Trei zile consecutive de post pot regenera intregul sistem imunitar-studiu

Intregul sistem imunitar al unei persoane poate fi reimprospatat daca aceasta tine post timp de trei zile. Acest lucru este posibil pentru ca procesul impulsioneaza organismul sa produca noi celule albe in sange, potrivit unui nou studiu.

Descoperirea, descrisa ca fiind remarcabila, arata ca regenerarea sistemului imunitar dupa un post de trei zile este posibila chiar si in cazul persoanelor in varsta.

Desi repausul alimentar a fost criticat de nutritionisti pentru ca ar fi nesanatos, noile cercetari sugereaza ca infometarea stimuleaza celulele stem in producerea de noi celule albe, care lupta impotriva infectiilor.

Oamenii de stinta de la Universitatea din California de Sud afirma ca descoperirea ar putea fi deosebit de benefica pentru persoanele

care sufera de un sistem imunitar deficitar, cum ar fi pacientii bolnavi de cancer in timpul tratamentului cu chimioterapie.

Ar putea fi folositoare , de asemnea, la persoanele in varsta al caror sistem imunitar devine mai putin eficient o data cu inaintarea in varsta, ceea ce face mai greu pentru ei sa lupte impotriva bolilor.

Cercetatorii spun ca repausul alimentar este un “flips la comutatorul de regenerare”, care solicita celulelor stem sa creeze noi celule albe in sange, in esenta, regenereaza intregul sistem imunitar.

“Acesta da acordul celulelor stem de a merge inainte si sa inceapa sa se prolifereze si sa reconstruiasca intregul sistem”, a declarat profesorul Valter Longo, profesor de Gerontologie si Stiinte Biologice de la Universitatea din California.

“Si vestea buna este ca organismul scapa de partile deteriorate sau vechi, parti ineficiente, in timpul repausului.

“Acum, daca incepeti cu un sistem puternic afectat de chimioterapie

sau de imbatranire, ciclul repausului alimentar poate genera, literalmente, un nou sistem imunitar.”
Repausul alimentar prelungit forteaza organismul sa foloseasca rezervele de glucoza si de grasime, dar, de asemenea, descompune o parte semnificativa din celulele albe din sange.

In timpul fiecarei perioade de repaus , aceasta epuizare a celulelor albe din sange poate induce modificari care impiedica celulele stem sa genereze celule noi benefice sistemului imunitar.
In timpul studiului, oamenii au fost rugati sa tine repausul alimentar intre doua si patru zile intr-o perioada de sase luni.

Oamenii de stiinta au descoperit ca postul prelungit a redus enzima PKA, care este legata de imbatranire si este un hormon care creste riscul aparitiei cancerului si cresterea tumorii.

“Nu am putut anticipa ca postul prelungit ar avea un astfel de efect remarcabil in promovarea regenerarii pe baza de celule stem a sistemului hematopoietic” , a adaugat prof. Longo.

“Cand ne infometam, sistemul incearca sa economiseasca energie, iar unul dintre aceste lucruri pe care le face pentru a economisi energie este de a recicla o multime de celule ale sistemului imunitar care nu sunt necesare, in special cele care pot fi deteriorate”, a declarat dr. Longo.

“Ceea ce am observant atat la oameni cat si la animale este faptul

ca numarul de celulele albe din sange scade o data cu prelungirea repausului alimentar. Apoi , cand incepem sa ne hranim , celulele sanguine incep sa creasca. Asa ca am inceput sa ma gandesc de unde provin?

Repausul alimentar timp de 72 ore, protejeaza, de asemenea, pacientii cu cancer impotriva impactului toxic al chimioterapiei.

“In timp ce chimioterapia salveaza vieti, provoaca daune colaterale semnificative asupra sistemului imunitar. Rezultatele acestui studiu sugereaza ca postul ar putea atenua unele din efectele nocive ale chimioterapiei”, a declarat Tanya Dorff, profesor asistent de medicina clinica la UCS Norris Comprehensive Cancer Center and Hospital.

“Sunt necesare mai multe studii clinice, si oricare astfel de regim alimentar ar trebui efectuat numai sub indrumarea unui medic.”

“Noi investigam posibilitatea ca aceste efecte sa fie aplicabile pe mai multe sisteme si organe diferite, nu doar pentru sistemul imunitar”, a adaugat prof. Longo.

Cu toate acestea, unii experti britanici au fost sceptici privind cercetarea.

Dr. Graham Rook, profesor emerit de imunologie de la University College din Londra, a declarat ca studiul suna “improbabil”.

Chris Mason, profesor de medicina regenerativa de la UCL, a declarat: “Exista unele date interesante aici. Se vede ca postul reduce numarul si dimensiunea celulelor si apoi rehranirea dupa 72 ore – cresterea acestora.”

“Asta ar putea sa fie utila pentru bolnavii de cancer.”

“Dar cred ca modul cel mai sensibil ar fi de a sintetiza acest efect cu medicamente. Nu sunt sigur ca postul este cea mai buna idea. Oamenii se simt mai bine daca mananca in mod regulat.”
Dr. Longo a daugat: “Nu exista nici o dovada ca postul ar fi periculos, in timp ce exista dovezi clare ca este benefic.”

“Am primit e-mail-uri de la sute de pacienti cu cancer care au combinat chimio cu postirea, cu ajutorul unor oncologi.”

“Pana in prezent, marea majoritate au raportat ca fac foarte bine si doar cateva au raportat unele reactii adverse, inclusiv lesin si o crestere temporara a markerilor hepatici. In mod clar avem nevoie de a termina studiile , dar pare foarte promitator.”

SURSA:www.telegraph.co.uk

Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook

Comentariile sunt închise.