De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese?

De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese?
Cancerul ovarian este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer si printre primele cauze ale decesului cauzat de cancer.
Numit “ucigasul tacut”, cancerul ovarian a dobandit acest renume din mai multe motive.

In trecut, medicii credeau ca simptomele cancerului ovarian apar doar cand cancerul este intr-un stadiu avansat. Acest lucru determina o intarziere in stabilirea diagnosticului. Astazi, studiile arata ca acest lucru nu este adevarat. Mai mult de 90% dintre femeile cu cancer ovarian diagnosticat in stadiu precoce au simptome.

Problema este ca aceste simptome „mimeaza” alte afectiuni, cum ar fi sindromul colonului iritabil. Astfel, desi simptomele sunt prezente, nu sunt atat de specifice incat femeia sa le acode atentie si sa se prezinte la medic. Totusi, orice simptom persistent mai mult de cateva saptamani ar trebui sa fie motiv de ingrijorare.
Simptomele cancerului ovarian

Cancerul ovarian este o afecțiune cu evoluție lentă, chiar asimptomatică la debut, fapt ce ii permite să evolueze fără a fi depistat. Simptomele cancerului ovarian apar sau devin vizibile de abia în stadiile tardive ale bolii, când cancerul este deja extins. În general, cancerul ovarian este diagnosticat la aproximativ un an de la debut, iar simptomele care apar în stadiile tardive sunt determinate în principal de efectul compresiv pe care începe să îl aibă tumora asupra structurilor din jur.

Printre acestea se numără:
Durere lombara, abdominală sau abdomino-pelvina;
Simptome gastrointestinale: eructații (ragaieli), indigestie, grețuri, modificări ale tranzitului intestinal, constipație sau diaree.
Hemoragii vaginale anormale, în special după menopauză;

Apariția de scurgeri sau sângerări vaginale neobișnuite și neregulate;
Dispareunie (durere în timpul actului sexual);
Mărirea în dimensiuni a abdomenului și chiar palparea unei formațiuni tumorale la acest nivel;
Astenie;
Tulburări urinare: micțiune iminentă, arsuri la urinat
Scădere neintentionala în greutate;
Dispnee (dificultate în respirație);
Nu exista teste de screening
Spre deosebire de mamografia pentru cancerul de san sau PSA pentru cel al prostatei, nu exista nici un test screening pentru cancerul ovarian. Cercetatorii incearca sa realizeze un instrument de screening care sa testeze anumite proteine ce apar in cancerul ovarian.
Absenta constientizarii
Unele tipuri de cancer si alte afectiuni beneficiaza de o constientizare mai mare si de campanii de educare.
Totusi, multe femei au putine informatii sau nu au deloc cunsotinte despre cancerul ovarian si nu se adreseaza medicului daca au simptome neobisnuite.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare===>

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook