S-a promulgat LEGEA! Scade varsta standard de PENSIONARE

Publicitate

S-a promulgat LEGEA! Scade varsta standard de PENSIONARE
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, anunta onlinereport.ro. Legea de reducere a varstei standard de pensionare pentru persoanele din grupa I de munca a fost promulgata joi de presedintele Klaus Iohannis, relateaza Agerpres.

Publicitate

Noul act normativ prevede reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în grupa I de muncă. De asemenea, se reglementează ca perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001 în grupa I de muncă, în condiţii speciale şi în alte condiţii de muncă, mai mici de doi ani, să constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare.

Până acum, cei care lucraseră 6 ani în grupa I de muncă puteau ieși cu 3 ani mai repede la pensie, adică pentru un an lucrat în grupa I se acorda o reducere de 6 luni. La calcularea stagiului de cotizare realizat de o persoană se iau în considerare și stagiul militar, precum și perioadele suplimentare de vechime în muncă. Astfel, 3 luni, pentru fiecare an lucrat în grupa a II –a de muncă sau în condiții deosebite; 6 luni, pentru fiecare an lucrat în grupa I de muncă sau în condiții speciale de muncă; 12 luni, pentru fiecare an lucrat în alte condiții de muncă așa cum sunt reglementate de art. 29(2) (apărarea națională, ordine și siguranță publică).

Conform Casei Nationale de Pensii Publice, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor coordonate se va realiza printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Publicitate

Vârsta standard de pensionare creşte:
– pentru bărbaţi – de la 64 de ani la 65 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015;
– pentru femei – de la 59 de ani la 63 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2030.
Stagiului minim de cotizare creşte de la 13 ani la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015.
Stagiul complet de cotizare creşte:
– pentru bărbaţi – de la 33 de ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015;
– pentru femei – de la 28 ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2030.

Pentru cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionaleatât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi:
– vârsta standard de pensionare este de 60 de ani;
– stagiul minim de cotizare în specialitate este de 20 de ani;
– stagiul complet de cotizare este de 30 de ani;
Eşalonarea vârstei standard de pensionare, a stagiului minim de cotizare și a stagiului complet de cotizare sunt prevăzute în anexa nr. 6 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Surse selective: www.ccplus.rowww.evz.rocnpp.ro

Publicitate

47 de comentarii la „S-a promulgat LEGEA! Scade varsta standard de PENSIONARE”

 1. Am pe tatal meu are 58jumate an mai anul vitor face 59 si momentan este șomer si are cotizat 43de ani aproape 44 cum ar putea sa iese la pensie.va mulţumesc.

 2. Nu am inteles de ce „vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi”.
  De ce stagiul complet de cotizare este acelasi pentru femei si barbati, si varsta standard de pensionare diferita?
  Nu stiu care este motivatia.

  1. se refera exclusiv la cei care au lucrat in grupa I si II.Pentru a se reduce varsta, in legea veche era un minim de timp lucrat in grupe-daca imi aduc aminte 5 ani-acum se iau in calcul si stagii mai mici.Deci,doar cei care au lucrat in grupa I si II, mai putin decat acel minim,beneficiaza de reducere de varsta de pensionare.

 3. Normal este sa fie toata lumea egala.
  .63?la cat de stresati suntem nu mai apucam pensie..si despre ce grupe vorbim?nu mai sunt uzinele de altadata..eu sunt vanzatoare,de unde iau grupa?cu scuzele de rigoare dar pe merit,ne este scarba si rusine de tara asta.ne mor oamenii prin strainatate din cauza voastra..ar trebui sa intrati si sa cititi parerile oamenilor..

 4. Este Legea de reducere a varstei standard de pensionare pentru persoanele din grupa I de munca, se refera doar la grupa I de munca. Aceea scade.

 5. Citez: „Noul act normativ prevede reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în grupa I de muncă. De asemenea, se reglementează ca perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001 în grupa I de muncă, în condiţii speciale şi în alte condiţii de muncă, mai mici de doi ani, să constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare.”
  Următorul paragraf explică ce s-a schimbat față de legea precedentă, iar următoarele paragrafe detaliază și celelalte modificări. Citiți cu atenție…

  1. Cei de la ghiseul de primiri dosare de pensie Prahova ,au spus clar ca daca ai 12 ani gr 1 si 5 ani gr 2 ,se ia in calcul doar gr 1 ,iar gr 2 nu ca nu depaseste 6 ani .Asta era acum o luna de zile ,dar nu cred ca se poate cu doua grupe sa iesi daca nu vor sa iti primeasca dosarul

  2. Am lucrat in grupa a ll adin anul 1983 aprilie 23 pana in 2001 aprilie 1 apoi neintrerupt pana in 2016 noiembrie 14 am 54 de ani .Intrebare ,cand ies la pensie?

  1. Am 19 ani si jumătate lucrați in grupa întâia si un an și jumătate în grupa a doua si am mai lucrat 3 luni la mină in Slovacia(aceste luni se iau în calcul?).La ce vârstă pot să ies la pensie?

   1. Eu zic sa mergeti pana la casa de pensii,sa va interesati dar eu zic ca va mai trebuie vre o 3 luni vechime !

  1. Dati in judecata statul roman.cu ajutorul unui avoct in cunostinta de cauza veti castiga si probabil veti primi si bani retroactiv.

 6. Asta este legea pentru cine apuca sa indeplineasca conditiile din ea , dar au ei grija sa nu apuce prea multi sau prea mult timp dupa pensionare.

 7. La calcularea stagiului de cotizare se ia in calcul si stagiul militar? Eu am iesit la pensie anul acesta in februarie si nu sa luat in considerare stagiul militar.

 8. uuuuuu!! jos coruptia ! mai putin si iesi la pensie inainte sa decedezi..ce mama dracu? doar n-ai platit dari la stat 35-40 de ani ca sa mai primesti putinul ala de 400-500 lei /luna prea mult timp…adica mai exact, pana intr-un an… :) putini sunt cei care traiesc mult si bine pe baza pensiei . saraciilor care sunteti ! sper sa muriti.

 9. SA SE SPUNA CLAR DE CATRE CASA DE PENSII BACU CUM RAMANE CU SUTELE DE OAMENI DE LA IMU BC WMW LA CARE NU LI S-A RECUNOSCUT GR 2 DE MUNCA , SE REANALIZEAZA DOSARELE NOASTRE SAU NU, ASTA VREM SA STIM , CLAR SI CONCIS, RESTUL E DOAR GARGARA PT ALEGERI !

 10. Sintagma „poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare,
  din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale” se refera si la functionarii din Politia Locala?

 11. Am 50 de ani, 15 ani conditii speciale, 6,5 ani grupa a doua un an șomaj și 3,5 ani cu contract în Spania. Când pot ieși la pensie?

 12. Am 35,ani,6 luni si 3 zile stagiu total de cotizare, varsta 62ani
  13 ani,9 luni si 28 de zile grupa II ,cum as putea sa ies la pensie?

 13. Nu va imbatati cu apa rece,astia fac totul impotriva noastra,au grija de pensiile lor nesimtite. Clasa muncitoare care duce greul si sustine amaratul fond de pensii,nu apuca sa se bucure de un pic de libertate si bucuria de a trai,inainte de a da ortul popii. Fondul de pensii e secatuit de parazitii natiunii. Muncim in afara tarii,nu sunt prosti strainii,asa contribuim la consolidarea fondurilor pe toate sectoarele;pensii,sanatate…., iar batranii nostri mor cu zile. Mi-e scarba de legile si politica voastra, pentru voi rusinea e mandrie. TRADATORI sunteti, eroii natiunii se rasucesc pe sub pamant, dumnezeu sa-i ierte!

 14. sa traiasca boc si basescu ca ei au marit virsta de pensionare au decretat ca vom trai mai mult adevarul este ca nu vom trai sa ajungem la pensie in citiva ani tara va ramine fara pensionari

  unii vor muri altii nu vor mai prinde pensia vor muri pina la pensie.

 15. Ați văzut în Franța cum a fost? A vrut Hollande să facă ca în Germania la 65 ani la pensie si s-au răsculat aia! Așa că au lasat-o tot ca pana atunci! 60 anticipat si 62 limita de vârstă !să se revină dracu la legea veche ,aia anulata de bandita de robberta anastase! 60 anțicipat si 62 limita vârstă,!/să se separe fondul de pensii ptr pensiile de stat de cel de ajutoare sociale!cuma fost până în 2010 când boc kakat s făcut kakatu praf de avem 5400000de,,pensionari! ”Sunt numai 2300000 de pensionari de drept. Ailalti sunt numai ,,asistați social” multi nu au lucrat măcar o singură zi!!!să termine dracu cu tâmpeniile astea ! Noi care plătim cas trebuie să susținem gramada aia de 3100000 de asistați social???? Trebuie alt fond ptr.asistatii social urgent! Separarea fondurilor nu amestecarea fondului cum a fost impusă de anastase roberta si boc kakat. ! Va mai amintiți? 80=170 nu ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *