Cum faci friptura perfecta. Sfaturi practice de mare ajutor pentru gospodine

Publicitate

Aceasta perioada a anului este una in care gospodinele gatesc intens, deci cateva sfaturi practice care sa va ajute in bucatarie sunt mai mult decat binevenite.

Cum faci friptura perfecta

Cum din meniurile de sarbatori nu lipsesc fripturile, iata 4 sfaturi practice care va vor fi de ajutor in pregatirea fripturii perfecte.

Cum faci friptura perfecta: Incinge la maximum cuptorul

Friptura de la restaurant iese buna pentru ca folosesc tehnica sear-rosting, parjolire si coacere, cheia succesului fiind temperaturile ridicate, dar pentru un timp foarte scurt.

Orice fel de carne poate fi gatita prin aceasta metoda, singurul dezavantaj este ca nu poti pleca nici o secunda de langa aragaz.

Cum spuneam, temperaturile inalte sunt esentiale. Asadar, primul pas e sa incinzi cuptorul la temperatura maxima. Bine ar fi sa aprinzi focul inainte sa te apuci de treaba.

Cum faci friptura perfecta: Pregateste carnea

Taie carnea in bucati groase de 5-6-7 centrimetri si sterge-o foarte bine cu hartie de bucatarie sau cu un prosop curat. O carne umeda nu va face o crusta aurie frumoasa. Condimenteaza feliile cu piper, cimbru, paprika etc., dar NU pune sare – sarea va extrage umiditate din carne, iar munca de uscare va fi in van.

Cum faci friptura perfecta: Carnea se trece prin tigaia de ulei

Pui pe ochiul mare de la aragaz deschis la maxim o cratita sau o tigaie anti-aderenta. Torni putin ulei cat sa se formeze o pelicula subtire pe toata suprafata.

Imediat ce uleiul incepe sa fumege, pui carnea cu un cleste de bucatarie (atentie, bucatile nu trebuie sa se atinga intre ele). Daca feliile sunt bine uscate, uleiul nu va sari, dar e bine sa ai un capac la indemana.

Rezista tentatiei sa intorci carnea pe cealalta parte prea devreme! Initial, friptura se va lipi de cratita. Dupa doua-trei minute, se va forma insa o crusta aurie, iar carnea se va dezlipi singura de fundul cratitei. Poti verifica acest lucru impingand usor bucatile cu o lingura de lemn. Daca feliile “patineaza” usor pe suprafata cratitei, e timpul sa le intorci pe cealalta parte.

Cum faci friptura perfecta: Se da totul la cuptor

Pune cratita in cuptorul incins la maxim. Daca-ti place carnea mai in sange, lasa fripturile sa se coaca patru minute. Pentru o carne bine facuta, tine cratita in cuptor sapte minute. Nu o lasa mai mult de atat, altfel carnea isi va pierde toata suculenta.

Publicitate

Alte staturi

Aluatul frantuzesc nu reuseste decat daca este lucrat la rece, sau in fata unui geam deschis. Dupa aceasta, se tine la frigider 30 de minute.

Aluatul de prajituri se taie intotdeauna cu forme bine ascutite, trecute prin apa.

Daca sufleurile si clatitele pe care le prepari vor avea in componenta si putina drojdie de bere, acestea vor deveni mult mai afanate.

Cel mai bun mod de a sparge un ou. Multe dintre gospodine au obiceiul sa sparga un ou de marginea unui bol, insa cel mai bine este sa il lovesti usor de o suprafata plata, cum ar fi masa. Si asta deoarece, atingandu-l de marginea unui castron vei obtine mai multe bucatele de coaja.

Cand pui prea multa sare intr-un preparat culinar. In cazul in care preparatul respectiv contine si suc de lamaie, otet sau vin, da, se poate face ceva. Poti sa pui mai mult din acestea, pentru a contrabalansa. Este valabila de asemenea si reciproca. Insa, in cazul unei mancari care nu trebuie sa aiba si asa ceva, nu mai poti face nimic.

Friptura de porc la tava va avea un gust deosebit daca in afara de celelalte condimente (piper, cimbru, foi de dafin) se va unge cu mustar, inainte de a fi bagata la cuptor.

Friptura de pui va fi crocanta, daca inainte de a fi introdusa in cuptor, este frecata cu zeama de lamaie. In afara de aspectul apetisant, se si fragezeste.

Cum poti sa inmoi rapid untul din frigider, fara sa-l topesti pe foc. Umple un pahar cu apa fierbinte si lasa untul sa stea deasupra paharului pentru cateva secunde. Goleste apoi paharul, intoarce-l si apasa-l peste bucata de unt de care ai nevoie. Aceasta se va inmuia in mai putin de un minut.

Cum poti sa cureti usor o tigaie arsa. Un truc simplu consta in a pune bicarbonat de sodiu si apa in ea, si a o lasa sa stea asa cateva ore. Bicarbonatul va actiona asupra mancarii arse, astfel incat curatatul va fi mult mai usor.

Cum poti sa scapi de mirosul de usturoi. Presara sare pe tocator. Taie o lamaie in patru si foloseste bucatile pentru a freca tocatorul, storcandu-le in acelasi timp. Lasa sucul de lamaie si sarea sa actioneze timp de doua-trei minute si apoi sterge-l cu o carpa umeda.

In cratita in care veti prepara dulceata, e bine sa puneti cateva pietre curate. Astfel, ea nu se va afuma sau arde.

Pentru ca uleiul sa nu rancezeasca, se pune deasupra, in sticla, un deget de tuica tare.

Sursa: kfetele.ro

Articol preluat integral cu acord scris.

Publicitate
Cumpara cartea