Hipotermia Si Degeraturile. Cand Temperatura Este Sub 0 °C, Exista Riscul de Hipotermie si Degerare. Cazurile cele mai grave duc la moarte.

prev1 din 2
Citeste continuarea in pagina urmatoare
Publicitate

Hipotermia Si Degeraturile. Cand Temperatura Este Sub 0 °C, Exista Riscul de Hipotermie si Degerare. Cazurile cele mai grave duc la moarte.
Expus la frig, corpul uman se răceşte, iar temperatura scade. Dacă persoana respectivă nu poartă îmbrăcăminte adecvată condiţiilor meteo, corpul se răceşte excesiv – sub temperatura normală 36,4°C – şi se instalează hipotermia, ce poate duce la degerături şi, în final, la deces.

Publicitate

Hipotermia apare cand corpul uman se raceste si pierde caldura intr-o mai mare masura fata de capacitatea lui de a o sintetiza. Temperatura normala, luata intrarectal este intre 36.4 C (grade Celsius) si 37 C.
In unele cazuri, se poate intampla ca un adult sanatos sa aiba o temperatura corporala joasa, ca de exemplu 35.6 C.

Daca o astfel de persoana nu este bolnava, nu exista nici un fel de problema. In cazul in care nu este copil mic sau varstnic, nu mai este nevoie de nici o evaluare suplimentara.
Hipotermia se instaleaza atunci cand corpul uman este expus la aer, apa, vant sau ploaie rece.

Temperatura poate scadea pana la un nivel de 10 C sau mai mult in timpul unei atmosfere umede si cu vant sau la imersia intr-o apa intre 16-21 C. In cazul hipotermiei, tratamentul la domiciliul este suficient pentru a aduce temperatura la normal. Hipotermia este o urgenta medicala si poate duce rapid la pierderea constientei si deces, daca pierderea de caldura continua.

Este foarte importanta cunoasterea simptomelor hipotermiei pentru a putea aplica imediat tratamentul. In cazul in care frisoanele devin violente sau daca este incapabil sa raspunda la intrebari, trebuie suspectata hipotermia si inceputa incalzirea cat mai rapid posibil.
SIMPTOMELE HIPOTERMIEI

HIPOTERMIA USOARA – temperatura organelor vitale de 37 – 35°C
Tremurat – involuntar
Imposibilitatea de a sustine activitati fizice complexe, poate sa mearga si sa vorbeasca
Vasoconstrictie periferica

HIPOTERMIA MODERATA – temperatura organelor vitale de 35 – 33°C
Confuz (nivel al constientei)
Lipsa de coordonare a miscarilor – in special a mainilor – nu pot inchide fermoare, din cauza fluxului sangvin periferic restrictionat
Vorbire greoaie
Tremurat violent
Comportament irational – “Dezbracatul paradoxal” – persoana incepe sa se dezbrace si nu mai realizeaza frigul
Atitudine nepasatoare – apatica
HIPOTERMIA SEVERA – temperatura organelor vitale de 33 – 30°C sau mai putin (pericol de moarte iminent)

Publicitate

Tremuratul vine in valuri, violent si apoi se opreste, pauzele cresc pana ce tremuratul nu se mai intampla – productia de caldura prin arderea glicogenului din muschi nu este suficienta. Pentru a raspunde la pierderea continua de temperatura a organelor vital, corpul opreste tremuratul si conserva glucoza.
Persoana cade din picioare, nu poate sa mearga, se “chirceste”intr-o “pozitie fetala” sa conserve caldura.
Se instaleaza rigiditatea musculara – cauzata de vasoconstrictia periferica si acumularea de acid lactic si CO2 in muschi.
Piele palida
Pupile dilatate
Frecventa puls scazuta
la 32°C corpul incearca sa treaca in starea de hibernare, oprind circulatia periferica si reducand frecventa respiratorie si ritmul cardiac
la 30°C corpul se afla in starea de “conserva”. Persoana pare decedata, dar in realitate traieste.

Primul ajutor în caz de hipotermie
Hipotermia sau degerăturile apar cel mai adesea în expediţii montane lungi, iar de multe ori un factor de risc îl constituie echipamentul inadecvat al turiştilor. În cazul în care persoana prezintă semne de degerături sau hipotermie, trebuie transportată de urgenţă într-o încăpere încălzită, dar nu foarte călduroasă, iar re-încălzirea trebuie făcută treptat. Încalzirea rapidă conduce la o scădere a termperaturii centrale şi automat va avea efecte negative asupra organismului victimei. Schimbaţi hainele victimei cu haine uscate şi calde şi administraţi-i băuturi calde şi dulci. Hipotermia este echivalentă cu deshidratarea organismului, de aceea e vital să administraţi victimei multe lichide care vor îmbunătăţi circulaţia şi vor accelera încalzirea corpului.
Degerăturile
Expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, însoţite de umezeală şi vânt afectează în special zonele cutanate expuse, dar şi extremităţile: faţa, nasul, urechile, degetele mâinilor, picioarele, determinând astfel apariţia degerăturilor.
Acestea sunt leziuni ale ţesuturilor care se pot manifesta doar la suprafaţa pielii sau în profunzime, la nivelul tendoanelor, articulaţiilor şi muşchilor. În general, în cazul expunerii de scurtă durată la frig, pielea capătă o nuanţă roşiatică din cauza îngheţului, care se poate remedia prin aplicarea unei creme ce are în compoziţie extract de gălbenele.

prev1 din 2
Citeste continuarea in pagina urmatoare

Publicitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *