Cat alcool pot consuma soferii si in cat timp se elimina din organism

Alcoolul este unul dintre factorii care determina cele mai multe accidente rutiere si in Romania. Pana la o anumita limita, alcoolemia este sanctionata doar contraventional, dar la o valoare mai mare devine pentru sofer si o problema penala.

Valoarea alcoolemiei este data de cantitatea de alcool pur consumata, in grame, inmultita cu 0,8 (densitatea alcoolului), totul impartit la greutatea corporala a celui care a baut.
Codul Rutier prevede ca, daca un sofer se afla la volan sub influenta bauturilor alcoolice cu o imbibatie alcoolica mai mica de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat,

se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni (21 la 50 puncte-amenda) si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile”. In cazul in care imbibatia alcoolica este egala sau peste 0,40 g/l alcool pur in aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur in sange), fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda penala.

In aceasta situatie soferul este condus obligatoriu la un spital unde ii sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Doar rezultatul oficial al analizei de sange realizat la o unitate medicala este proba de incriminare penala in instanta de judecata.
Cantitatea de alcool ce poate fi consumata pentru a nu intra in sfera ”penalului” se poate calcula relativ simplu de fiecare consumator.

Pe fiecare sticla de bautura alcoolica este inscrisa cantitatea de alcool pur la suta de mililitri, in cazul berii aceasta fiind, in medie, de 5 grame/100 ml. Astfel, consumul unui litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 grame alcool pur. Aceasta valoare inmultita cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul impartit la 70 (kg), da ca rezultat o alcoolemie de 0,57 grame la mie.

Aceasta este insa valoarea maxima a alcoolemiei care poate fi atinsa la un moment dat dupa ce am baut patru beri a 500 de ml. Cand se atinge insa aceasta valoare, este mai greu de stabilit.
Specialistii mai spun ca, la persoanele care beau pe stomacul gol, valoarea maxima a alcoolemiei se atinge in 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid si alcoolul ajunge mai repede in sange. In schimb, cei care au baut dar au si mancat vor avea surpriza sa inverzeasca fiola cel mai puternic la 1,5 – 2 ore dupa ce au baut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maxima. Indiferent de felul bauturii consumate, de starea de oboseala a subiectului sau daca acesta a mancat inainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe ora. Singurul factor care poate grabi oarecum eliminarea este exercitiul fizic intens, dar si asa viteza de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe ora (cu 30% mai repede).

Legistii spun ca, in momentul in care un sofer este prins baut la volan, se impune ca probele biologice sa fie recoltate in maxim 30 de minute si repetarea lor dupa alte 30, maxim 60 minute, pentru a vedea daca organismul acestuia era in faza de asimilare, ori in faza de eliminare a alcoolului. In acest fel se poate face un calcul retroactiv prin care se stabileste valoarea alcoolemiei in momentul producerii faptei. De asemenea, soferii trebuie sa aiba si o alta grija inainte de a urca la volan pentru ca, cel putin teoretic, se pot alege cu amenda chiar daca nu au pus pic de bautura in gura.
Aparatele performante de depistare a alcoolemiei, intrate nu demult in dotarea Politiei Rutiere, pot pune in evidenta concentratii cuprinse intre 0,05 si 0,08 grame la mie alcool in sange, concentratii care, spun legistii, pot fi determinate chiar si de consumul unor conserve pe baza de otet.

Studiile stiintifice au aratat ca un barbat cu o greutate de 75 kilograme poate consuma 100 mililitri de votca si 0,3 litri de vin pana la ora 12:30 noaptea, iar dimineata la ora sase sa nu mai aiba nimic, daca nu a mai consumat nicio bautura alcoolica intre timp. Asta cel putin din punct de vedere teoretic, legistii recomandand totusi si putina odihna din cauza oboselii. Medicii mai spun ca perioada in care se atinge valoarea maxima a alcoolemiei este de pana la doua ore de la ultimul pahar baut.
Alcoolemia si timpul in care aceasta se elimina in cazul unei persoane de 70 de kilograme, daca a consumat:
* 100 ml votca – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimina in 3 ore;
* 100 ml palinca – 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimina in 4 ore si 10 minute;
* 100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimina in 3 ore si 10 minute;
* o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimina in maxim 2 ore;

* 1 litru de vin – intre 1,02 si 1,37 grame alcool pur la mie, in functie de taria vinului, care se elimina intre 7 ore si 9 ore.
Este recomandabil ca la aceste intervale de timp sa se adauge 30 de minute, daca s-a baut pe nemancate, sau 2 ore, daca s-a mancat inainte pentru ca acestea sunt intervalele in care concentratia de alcool in sange atinge valoarea maxima de la care se calculeaza timpul de eliminare. De precizat ca aceste gramaje si indici de mai sus devin orientative pentru cazurile in care se consuma cantitati mai mari de alcool.
Sursa: sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook