Cat vor castiga Românii de la 1 ianuarie 2018!

Cat vor castiga Românii de la 1 ianuarie 2018!
Sindicalistii au declarat, dupa negocierile avute la Guvern, ca nu vor fi trecute toate contributiile in sarcina angajatilor, liderul BNS, Dumitru Costin, ridicand problema asumarii unui eventual esec in cazul in care transferul contributiilor nu va fi un succes.

“Se doreste transferarea unor parti de contributii de la angajator la angajat conform celor discutate care ramane sa le vedem efectiv in urmatoarele zile intr-un document oficial. Ceea ce s-a specificat este ca fondurile speciale – somaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare a salariilor, concedii medicale, inclusiv obligatiile angajatorului pentru conditii de munca deosebite si speciale – vor ramane in continuare in sarcina angajatorului.

Deci din totalul obligatiilor sale vor fi transferate aproximativ numai 20% din cele 22,7% contributii pentru conditii normale sau se adauga cinci puncte procentuale pentru deosebite si zece puncte procentuale pentru speciale. In acelasi timp, conform precizarilor domnului ministru al Justitiei, fara sa se prejudicieze problema dreptului de proprietate, legea va prevedea in mod expres si imperativ faptul ca angajatorii

sunt obligati sa creasca cu 20% nivelul salariilor brute la care se vor aplica noile contributii sociale de 35% pentru angajat si la restul cele 10% impozit pe salariu. In conditiile respective cresc si in sectorul economic privat, mixt sau de stat salariile nete cu aproximativ 8% in structura data. In acelasi timp s-a convenit, cel putin aparent e convenit cu sectorul bugetar ca, in legea de salarizare bugetara, cresterea de 25% prevazuta pentru 1 ianuarie 2018 include si transferul de taxe sociale.

Deci, practic, sectorul bugetar va vedea majorarea de 25% din care se vor scadea taxele sociale – 20% pentru angajator, deci vor avea o crestere pe net de aproximativ 5%” – a anuntat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Liderul Cartel Alfa a spus ca nemultumirile sindicatelor au fost generate de faptul ca exista riscul ca salariul net sa scada.

“A ramas sa se studieze impactul legat de repartizarea pe brut in salarii a noilor cresteri pentru ca ne vom apropia foarte mult ca salarii brute care se raporteaza la nivelul statisticii europene de salariile din Grecia, Portugalia, desi pe net cresterile nu sunt la nivelul respectiv” – a mai spus Hossu.
La randul sau, Dumitru Costin, presedintele BNS, a spus ca nu va mai face nicio declaratie publica fara sa aiba in fata un document asumat public de guvernul Tudose. “Pana in prezent, discutiile s-au purtat in baza programului de guvernare, cu care a fost investit acest guvern, pe de o parte, in baza unor declaratii publice facute de diversi lideri sau de diversi membri ai acestui guvern, pe de alta parte, si dincoace, pe analizele noastre, iesirile noastre publice au fost intotdeauna argumentate, scrise, justificate.

Astazi, aflu ca ceea ce a declarat saptamana trecuta purtatorul de cuvant al PSD, vinerea trecuta, pe un post de televiziune, anume faptul ca toate componentele sistemului de securitate sociala care erau hranite din cele patru taxe care dispar – boli profesionale, concedii medicale, ajutoare de somaj, contravaloarea salariilor pentru firmele aflate in insolventa – toate astea vor fi suportate de la bugetul de stat. Asta comunicau saptamana trecuta. Astazi, aflam ca de fapt nu vor fi suportate de la bugetul de stat, ci ele vor fi mentinute in continuare in dreptul angajatorului.

Exista o dinamica, si atata timp cat nu avem niste documente scrise, asumate politic, evident ca si unii si altii putem sa facem erori, dar tocmai pentru a nu crea false asteptari din partea oamenilor sau pentru a-i dezinforma, am hotarat ca e mai bine sa fac acest lucru. Voi relua imediat comunicarea publica in momentul in care voi avea un document sub semnatura, venit de la Guvernul Romaniei” – a mai adaugat Dumitru Costin.

El a mai spus ca i-a intrebat pe reprezentantii Executivului despre asumarea unui eventual esec al transferului contributiilor in sarcina angajatilor, precizand ca asteapta un raspuns public. “In situatia unui esec al unui astfel de demers, ca si consecinte, cine-si va asuma din punct de vedere politic consecintele si cine va plati pentru asta? Ce am mai avut astazi ca si certitudine este teza conform careia odata cu aparitia acestui nou mecanism prin care doar salariatul va fi cel care va contribui la pensii si la sanatate, vor creste incasarile Ministerului de Finante la bugetul asigurarilor sociale. In traducere libera, asta inseamna ca odata cu mutarea contributiilor in brut, creste brutul si acel procent aplicat cumulat pensie plus sanatate, ca si contributie, aplicat la brutul majorat cu mutarea contributiilor, va genera mai multe venituri…

Astazi am luat act de faptul ca de la 1 ianuarie se propune printre altele, in afara mutarilor de contributii, si o crestere a nivelului de contributii pe care le va plati fiecare salariat. Noi am spus asta, in urma cu doua zile, am fost luati in baza…Astept acum sa vad in scris cum vor creste veniturile la bugetul asigurarilor sociale…” – a mai spus liderul BNS.
Liderii sindicatelor au precizat ca in urma negocierilor nu au motive sa anuleze protestele anuntate pentru perioada urmatoare.
Sursa: www.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook