanatate provocate de aceasta planta,

Publicitate

al carei polen determina diferite forme de alergii respiratorii, unele severe, si care in ultimii s-a raspandit rapid, inclusiv in toate cartierele Capitalei si in localitatile limitrofe. Alergologii cer sprijin din partea autoritatilor pentru eradicarea acestui tip de buruieni.
Prin campania „Atentie la Ambrozia”, specialistii alergologi atrag atentia asupra raspandirii acestei buruieni aparent inofensive, dar care in perioada de polenizare poate provoca alergii severe.

„Vegetatia urbana ne poate imbolnavi. 100 de milioane de europeni sufera de rinita alergica. Ambrozia, o buruiana aparent inofensiva, poate provoca alergii severe in perioada in care polenizeaza”, este mesajul campaniei.
Totodata, sunt prezentate simptomele alergiei, stranut, tuse, lacrimare: „Cand stranuti, iti curge nasul, te mananca ochii, lacrimezi , tusesti, aceasta ar putea fi cauzate de polenul de ambrozie.

Cei care prezinta aceste simptome sa consulte un alergolog si sa ii urmeze sfatul”.
Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) spune ca a informat Primaria Capitalei despre problema de mediu si sanatate pe care o reprezinta planta Ambrosia Artemisiifolia (numita popular iarba parloagelor) pentru populatia Bucurestiului.

„Ambrozia este o planta salbatica invaziva care s-a extins rapid in ultimii ani, fiind raspandita in toate cartierele Capitalei si in localitatile limitrofe. Aceasta produce un polen intens alergizant, care determina diferite forme de alergii respiratorii, unele cazuri fiind severe. Deoarece numarul pacientilor cu alergii induse de Ambrosia a crescut in ultimii ani in toata tara,

Publicitate

iar in unele judete s-au luat deja masuri de prevenire, va rugam sa ne sprijiniti in declansarea unei campanii de combatere a acestei buruieni prin urmatoarele masuri: identificarea cartierelor din Bucuresti unde este multa Ambrosia si aplicarea unor masuri sustinute de eradicare, cu consultarea specialistilor biologi si alergologi, sustinerea adoptarii unor reglementari locale si masuri legislative prin care proprietarii de terenuri neamenajate sa fie obligati sa le curete si sustinerea unor campanii de informare si avertizare a populatiei”, se arata in scrisoarea transmisa Primariei Capitalei de catre Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica.
In luna aprilie a acestui an, a fost depus un al doilea proiect de lege pentru a interzice ambrozia, dupa ce primul a fost retras din dezbaterea parlamentara anul trecut, de catre Senat.

Proiectul de lege – semnat de 32 de parlamentari – prevede ca proprietarii de terenuri sa asigure macar o data pe an lucrari de cosire, smulgere sau erbicidare pentru ca ambrozia sa fie eradicata. Detinatorii de terenuri care nu se conformeaza vor primi in prima faza un avertisment scris, iar apoi, daca nu iau masuri, vor primi amenda. Sanctiunile sunt cuprinse intre 1.500 si 10.000 de lei pentru persoanele fizice si intre 10.000 si 50.000 de lei pentru persoanele juridice. Verificarea si sanctionarea acestora va intra in atributiile autoritatilor locale, directiilor agricole judetene, comisariatelor judetene de la nivelul garzilor de mediu, respectiv APIA daca terenul unde este gasita ambrozia este detinut de agricultori, mai prevede proiectul de lege.
Sursa: www.stirilekanald.ro
Articol preluat integral cu acord scris.

Publicitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *