Afectiunea in care mintea lucreaza impotriva ta

Filmul „O minte frumoasa” cu Russell Crowe in rolul principal, prezinta povestea matematicianului castigator al Premiului Nobel, John Forbes Nash, care se scufunda intr-o lume fictiva in care lucreaza impreuna cu serviciile secrete pentru descifrarea unor coduri secrete.

Desi „estetizata”, viata lui Nash a fost afectata serios de schizofrenia paranoida, care s-a reflectat in lucrarile sale, una dintre ele sugerand faptul ca exista o competitie continua intre oameni, inclusiv in interiorul familiei, membrii ei incercand continuu sa se submineze reciproc.
Schizofrenia

Desi cazul matematicianului genial nu reprezinta regula, este un exemplu foarte bun pentru a intelege cum functioneaza schizofrenia si cum anume pot fi ajutati cei care sufera din cauza ei. Este o tulburare profunda a personalitatii ce ajunge sa puna stapanire pe viata suferindului, care nu se mai poate desfasura in mod normal.

Numele a fost la randul sau foarte bine ales, pornind de la doua cuvinte grecesti, „schizein” – a imparti si „phren”- minte, per total insemnand „minte impartita”.

Simptomele schizofreniei sunt de obicei usor de observat de catre suferind: are halucinatii, aude voci, gandirea si vorbirea devin dezorganizate.

Primele simptome s-ar putea sa nu fie observate din jur, mai ales ca natura lor este de obicei legata de o posibila persecutare. Persoana in cauza ajunge sa creada ca toti cei din jur comploteaza pentru a-i face rau sau a-l controla, tesand o intreaga poveste in jurul vocilor si halucinatiilor.

Insa vorbirea dezorganizata, uneori neinteligibila si imposibilitatea de a executa sarcini simple ar trebui sa le dea de gandit apropiatilor, care trebuie sa caute ajutor pentru cel afectat, fiind putin probabil ca initiativa sa vina din parte sa.

In general, schizofrenia afecteaza persoane tinere, de pana in 30 de ani, multi adolescenti suferind din cauza sa. Desi in mod clar nu orice adolescent cu un comportament deosebit sufera de ceva anume, fiind vorba doar de o diferenta de perceptie a parintilor, atunci cand acesta se izoleaza complet, petrece foarte mult timp singur si vorbeste putin si fara sens, exista sanse destul de mari ca ceva sa fie in neregula.

Este foarte important ca cel afectat sa nu fie lasat singur sau sa fie criticat. Sustinerea prietenilor si familiei s-a dovedit a avea un efect foarte puternic in refacerea unei persoane.

Terapiile care ofera discutii relaxate, in care participantii se pot pune in pielea celuilalt, activitatile calmante si implicarea unui terapeut specializat au facut ca schizofrenia sa poata fi controlata, iar suferinzii si-au putut relua viata.

Desigur, si medicatia este extrem de importanta, medicamentele antipsihotice fiind recomandate in majoritatea cazurilor. Insa din pacate, acestea vin insotite de efecte secundare destul de grave, precum cresterea in greutate sau marirea sanselor de a face diabet. Pentru cei care vor sa le evite cu orice pret, se pot prepara solutii speciale, cu efecte mai slabe, insa care tin situatia sub control.

Schizofrenia a fost descrisa pentru prima data mai complex la sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX, cand mai multi pacienti manifestau simptomele tipice ale acestei afectiuni. Este foarte posibil ca alte cazuri sa fie existat mai devreme, insa erau incadrate ca „dementia minor” si tratate de multe ori defectuos.

Abia pe la jumatatea secolului XX s-a ajuns la stabilirea termenilor si metodelor folosite si astazi, viata schizofrenicilor imbunatatindu-se semnificativ. Tost prin cercetare s-au stabilit si pricipalele cauze ale aparitiei aceste afectiuni, destul de grave de altfel.

Schizofrenie, raze x

Mediul este considerat destul de important, abuzurile repetate, singuratatea si lipsa legaturilor afective putand sa cauzeze astfel de simptome.

Consumul unor droguri mai puternice se pare ca mareste la randul sau sansele unei persoane de a deveni schizofrenica mai tarziu, principalii responsabili fiind cannabisul, cocaina si drogurile sintetice.

Factorii genetici sunt la randul lor hotaratori; astfel, daca exista rude apropiate care au suferit de aceasta tulburare, sansele cresc, mai ales in cazul transmiterii de la parinti la copii.

In plus, chiar si in cazul in care parintii sunt sanatosi, unele tulburari aparute in timpul sarcinii, precum hipoxia (primirea de prea putin oxigen de catre fetus) sau unele socuri pot la randul lor sa cauzeze aparitia schizofreniei pe parcursul vietii.

Astfel, se poate vedea in cat de multe feluri poate fi afectata mintea umana, un mecanism delicat si extrem de complex.

Raspunsul pe care aceasta il are in fata unor traume sau socuri este astfel unul foarte puternic, practic transformand viata unei persoane. Insa ce este extrem de important este ca familia sau cei din jur sa inteleaga gravitatea situatiei si sa nu o ignore;

fara tratamentul corespunzator si sustinerea psihologica necesara, un pacient care sufera de schizofrenie are sanse mari sa moara cu 10-15 ani mai devreme, intreaga sa viata devenind o incercare de a scapa de halucinatiile din jur.

In plus, trebuie stiut ca dupa o aparenta insanatosire, alte crize pot urma, aceasta tulburare putand sa revina dupa o anumita perioada. Pana cand noi solutii nu se vor gasi, lupta cu schizofrenia este una purtata in mai multe batalii.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook