Ce efect surprinzător are ciocolata asupra inimii și creierului

prev1 din 2
Citeste continuarea in pagina urmatoare
Publicitate

Ce efect surprinzător are ciocolata asupra inimii și creierului

Publicitate

O anumită cantitate de ciocolată consumată zilnic ar putea reduce riscul de boli de inimă sau de accident vascular? Există multe studii care urmăresc efectele ciocolatei asupra organismului uman
De obicei, evităm să consumăm multă ciocolată, pentru că ştim că ea aduce, odată cu gustul inconfundabil, şi multe calorii.

Apare, deci, problema greutăţii. Dar toată lumea „ştie” că antioxidanţii conţinuţi de ciocolată ajută.
Ca să nu cădem pradă unor mituri, am cerut părerea unui specialist în domeniul neurologiei, un medic format atât în ţară cât şi în străinătate.

Dr. Carmen Adella Sîrbu, medic primar neurolog în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central București, care activează şi în cadrul unei clinici private, cu abordări de ultimă generaţie a domeniului.

„Preparatele din cacao, care conțin flavonoide, s-au dovedit a avea un potențial rol în prevenirea bolilor cardiometabolice. Studii observaționale sau experimentale au sugerat influența pozitivă asupra sănătății umane a consumului de ciocolată, tocmai datorită acestor flavonoide.

Sunt descrise efecte antioxidante, antihipertensive, antiinflamatorii, antiateromatoase și antitrombotice”, constată specialistul.

Creșterea incidenţei bolilor cardiometabolice și cerebrometabolice exercită o mare povară asupra sistemelor medicale și a societății în general, ne spune medicul. Este foarte important să ştim care sunt factorii de risc şi cum putem acţiona pentru a nu ajunge suferinzi. Un stil de viaţă sănătos – care presupune multă mişcare şi o dietă alimentară corectă- este primul pas.

Publicitate

„O nouă știinţă, numită epigenetica, studiază rolul factorilor de mediu asupra genomului uman. Așadar, paradigma cunoscută și valabilă până nu demult — aceea că noi suntem rezultatul genelor cu care ne naștem — nu mai este actuală, fiecare putându-și influența genomul prin liberul arbitru și deci prin propriul comportament”, ne spune medicul. În alte cuvinte: ne construim sau ne distrugem singuri sănătatea.

Ce fel de ciocolată? Câtă?

Dacă specialiştii, în urma a numeroase studii, spun că putem mânca ciocolată, ba mai mult, că are efecte benefice asupra organismului, un consumator înrăit va lua în considerare doar această parte a studiului. Fiecare studiu are, însă, şi clopoţelul de alarmă: nu orice ciocolată şi nu în orice cantitate ne face bine!

Dr. Carmen Adella Sîrbu ne-a prezentat mai multe asemenea studii.

Adriana Buitrago-Lopez și colaboratorii au evaluat diferențele dintre consumul de ciocolată în cantitate mică și patologia legată de boli precum diabetul zaharat, incidența și mortalitatea în cazul bolilor cardiovasculare și accidentele vasculare cerebrale.

Autorii au făcut o meta-analiză pe baza a șapte studii clinice care au întrunit criteriile impuse de cercetători. Concluziile au fost că, deși consumul excesiv de ciocolată este dăunător, o cantitate rezonabilă se asociază cu reducerea riscului de boli cardiometabolice cu aproximativ 1/3.

Dovezile actuale susțin că ciocolata în cantități moderate previne bolile cardiometabolice, mai ales dacă are un conținut redus de zahăr și grăsimi. Astfel, ciocolata ar putea fi un aliment natural, cu rol profilactic. E important de verificat efectul diferitelor tipuri de ciocolată, cât și cantitatea consumată, dată fiind heterogenitatea obiceiurilor alimentare și diversitatea produselor care au la bază ciocolată.

A fost dificil de corelat dozele de ciocolată cu riscurile de boală, mai ales că persoanele obeze tind întotdeauna să subestimeze consumul de ciocolată; ele având și riscurile cele mai mari de boli cardiovasculare.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare—>

prev1 din 2
Citeste continuarea in pagina urmatoare

Publicitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *