Boala care omoară un european pe oră. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticaţi pot duce o viaţă normală dacă respectă câteva reguli simple

Publicitate

Boala care omoară un european pe oră. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticaţi pot duce o viaţă normală dacă respectă câteva reguli simple
Astmul este o afectiune pulmonara ce interfereaza cu respiratia si poate provoca grave episoade recurente de tuse, respiratie suieratoare si dispnee (atacuri de astm).

Publicitate

Problema provine de la inflamatia cronica a tuburilor care transporta aerul la plamani. Desi nu exista niciun tratament, exista strategii foarte eficiente pentru tinerea sub control a simptomelor astmului. Astmul afectează mai mult de 300.000.000 oameni în toată lumea (Global Burden of Asthma Report, 2004, www.ginasthma.org.) şi este cea mai răspândită boală cronică printre copii.

Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viaţă normală, activă, dacă respectă câteva reguli simple: iau medicamente prescrise de medic, merg la controale periodice, nu fumează, se feresc de polen, praf şi păr de animale, învaţă să îşi dea seama când astmul lor se agravează şi cum trebuie să reacţioneze.

Cauzele apariţiei astmului sunt: reacţia alergică moştenită la anumite sunstan]e din aer, de obicei polenuir sau praf; infecţii repetate ale aparatului respirator, efort fizic, mediu cu pulberi şi particule iritante, anumite medicamente (acid acetilsalicilic), fumul de ţigară, blana animalelor de casă, microorganisme de casă, mucegai, ciuperci microscopice.

Simptomele unui atac de astm
Respiratie suieratoare
Tuse, mai ales pe timp de noapte
Dificultati de respiratie
Senzatie de constrictie toracica, durere sau presiune

In cazurile severe, un atac de astm netratat poate pune viata in pericol.
Atacurile de astm necesita tratament de urgenta atunci cand:
Nu puteti respira suficient incat sa puteti merge, vorbi sau dormi
Buzele si unghiile sunt albastre
Inhalatorul nu este de ajutor
Simptomele se agraveaza

Publicitate

Acestea sunt semne ca organismul nu primeste suficient oxigen.
Simptome timpurii:
Uneori, astmul provoaca simptome mai subtile, care nu va intrerup activitatile zilnice. Cu toate acestea, simptomele pot fi semne clare ca atacul astmatic complet este iminent. Printre acestea se numara tulburarile somnului, oboseala inexplicabila si sentimentul ca ramaneti fara aer.
Factorii declansatori:
Alergiile la: mucegai. acarieni, fumul de la tigari, polenul de la copaci sau flori, alimente precum ouale sau pestele.
Animalele. Alergiile la animalele de companii reprezinta un alt factor declansator al astmului. In cazul in care aveti aceasta problema, tineti animalele de companie departe de dormitorul in care dormiti.
Poluarea aerului. Poluarea aerului poate inrautati simptomele astmului. Elemenetele iritante includ: fumul din trafic, fumul de tigara, vaporii de vopsea, parfumuri puternice.
Exercitiile fizice. Exercitiile regulate sunt un lucru bun pentru majoritatea omaneilor, dar pot declansa simptome de astm la unele persoane. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renuntati complet la exercitiile fizice, ci ca trebuie sa fiti mai precaut.
Vremea. Persoanele care au astm pot observa ca simptomele se agraveaza in timpul anumitor tipuri de vreme. Schimbarile de temperatura, vantul, caldura, frigul, umiditatea, aerul uscat pot creste sansele unui atac de astm.
Acutizare

Unele persoane suferă de astm stabil mai multe săptămâni sau luni, apoi dezvoltă subit un episod de astm acut. Persoane diferite reacționează la diverși factori în mod diferit. Cele mai multe persoane pot dezvolta o acutizare severă în urma unui număr de factori declanșatori.
Factorii de la domiciliu care pot duce la acutizarea astmului cuprind praful, mătreața animalelor (inclusiv și mai ales păr de la pisici și câini), alergeni de la gândacii de bucătărie și mucegai. Parfumurile sunt o cauză comună a atacurilor acute la femei și copii. Atât infecțiile virale, cât și cele bacteriene ale tractului respirator superior pot înrăutăți boala. Stresul poate înrăutăți simptomele – se consideră că stresul afectează sistemul imunitar și, astfel, crește inflamarea căilor respiratorii la alergeni și iritanți.

Sfaturi utile pentru pacienţii cu astm:
evitaţi factorii de risc
renunţaţi la animalele de companie
lăsaţi-vă de fumat; dacă membrii familiei fumează, rugaţi-i să nu o facă în casă;
nu folosiţi deodorante puternice – săpun, şampon, parfum, deodorant de cameră etc.
faceţi pregătiri speciale pentru camera voastră (scoateţi toate covoarele, pernele suplimentare şi fotoliile, spălaţi cearşafurile şi păturile des în apă fierbinte; lăsaţi-le să le usuce soarele; aerisiţi camera des)
Surse selective: medlive.hotnews.ro
www.csid.ro
ro.wikipedia.org

Publicitate

1 comentariu la „Boala care omoară un european pe oră. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticaţi pot duce o viaţă normală dacă respectă câteva reguli simple”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *