Boala fără leac de care suferă 1 din 10 femei ar putea avea totuşi un remediu. Ce au aflat medicii

Publicitate

Boala fără leac de care suferă 1 din 10 femei ar putea avea totuşi un remediu. Ce au aflat medicii
Sunt inca multe lucruri legate de corpul omenesc pentru care inca se cauta raspunsuri. Printre acestea se numara si endometrioza, o durere pelvina pe care 6 din 10 femei o resimt la nivel mondial.

Publicitate

Intr-un studiu recent s-a incercat identificarea cauzei formarii acestei leziuni si s-a descoperit ca macrofagele din endometru contribuie la dezvoltarea endometriozei. Scopul acestui studiu a constat in identificarea unui medicament care sa trateze endometrioza, conditie medicala asociata cu infertilitatea.

Rezultatele studiului au fost publicate in Jurnalul American al Patologiei.
Cercetarile au fost conduse de oamenii de stiinta de la Universitatea Edinburgh. „Una din 10 femei care inca se afla la varsta reproducerii se confrunta cu endometrioza; este la fel de comuna ca astmul sau diabetul, diferenta constand in faptul ca este nevoie de pana la 7 ani

pentru a se putea pune un diagnostic si pana in momentul de fata nu se cunoaste un tratament care sa nu prezinte efecte secundare”, ne spune Dr. Erin Greaves.
Endometrioza afecteaza femei de orice varsta. Endometrioza consta in dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapeteaza peretii interni

ai uterului, in cu totul alta parte decat la locul potrivit precum la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara, intestin; uneori poate ajunge pana la plamani, maduva spinarii si chiar la creier. Sub influenta hormonilor, endometrul se mareste in fiecare luna pentru a primi o sarcina, iar in lipsa acesteia endometrul

se elimina si astfel se declanseaza menstruatia. In timpul menstruatiei, celulele endometriale sunt eliminate, dar mucoasa din afara uterului nu are nicio modalitate de a parasi corpul si se inflameaza, se poate rupe sau forma tesut cicatrial dureros, care provoaca durere si dinsconfort. In mod normal normal menstruatia este asociata cu durere inainte de aincepe faza de sangerare propriu zisa, iar ea dispare in ziua a doua a menstruatiei. La femeile care sufera de endometrioza durerea continua toata perioada de sangerare si inclusiv dupa, de aceea este foarte important sa se prezinte la un consult amanuntit atunci cand se sesizeaza durere inainte si in timpul menstruatiei, dureri sau tulburari intestinale, pelviene, in timpul sau dupa actul sexual sau miscari intestinale sau urinare dureroase in timpul perioadelor menstruale. Pentru unele femei durerea este atat de mare incat ajunge sa le afecteze viata de zi cu zi.

Publicitate

Desi nu se cunoaste cauza exacta a endometriozei, au fost speculate cateva teorii. Unii spun este menstruatia retrograda, altii vorbesc de cresterea celulelor embrionare, iar altii sunt de parere ca este o tulburare a sistemului imunitar. Si rezultatele studiului de fata au intarziat sa apara din cauza lipsei de fonduri pentru intreaga cercetare. Examinarea s-a produs pe soareci de laborator si nu fost tocmai concludenta intrucat soarecii nu au menstruatie. Totusi, acest nou experiment a implicat transplantul unui tesut endometrial intre doi soareci identici din punct de vedere genetic. Menstruatia a fost indusa in soarecele donator prin injectarea cu estrogen si progesteron. Apoi, tesutul care se desprinde de uter a fost indepartat si implantat intr-un soarece recipient, a fost lasat sa creasca si apoi indepartat si analizat.
„Am descoperit ca leziunile aparute in peritoneul soarecelui prezentau similaritati cu leziunile umane, inclusiv prezenta hemosiderinei, citokeratinei –celule epitelliale pozitive, vimentinei si a unei vascularizatii bine dezvoltate”, ne impartaseste Dr. Greaves. De asemenea, s-a constatat ca receptorii izoformi de estrogen α si β din soareci erau similari celor de femeie.

Intr-un prim experiment de acest fel, oamenii de stiinta au folosit biomarkeri de macrofage marcate cu proteine fluorescente verzi pe soareci si s-a constatat ca macrofagele prezente in mucoasa uterina supravietuiesc si creeaza un micromediu inflamator care contribuie la formarea leziunilor de endometrioza.
Endometrioza este greu de identificat si uneori este nevoie de pana la sapte ani pentru pune un diagnostic. Femeile au o parte din vina caci nu dezvaluie simptomele din timp medicului si le atribuie gresit unei alte afectiuni. Nu exista un tratament definitv pentru endometrioza si de obicei se recomanda medicamentatia pe termen lung sau interventia chirurgicala. Gratie acestui studiu, oamenii de stiinta spera sa descopere tratamentul pentru endometrioza care sa nu prezinte efecte secundare si care sa elimine complet orice impact social si psihologic cauzat de aceasta conditie.
SURSA: www.medicaldaily.com
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau

Publicitate

1 comentariu la „Boala fără leac de care suferă 1 din 10 femei ar putea avea totuşi un remediu. Ce au aflat medicii”

  1. Va multumesc dle doctor , am suferit de endometrita hemoragica toata viata , am facut uter fibromatos , apoi tumori pe ovare , sa dea bunul Dumnezeu sa se gaseasca un remediu pentru aceasta malatie , sa nu mai sufere nici o femeie , , sanatate si impliniri alaturi de cei dragi dle doctor , va multumesc , Doamne ajuta ne .!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *