Mai periculoase decât cancerul! 4 boli care te omoară în doar 24 de ore și simptomele lor

Publicitate

Mai periculoase decât cancerul! 4 boli care te omoară în doar 24 de ore și simptomele lor
Toata lumea se teme de groaznicul cancer si de HIV si de bolile de inima. Este perfect adevarat, dar acestea sunt boli cronice care avanseaza in timp. Exista boli grave care te pot omori intr-o singura zi. Lista este lunga, dar azi va vom prezenta doar patru dintre ele. Atentie mare la simptome!

Publicitate

1. Meningita
Meningita reprezintă inflamarea meningelor, membranele care acoperă creierul şi coloana vertebrală, şi este cauzată frecvent de o bacteria sau un virus. Această afecţiune poate fi letală din cauza proximităţii inflamaţiei faţă de creier şi măduva spinării.

Simptomele meningitei
Cele mai frecvente simptome sunt:
Gât înţepenit şi durere în zona cervical
Febră
Dureri de cap

Stări de vomă
Somnolenţă
Dureri musculare
Frisoane
Fotofobie

2 Accidentul vascular cerebral
Din păcate, accidentul vascular cerebral (AVC) se remarcă în rândul din ce în ce mai multor persoane tinere, care au un stil de viaţă haotic şi asupra cărora stresul de la locul de muncă îşi pune amprenta asupra sănătăţii.
Cum recunoşti simptomele unui accident vascular cerebral

Pentru a reţine cât mai uşor simptomele descrise mai jos, poţi recurge la metoda folosită şi de celebrul personaj Dr. House, şi anume FAST:

F (face=faţă) – rugaţi pacientul să zâmbească şi observaţi dacă faţa nu e simetrică sau buza e căzută într-o parte
A (arms=braţe) – rugaţi pacientul să-şi ridice ambele braţe şi observaţi dacă unul dintre ele rămâne mai jos
S (speech=vorbire) – rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă şi observaţi dacă are dificultăţi în vorbire sau nu îşi găseşte cuvintele
T (time=timp) – nu pierdeţi timpul, sunaţi la numărul de urgenţă pentru că accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.

Citeste si: Cu o luna inainte de accident vascular cerebral,corpul tau iti trimite semnale de avertizare…Nu le ignora!

Publicitate

3 Ebola
Ebola sau febra hemoragică Ebola este o boală infecţioasă virală severă, adesea fatală, provocată de virusul Ebola (Ebolavirus), care se manifestă prin afecţiuni hemoragice severe la oameni, primate şi antilopele duiker, survenind în focare epidemice în Africa Centrală şi Africa de Vest.
Are o rată de letalitate de până la 90% la om (cea mai mare mortalitate într-o boală infecţioasă, cu excepţia rabiei).
4 MRSA
MRSA este o varietate recentă de bacterie de Stafilococus aureus, caracterizată prin rezistența sa la agenți antibiotici (antibiorezistență). Prin toxinele sale S. aureus poate cauza diferite afecțiuni, de la reacții cutanate până la septicemii grave.
MRSA = Methicillin-resistent Staphylococcus aureus.
În ultimul timp a crescut în spitale și clinici numărul de infecții cauzate de bacterie. Această escaladare a numărului de îmbolnăviri este favorizată de măsuri profilactice la care măsurile de igienă sunt insuficiente. La această agravare a situației contribuie și pregătirea și informarea insuficientă despre agentul patogen, a personalului sanitar, ce poate duce la creșterea numărului cazurilor de morbiditate și mortalitate.
Simptome
În general, infecţiile cu stafilococi (inclusiv cu MRSA) prezintă un debut caracterizat prin apariţia unor mici umflături roşii pe piele asemănătoare unor coşuri, furunculi sau muşcături de păianjen. Acestea se pot transforma cu uşurinţă în abcese profunde şi foarte dureroase care necesită o intervenţie chirurgicală pentru drenare.

De cele mai multe ori, bacteria poate rămâne ataşată de piele, dar există şi cazuri când aceasta invadează organismul şi poate cauza infecţii grave ale articulaţiilor, oaselor, plăgilor chirurgicale, valvelor inimii, plămânilor, sângelui.
Principalii factori de risc sunt:
Internarea în spital – MRSA rămâne un motiv de îngrijorare în spitale, din cauza faptului că poate infecta în orice moment persoanele vulnerabile sau cu deficienţe ale sistemului imunitar;
Locuirea pe perioade îndelungate în centre de îngrijire medicală;
Locuirea în spaţii aglomerate, insalubre;
Dispozitivele medicale invazive – prin intubări, cateterism, perfuzare există riscul creării unei portiţe de intrare a MRSA in organism;
Practicarea sporturilor de contact.
Surse selective: familiamed.ro
www.csid.ro
www.csid.ro
ro.wikipedia.org

Publicitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *