Mitul lactatelor cancerigene a fost demontat

2 din 2next
Citeste continuarea in pagina urmatoare
Publicitate

Si in general contribuie la contracararea efectelor secundare tratamentului oncologic:
-efect antiinflamator si imunomodulator – Mukhopadhya si Sweeney, 2016
-efect antihipertensiv – Pepe si colab., 2013

Publicitate

-sustine preventia diabetului de tip II si a obezitatii sarcopenice – McGregor si Poppitt, 2013
-asociaza un nivel mai scazut al acidului uric – Choi, Liu si Curhan, 2005
-imbunatateste nivelul transaminazelor hepative, si contribuie la reducerea colesterolul total si a LDL-colesterolului – Nabavi si colab., 2014

3) Consumul zilnic de lapte sau produse lactate creste riscul de cancer in cazul persoanelor sanatoase?
Aportul moderat de lapte si produse lactate nu creste riscul de cancer – Davoodi, Esmaeili si Mortazavian, 2013
Barbatii care consuma lapte frecvent au un risc de cancer de colon cu 60% mai mic decat cei care nu consumau lapte – Jing Ma si colab., 2001

Un consum scazut de lactate fermentate este asociat cu un risc crescut de cancer pancreatic – De Mesquita si colab., 1991
Consumul de peste doua portii de lactate este asociat cu un risc mai scazut de cancer mamar ER+ in cazul femeilor la menopauza – McCullough si colab., 2005

Un aport crescut de lapte batut si iaurt poate scadea riscul de cancer de vezica urinara – Larsson si colab., 2008
Consumul de lactate fermentate scade riscul de cancerului de ficat – Rayes, El-Naggar si Mehanna, 2008
Consumul de lapte si produse lactate scade riscul de cancer colorectal – Aune si colab., 2012
Consumul de lapte si produse lactate nu creste riscul de cancer pulmonar – Yu si colab., 2016
Consumul de lapte si produse lactate este associat cu scaderea riscului de cancer de colon, cancer de vezica urinara, cancer gastric si cancer de san – Thorning si colab., 2016
Meta-analiza realizata pe 22 studii de cohorta ce au analizat 1,566,940 persoane si 5 studii de caz ce au analizat 33,372 persoane din Asia pe o perioada de 10 ani demonstreaza ca un aport minim de peste 400 ml iaurt sau produse lactate/ zi este asociat cu un risc scazut de cancer de san – Zang si colab., 2015

Publicitate

Meta-analiza realizata pe 10 studii populationale care analizeaza stilul de alimentatie a 534.536 persoane sustine ca aportul zilnic a minim 250 ml lapte scade riscul de cancer colorectal – Cho si colab., 2004
Meta-analiza realizata pe 52 de studii care analizeaza aportul de lactate din perspectiva continutului de grasimi, hormonilor de crestere, IGF-1 si estrogeni nu sustin asocierea dintre consumul de lactate si riscul de cancer de san – Parodi, 2013
Meta-analiza realizata pe 45 de studii care analizeaza 26.769 cazuri nu sustine presupunerea epidemiologica conform careia aportul de lactate ar creste riscul de cancer de prostata – Huncharek, Muscat, Kupelnick, 2008

Meta-analiza realizata pe 17 studii de caz si a 6 studii populationale analizand in total 3256 cazuri sustine ca aportul de lapte nu creste riscul de cancer gastric, consumul de lactate scazand acest risc – Guo si colab., 2015
Meta-analiza realizata pe 19 studii care analizeaza consumul de lactate degresate, lactate integrale, iaurt si lactoza nu sustin vreo asociere intre aportul acestor alimente sau al lactozei in particular si riscul de cancer ovarian – Liu si colab., 2015
Meta-analiza realizata pe 32 studii care analizeaza consumul de lapte, iaurt, lactate si branzeturi sustin ca aportul acestor alimente nu este asociat cu un risc crescut de cancer pulmonar – Yang si colab., 2016
Iata zeci de studii care sustin faptul ca lactatele nu sunt cancerigene pentru persoanele sanatoase si ca aportul de lapte si lactate scade riscul de mortalitate si sustine eficienta tratamentului oncologic.
Sursa: sanatate.bzi.ro

2 din 2next
Citeste continuarea in pagina urmatoare

Publicitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *