A murit la 25 de ani de cancer de col uterin dupa ce i-a fost refuzat Testul Papanicolau. Tanara a facut 20 de solicitari

Publicitate

A murit la 25 de ani de cancer de col uterin dupa ce i-a fost refuzat Testul Papanicolau. Tanara a facut 20 de solicitari
Caz controversat in Marea Britanie. O tanara in varsta de 25 de ani a murit de cancer de col uterin depistat foarte tarziu pentru ca medicii au refuzat sa-i faca testul Papanicolau.

Publicitate

Cancerul lui Amber Rose Cliff a ramas nediagnosticat timp de mai bine de 3 ani dupa ce primele simptome ingrijoratoare au aparut, pe vremea cand ea era inca o adolescenta. Familia tinerei a implorat sa i se faca un test, dar in zadar. Testele de rutina sunt numai pentru femeile de peste 25 de ani. Cancerul i-a atacat fetei sistemul endocrin si in final a murit.

Fratele ei, Josh Cliff, este distrus si crede ca trebuie sa existe o mai mare flexibilitate in testele de rutina si sa se permita efectuarea acestora si de catre persoanele mai tinere.
Josh, in varsta de 27 de ani, ne povesteste ca sora lui a inceput sa prezinte simptome inca de cand avea 18 ani.

Ea a cerut sa i se faca un test de peste 20 de ori, insa fost comlpet ignorata.
Satuli de aceasta situatie, cei din familia Cliff au decis sa pateasca testul Papanicolau la o clinica privata. Amber avea deja 21 de ani. Asa au aflat ca tumora canceroasa se dezvolta in colul uterin al tinerei de ani de zile.
Amber a inceput tratamentele cu chimioterapie si radioterapie si, in cele din urma, a trebuit sa renunte la cateva parti ale sistemului ei de reproducere. In ciuda tratamentelor, totusi, cancerul s-a raspandit la nodulii limfatici, plamani si gat.
„Era de-a dreptul furioasa!”, ne spune fratele lui Amber, Josh.

Publicitate

Mii de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin in fiecare an, printre acestea regasindu-se si femei foarte tinere.
Paradoxal, multi medici sunt de parere ca testele de rutina pentru femeile care sub varsta de 25 de ani sunt ineficiente. Josh este de parere ca aceasta decizie nu este una corecta si ca testele ar trebui facute indiferent de varsta. Peste 20 000 de oameni au semnat o petitie online pentru a-l sustine.
Amber Rose Cliff
Josh mai spune: „Mi-ar placea ca aceasta noua lege, odata stabilita, sa se numeasca Legea luii Amber! Orice femeie ce are sub 25 de ani trebuie sa primeasca dreptul unui test de verificare de cancer daca aceasta prezinta simptomele bolii.”
Tot de la fratele sau Josh, care a iubit-o enorm, aflam ca Amber a fost foarte retinuta si privata cu privire la boala ei. Nu voia ceilati sa stie, nu voia simpatie sau mila. Tot ceea ce voia era sa se bucure de timpul ramas alaturi de familia ei si de cei apropiati. Parintii si fratele ei au fost nevoiti sa-i accepte dorinta si sa se comporte ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
„Sambata, cu o zi inainte ca Amber sa moara, ambulanta a venit sa o ia pentru a o duce la spital. Amber s-a intors in casa pentru ca isi uitase trusa de machiaj. Sora mea a fost o luptatoare pana la capat. Un exemplu pentru noi toti.” Povesteste Josh cu tristete in glas. „Sunt totusi recunoscator ca am avut norocul sa mai petrec inca un Craciun alaturi de sora mea. Amandurora ne placea Craciunul.”
Amber Rose Cliff
Dr. Jana Witt comenteaza cele intamplate. Specialista este de parere ca testarea inainte de varsta de 25 de ani poate face mai mult rau decat bine. Chiar daca cea mai sigura cale de tratare a cancerului este diagnosticarea timpurie, in ceea ce priveste testarea tinerelor, poate aduce mai multe prejudicii decat beneficii. Schimbarile cervicale ce pot aparea in urma testarii tind sa se curete singure si sansele ca acestea sa se dezvolte in cancer sunt foarte mici. De aceea testul este complet ne-necesar.
Totusi, daca incepeti sa prezentati orice simptom ingrijorator ce poate indica o tumora canceroasa, prezentati-va de urgenta la medic.
SURSA: www.mirror.co.uk
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau

Publicitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *