Actrița Carmen Stănescu, condusă pe ultimul drum: “Odată cu ea apune regalitatea teatrului românesc”. Actorii tineri n-au fost la priveghi!

Publicitate

Actrița Carmen Stănescu a fost înmormântată la Cimitirul Reînvierea din Capitală.

Înaintea înhumării, trupul veteranei teatrului românesc a fost depus, sâmbătă dimineața, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național I.L. Caragiale din București – același teatru unde artista a fost aplaudată în peste 30 de roluri.

De data aceasta, ultimele aplauze au adus și coborârea ultimei cortine, într-un “spectacol” în care i-au fost alături colegi de generație și, din păcate, prea puțini admiratori.

Carmen Stănescu s-a retras din această lume la fel de discret cum a trăit în ultimii ani: înconjurată de actorii care i-au fost aproape, de regizorii care au distribuit-o cel mai des în spectacolele lor și de prietenii apropiați, cei care, de altfel, l-au susținut pe soțul artistei,

Damian Crâșmaru, pe tot parcursul ceremoniei. Acesta, devastat de durere, a vărsat lacrimi amare și le-a povestit celor din jur tot felul de amintiri pe care le-a strâns alături de minunata sa soție vreme de 66 de ani.

 

Printre cei care au stat de veghe la căpătâiul actriței sau i-au adus un buchet de flori s-au numărat Ion Caramitru, Ilinca Tomoroveanu, Felix Alexa, Medeea Marinescu, Dan Puric, Alexandru Bindea, Adela Mărculescu, Tamara Crețulescu, Carmen Ionescu, Constantin Dinulescu, Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Iuliana Moise, Alexandru Hasnaș, Mihai Niculescu sau Dragoș Ionescu.

Au lipsit, din păcate, așa cum avea să remarce și Ilinca Tomoroveanu, directorul artistic al TNB, actorii din tânăra generație: “Sunt foarte emoționată, dar și foarte tristă, că lângă noi nu se află generația tânără a Teatrului Național.

Publicitate

Sunt foarte tristă. E păcat. Trebuie să ne cunoaștem și să ne iubim înaintașii și să mergem pe urmele lor, în tot ce au făcut ei mai bun”, a declarat actrița.

La rândul său, Ion Caramitru a ținut un discurs în fața celor prezenți: “Am asociat întotdeauna chipul ei și talentul ei și vioiciunea ei cu o rază de soare.

Zâmbetul ei, dar și râsul ei inconfundabil, temperamentul ei scenic și farmecul ei indefinit te duceau cu gândul și cu simțirea într-o asemenea reprezentare.

(…) Carmen, du-te încet și sigur, că vom veni după tine și bucură-te de apropierea de Dumnezeu pe care noi o sperăm și pe care tu ai obținut-o”, a declarat managerul Teatrului Național din București.

La ieșirea din foaierul Sălii Mari a TNB, Dan Puric a stat de vorbă cu puținii jurnaliști prezenți: “A înnobilat scena teatrului românesc și a mai înnobilat ceva: viața din teatru. Așa ceva se naște foarte rar. Și mi-e tare teamă că a tras trena regală după ea și s-a închis ușa. Odată cu ea apune regalitatea teatrului românesc”, a declarat actorul, vizibil marcat.

O coroană din partea Casei Regale a României a fost adusă de un reprezentant al acesteia, însă obișnuitele coroane ale politicienilor nu au fost vizibile de data aceasta. O slujbă simplă, ținută de un preot, a încheiat ultima “reprezentație”, cea mai tristă, a actriței Carmen Stănescu.

Aplaudată minute în șir de cei prezenți, artista a fost condusă pe esplanada din fața Teatrului Național, ulterior sicriul acesteia fiind dus de o mașină mortuară către Cimitirul Reînvierea, acolo unde familia defunctei a cerut discreție.

CITESTE CONTINUAREA PE www.libertatea.ro

Publicitate
Cumpara cartea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *