Sfantul Ion, traditii si obiceiuri. Ce trebuie sa faca toti crestinii pe 7 ianuarie

prev1 din 2
Citeste continuarea in pagina urmatoare
Publicitate

Sfantul Ion, traditii si obiceiuri. Ce trebuie sa faca toti crestinii pe 7 ianuarie
Aproximativ doua milioane de romani isi sarbatoresc maine, 7 ianuarie, ziua onomastica.
Crestinii il praznuiesc pe 7 ianuarie pe Sf. Proroc Ioan Botezătorul

Publicitate

si Inaintemergatorul Domnului.Sfantul Ioan Botezatorul a fost varul dupa trup al Mantuitorului, nascut în chip minunat din Elisaveta, sotia lui Zaharia, pe cand acestia nu mai sperau ca vor avea copii, fiind prea batrani. A tresaltat în pantecele mamei sale, atunci cand aceasta s-a întalnit cu Fecioara Maria care-L purta pe Iisus.

A dus o viata sfanta si s-a retras în pustie postind si rugandu-se. Oamenii veneau la el pentru a-i cere sfatul, iar Sfantul Ioan le spunea sa se pocaiasca, îi îndruma sa duca o viata curata si-i boteza pentru iertarea pacatelor. Nu dadea nimanui sa faca mai mult decat poate: vamesilor, care nu erau iubiti pentru ca luau mita si erau în slujba romanilor, le spunea

doarTotusi, nu era indulgent si si-a atras dusmania Irodiadei, sotia lui Irod, pentru ca i-a mustrat ca traiau împreuna pe cand primul sot al acesteia mai era înca în viata. Se stie ca a fost omorat la cererea ei, dupa ce fiica ei, Salomeea a dansat în fata lui Irod la ospatul de ziua lui. Cand regele i-a spus fetei ca poate sa-i ceara orice drept rasplata, aceasta,

la sugestia mamei, i-a cerut capul lui Ioan Botezatorul.In aceasta zi, tinerii din sate merg cu Iordanul. Ei imprumuta de la preot busuiocul si agheasma folosite de Boboteaza si merg pe la casele oamenilor, botezandu-i. Flacaii iau in brate fiecare membru al familiei si se invartesc. Acest obicei se numeste iordanire.

Publicitate

Unii oameni se lupta cu iordanitorii. Se crede ca astfel capeti putere, pentru ca iordanitorii sunt ajutati de Sf. Ioan, care da putere si celui care se lupta cu ei. Se spune ca daca un flacau a fost iordanitor un an, trebuie sa continue trei ani la rand. Tot de Sf. Ioan Botezatorul exista un obicei, numit „Udatul Ionilor”, intalnit chiar si in zona de nord a Moldovei.

Oamenii se aduna la portile tuturor celor care poarta numele de Ion, unde se pune un brad impodobit, iar acestia dau o petrecere cu lautari. Mai mult, cei care poarta acest nume sunt purtati cu mare alai prin sat pana la rau, unde sunt botezati sau purificati.Traditia ne spune ca în dimineata zilei de Sfantul Ion fiecare om trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, pentru a fi feriti de boli în decursul anului.Se spune conform traditiei populare ca dupa Sfant-Ion se boteaza gerul, adica se înmoaie frigul si începe sa se faca mai cald.De Sfantul Ion, toata lumea trebuie sa se veseleasca.
Crestinii il praznuiesc pe 7 ianuarie pe Sf. Proroc Ioan Botezătorul si Inaintemergatorul Domnului. Sfantul Ioan Botezatorul a fost varul dupa trup al Mantuitorului, nascut în chip minunat din Elisaveta, sotia lui Zaharia, pe cand acestia nu mai sperau ca vor avea copii, fiind prea batrani. A tresaltat în pantecele mamei sale, atunci cand aceasta s-a întalnit cu Fecioara Maria care-L purta pe Iisus.A dus o viata sfanta si s-a retras în pustie postind si rugandu-se, scrie Romania TV.net.

prev1 din 2
Citeste continuarea in pagina urmatoare

Publicitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *