De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese?

Antecedentele familiale: Femeile cu istoric familial pozitiv au un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian la vârste mai tinere, sub 40 de ani, ceea ce este totuși neobișnuit pentru epidemiologia acestui tip de cancer (el apărând de obicei la femeile trecute de vârstă de 50 de ani). Studiile medicale relevă că dintre femeile cu cancer ovarian, între 10- 20% au o rudă de grad apropiat care a fost diagnosticată cu cancer mamar sau cancer de ovar.

Vârsta înaintată: cancerul de ovar apare mai frecvent la femeile trecute de 50 ani, aflate la menopauza;
Nuliparitatea (absența nașterilor);
Debutul precoce al ciclului menstrual (sub 12 ani) și instalarea tardivă a menopauzei:

Cu cât femeia are mai multe cicluri menstruale, cu atât crește riscul;
Infertilitatea: femeile active sexual, care nu folosesc metode contraceptive și care nu rămân însărcinate au un risc crescut de a fi diagnosticate cu cancer de ovar;
Administrarea terapiei hormonale de substituție sau a estrogenilor:

există studii care au demonstrat că femeile aflate sub tratament de substituție hormonală au un risc crescut de cancer ovarian.
Sindromul ovarelor polichistice: poate fi un factor de risc prin secreția crescută de hormoni androgeni care caracterizează aceasta afecțiune;
Diagnosticarea precoce a unor afecțiuni genitale grave are o contribuție majoră la tratarea și chiar vindecarea lor cu minime consecințe.

Stadiile cancerului ovarian
Cancerul ovarian prezinta 4 stadii.
In stadiul 1 celulele canceroase pot fi gasite pe unul sau ambele ovare sau in lichidul abdominal. Doar 15% din totalul femeilor diagnosticate cu cancer ovarian au stadiul 1 prezinta o rata de supravietuire la 5 ani de 93.8%.

In stadiul 2 celulele canceroase se gasesc si la nivelul altor organe reproducatoare cum sunt trompele uterine sau uterul. De asemeni pot fi gasite in lichidul abdominal si in tesuturile din regiunea pelvina. Rata de supravietuire la 5 ani in stadiul 2 este de 72,8% si doar 17% dintre femei sunt diagnosticate in acest stadiu.
In stadiul 3 celulele cancerose s-au diseminat in nodulii limfatici si la nivelul ficatului. In acest stadiu sunt diagnosticate majoritatea femeilor (62%) si rata de supravietuire la 5 ani este de doar 28,2%.
In stadiul 4 cancerul poate fi gasit in plamani si in alte organe. Deci, in acest stadiu cancerul a disemninat in zonele pelvina si abdominala. Acest stadiu are cea mai mica rata de supravietuire la 5 ani, 27,3% si doar 7% dintre femei sunt diagnosticate in acest stadiu.

Odata ce medicul a stabilit stadiul bolii, pacienta poate incepe tratamentul in functie de acesta. Majoritatea pacientelor sunt supuse unei interventii chirurgicale de indepartare a ovarelor si a trompelor uterine, uterului, nodulilor limfatici si a omentului, care este un strat subtire de grasime ce imbraca intestinele.
Pentru pacientele in stadiul 1 uneori medicul lasa uterul intact si excizeaza doar ovarele si trompele uterine, dar acest lucru depinde de varsta pacientei si de dorinta ei de a avea o sarcina in viitor. Daca tumora este in celelalte stadii (2, 3 sau 4) cel mai probabil medicul va indeparta cat mai mult din cancer.
De asemeni, pacienta va urma chimioterapie. Acestea pot fi administrate intravenos, intraperitoneal (introduse direct in abdomen printr-un tub subtire) sau oral. Efectele adverse ale chimioterapiei pot fi caderea parului, varsaturi si diaree. Aceste efecte nedorite apar intrucat medicamentele afecteaza si celulele normale ale firului de par, ale mucoasei tractului digestiv. De asemeni pot afecta celulele sanguine ducand la aparitia echimozelor si cresterea susceptibilitatii la infectii, intrucat celulele sanguine ajuta la lupta impotriva infectiilor.
Surse: www.sfatulmedicului.ro
www.donna-medicalcenter.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook