Beneficiile mararului pentru sanatatea noastra – De ce este bine sa-l consumam cat mai des

Mararul reprezinta o sursa de antioxidanti si o sursa bogata de vitamine din complexul B.

Contine numerosi compusi si derivati chimici care sunt cunoscuti pentru puterea lor antioxidanta si de prevenire a bolilor.

Aceasta planta populara nu contine colesterol si este foarte saraca in calorii.

Cu toate acestea, ea contine mai multe tipuri de antioxidanti si vitamine, cum ar fi niacina, piridoxina (vitamine din complexul B) si fibre alimentare care ajuta la scaderea colesterolului din sange.

Imbunatateste digestia

Uleiul esential de marar are efect stimulator asupra sistemului digestiv. Acesta favorizeaza trecerea produselor alimentare in intestine, facilitand tranzitul. De aceea mararul este si un remediu natural impotriva constipatiei.

Pentru aceasta, preparati o infuzie dintr-o lingurita de seminte la o ceasca de apa fiarta. Se beau 2-3 cesti pe zi.

Reduce crampele menstruale

Flavonoidele din uleiurile esentiale de marar stimuleaza secretia hormonilor care joaca un rol important in reglarea ciclului menstrual.

Lupta contra infectiilor

Mararul este considerat planta medicinala de cel putin 5.000 de ani.

Vechii egipteni il foloseau ca sedativ.

Cercetarile ulterioare au dovedit ca uleiul esential de marar este eficient impotriva numeroaselor tulpini de bacterii si ciuperci, confirmand credinta veche ca mararul este un puternic remediu natural.

Prin urmare, mararul poate fi utilizat pentru tratamentul diareei cauzate de infectii bacteriene.

Acesta nu numai ca ajuta la eliminarea infectiei, dar restabileste functionarea aparatului digestiv si contribuie la intarirea sistemului imunitar.

Reduce colesterolul

In caz de doriti sa va tineti sub control colesterolul, nu aveti decat sa adaugati marar in dieta adoptata. Teste clinice au demonstrat ca mararul reduce nivelul crescut al colesterolului si al trigliceridelor.

Ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange

Daca mararul ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange, inseamna ca este de mare folos persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.

Controleaza respiratia urat mirositoare

Reducand flatulenta, consumul de marar controleaza si respiratia urat mirositoare/halena. Cum refluxul gastro-intestinal este una dintre cauzele halenei, mararul stimuleaza aparatul digestiv si lupta impotriva infectiilor microbiene responsabile de respiratia urat mirositoare.

Ajuta insomniacii

Incercati sa mestecati cateva seminte de marar. Sau ganditi-va ca flavonoidele si vitaminele din complexul B, prezente in frunzele de marar, sunt un excelent remediu natural impotriva insomniei si a tulburarilor de somn.

Iata cum puteti prepara acasa un remediu impotriva insomniei!

Aduceti la fierbere o lingura de seminte de marar sau de frunze proaspete tocate marunt. Lasati sa se odihneasca intr-un termos timp de o zi, apoi strecurati si beti cate un pahar in fiecare seara inainte de culcare.

Frunzele de marar (fire) si semintele contin multe uleiuri esentiale volatile, cum ar fi d-carvona, dillapiol, DHC, eugenol, limonen, terpinene si miristicin .

Uleiul esential, eugenolul, extras din marar a fost utilizat in scop terapeutic, ca anestezic local si anti-septic.

Eugenolul, de asemenea, a fost aprobat ca si ulei ce ajuta la reducerea nivelul de zahar din sange la diabetici.

Uleiul extras din semintele de marar are proprietati anti-spasmodice, carminative, digestive, dezinfectante, galactogene (ajuta la secretia de lapte matern), proprietati sedative.

De asemenea, este bogat in multe vitamine vitale, inclusiv acid folic, riboflavina, niacina, vitamina A , beta-caroten, vitamina C, care sunt esentiale pentru un metabolism optim .

Vitamina A si beta-carotenul sunt flavonoizi naturali cu efect antioxidant, 100 g de crengute de marar asigurand 7718 UI sau 257% din DZR.

Mararul proaspat este o sursa excelenta de vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina C , 100 g continand aproximativ 85 mg sau 140% de vitamina C.

Vitamina C ajuta corpul sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor patogeni si curata organismul de substantele daunatoare (radicalii liberi).

Mararul este o sursa buna si de minerale precum cupru, potasiu, calciu, mangan, fier si magneziu.

Cuprul este un cofactor pentru multe enzime vitale, inclusiv citocrom c-oxidaza si superoxid dismutaza (alte minerale care functioneaza ca si cofactori pentru aceasta enzima sunt manganul si zincul).

Zincul este un co-factor in multe enzime care regleaza cresterea si dezvoltarea, producerea spermei, digestia si sinteza acidului nucleic.

Potasiul este o componenta importanta ce regleaza nivelul de apa din celulele corpului, care ajuta inima si controleaza tensiunea arteriala.

Mararul este considerat unul dintre cele mai valoroase alimente si cu toate acestea, 100 g de marar contine numai 43 de calorii, insa cantitatea de fito-nutrienti este cea mai ridicata dintre toate alimentele, fie ca este vorba de nuci, leguminoase, cereale sau carne.

100 g de marar contine(% din DZR per 100 g):

37,5% din folati (vitamina B11)

14% din vitamina B6 (piridoxina)

23% din riboflavina (vitamina B2)

140% din vitamina C

257% din vitamina A

21% din calciu

82% din fier

55% din mangan

(Nota: DZR- doza zilnica recomandata)

Descriere:

Mararul este o planta perena, unica intre plante, in sensul ca atat frunzele sale, cat si de semintele sunt folosite in bucatarie.

Grup: Umbellifere (grup mare de plante cu flori si condimente, care include chimenul , patrunjelul , feniculul , etc )

Familia: Apiacee

Genul: Anethum

Denumire stintifica: Anethum graveolens

Mararul este originar din regiunile mediteraneene si est-europene. La fel ca si coriandru, planta necesita climate calde de vara, cu sol fertil, bine drenat pentru a putea sa infloreasca.

El atinge o inaltime de cca. 75-100 cm si are frunze de culoare verde inchis (fire), care sunt subtiri, au o textura moale, cu aroma placuta bogata si un gust usor dulce.

Semintele de marar, ce sunt folosite ca si mirodenie, au gust asemanator cu semintele de chimion.

Cumparare si pastrare

Mararul proaspat, precum si semintele de marar sunt disponibile in toate pietele pe tot parcursul anului. Ori de cate ori este posibil, cumpara crengute proaspete, maturizate, deoarece aceastea sunt superioare ca aroma si bogate in multe vitamine vitale si antioxidanti, cum ar fi beta-caroten, vitamina C, folati etc.

Mararul proaspat trebuie sa aiba crengute ferme, de culoare verde inchis si tulpini dure si sanatoase.

Odata ajunsi acasa, depozitati marul in frigider, intr-un pahar cu apa si acoperit cu un prosop de hartie umed. Pastrat asa, mararulul isi pastreaza fermitatea chiar si 3-4 zile.

Seminte de marar sunt de asemenea, disponibile in piete. Semintele le puteti folosii ca si condimet.

In magazin, cumpara seminte de marar intregi, nu pudra, deoarece, de multe ori acesta pudra poate contine si alte pulberi picante.

Semintele pot fi pastrate in loc racoros, uscat, intunecat, in recipiente inchise ermetic pentru mai multe luni si pot fi macinate cu ajutorul unui blender atunci cand este necesar.

Utilizare medicala

Ramurelele de marar au efect anti-septic, digestiv, si proprietati carminative.

Uleiul esential de marar, eugenolul, a fost folosit in scop terapeutic ca anestezic.

Tinctura de marar.

Actiuni

Stimulează şi armonizează activitatea aparatului reproducător la femei, estrogenică, emenagogă, (declanşează ciclul menstrual), galactogogă (stimulează secreţia lactată la femeile care alăptează), tonică digestivă, stomahică, carminativă, antispastică, diuretică.

Contribuie la

– funcţionarea normală a sistemului hormonal feminin

– normalizarea funcţiei reproductive la femei

– funcţionarea normală a ciclului menstrual

– amplificarea feminităţii

– funcţionarea normală a digestiei

– reducerea flatulenţei după consumul de alimente.

Indicatii

Se utilizează ca adjuvant în: amenoree (lipsa ciclului menstrual), dismenoree (ciclu menstrual neregulat şi dureros), sterilitate la femei, menopauză prematură, hipoplazie mamară, digestie dificilă, meteorism (balonare), spasme digestive.

Precautii

Se administrează cu prudenţă la persoanele cu gastrită hiperacidă şi ulcer gastric şi duodenal (datorită conţinutului în alcool, poate creşte aciditatea gastrică).

Surse: culinar.bzi.ro

www.csid.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook