<p>Cum deosebeÈti mierea de albine naturală de cea contrafăcută?<br />
Mierea de albine naturală poate fi ”îndoită” cu zahăr, sirop, melasă, iar pentru consistenÈă se adaugă făină Èi amidon. Iată ponturile care vă ajută să nu vă păcăliÈi.<br />
1. Ambalajul Èi etichetarea.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.92 -->
<div class="quads-location quads-ad68336 " id="quads-ad68336" style="float:none;text-align:center;padding:0px 0 0px 0;" data-lazydelay="3000">
<div class="quads-ad-label quads-ad-label-new">Advertisement</div><!-- responsive 1 -->
<script async src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js"></script>
<div id="andreilaslau.ro_responsive_1">
 <script>
 window.googletag = window.googletag || { cmd: [] };
 googletag.cmd.push(function() {
 var slot = googletag.defineSlot('/23293390090/andreilaslau.ro/andreilaslau.ro_responsive_1', [[300, 250], [320, 50], [728, 90], [468, 60], [336, 280], 'fluid'], 'andreilaslau.ro_responsive_1');

 var mapping1 = googletag.sizeMapping()
 .addSize([980, 0], [[728, 90], [468, 60], [336, 280], [300, 250], 'fluid'])
 .addSize([750, 0], [[728, 90], [468, 60], [336, 280], [300, 250], 'fluid'])
 .addSize([320, 0], [[336, 280], [320, 50], [300, 250], 'fluid'])
 .build();

 slot.defineSizeMapping(mapping1);
 slot.addService(googletag.pubads());
 googletag.enableServices();
 googletag.display('andreilaslau.ro_responsive_1');
 });
 </script>
</div>

</div>

<p>O miere de calitate este ambalată igienic, are capacul curat, la fel ca Èi suprafaÈa borcanului. Nu cumpăraÈi miere dacă vedeÈi că nu este perfect curată, prezentând impurităÈi ce nu au ce căuta într-un produs de calitate. O mare atenÈie trebuie dată Èi etichetei (obligatorie pe fiecare borcan!) Èi care trebui să conÈină informaÈii despre tipul de miere, cantitatea, datele de contact ale stupinei unde a fost produsă, perioada de valabilitate Èi condiÈiile în care trebuie păstrată.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.92 -->
<div class="quads-location quads-ad68337 " id="quads-ad68337" style="float:none;text-align:center;padding:0px 0 0px 0;" data-lazydelay="3000">
<div class="quads-ad-label quads-ad-label-new">Advertisement</div><!-- responsive 2 -->
<script async src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js"></script>
<div id="andreilaslau.ro_responsive_2">
 <script>
 window.googletag = window.googletag || { cmd: [] };
 googletag.cmd.push(function() {
 var slot = googletag.defineSlot('/23293390090/andreilaslau.ro/andreilaslau.ro_responsive_2', [[300, 250], [320, 50], [468, 60], [336, 280], 'fluid'], 'andreilaslau.ro_responsive_2');

 var mapping2 = googletag.sizeMapping()
 .addSize([980, 0], [[468, 60], [336, 280], [300, 250], 'fluid'])
 .addSize([750, 0], [[468, 60], [336, 280], [300, 250], 'fluid'])
 .addSize([320, 0], [[336, 280], [320, 50], [300, 250], 'fluid'])
 .build();

 slot.defineSizeMapping(mapping2);
 slot.addService(googletag.pubads());
 googletag.enableServices();
 googletag.display('andreilaslau.ro_responsive_2');
 });
 </script>
</div>

</div>

<p>2. Culoarea. În funcÈie de tipul mierii, aceasta are o culoare specifică. Astfel, dacă este vorba despre mierea de salcâm, aceasta trebuie să fie cât mai aproape de culaorea incoloră. Dacă este prea galbenă, atunci poate fi vorba despre un amestec de miere (albinele nu au cules doar de la salcâm îna cea perioadă) sau, deloc de dorit, este vorba despre un produs ”îmbunătăÈit” artificial.</p>
<p>La polul celălalt, mierea de mană, cea mai scumpă din categoria acestor produse apicole, trebuie să fie cât mai închis, o culoare mai slabă indicând, din nou, că ar fi vorba despre un amestec.<br />
3. Densitatea. DeÈi, în mod normal, densitatea mierii se măsură cu un refractometru,pentru cei care se află la un târg apicol, există căi mai puÈin tehnice pentru a descoperi mierea de calitate.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.92 -->
<div class="quads-location quads-ad68338 " id="quads-ad68338" style="float:none;text-align:center;padding:0px 0 0px 0;" data-lazydelay="3000">
<div class="quads-ad-label quads-ad-label-new">Advertisement</div><!-- responsive 3 -->
<script async src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js"></script>
<div id="andreilaslau.ro_responsive_3">
 <script>
 window.googletag = window.googletag || { cmd: [] };
 googletag.cmd.push(function() {
 var slot = googletag.defineSlot('/23293390090/andreilaslau.ro/andreilaslau.ro_responsive_3', [[300, 250], [320, 50], [468, 60], [336, 280], 'fluid'], 'andreilaslau.ro_responsive_3');

 var mapping3 = googletag.sizeMapping()
 .addSize([980, 0], [[468, 60], [336, 280], [300, 250], 'fluid'])
 .addSize([750, 0], [[468, 60], [336, 280], [300, 250], 'fluid'])
 .addSize([320, 0], [[336, 280], [320, 50], [300, 250], 'fluid'])
 .build();

 slot.defineSizeMapping(mapping3);
 slot.addService(googletag.pubads());
 googletag.enableServices();
 googletag.display('andreilaslau.ro_responsive_3');
 });
 </script>
</div>

</div>

<p>Se poate răsturna borcanul cu capacul bine închis, observând modul în care bula de aer din interior se ridică. Dacă miÈcarea este lentă, atunci avem o densitate bună. TotuÈi, această tehnică este ”combătută” de falsificatori cu ajutorul unui truc: borcanele sunt umplute până la refuz, nelăsând loc formării acelei bule de aer!</p><div class="amp-ad-wrapper amp_ad_1 ampforwp-incontent-custom-banner ampforwp-incontent-ad3"><amp-ad width="336" height="280" type="sulvo" data-ad="andreilaslau.ro_amp_display_336x280" class="demand-supply"></amp-ad></div>
<p>4. Gustul. Degustarea mierii de face într-un mod similar cu al vinului. Se foloseÈte o paletă de unică folosinÈă, apoi se plimbă mierea în gură pentru a-i simÈi toate aromele. Dacă nu ne putem da seama imediat de gust, înainte de a încerca din nou, putem mânca o bucăÈică de măr sau putem bea puÈină apă, pentru a ne relaxa papilele gustative. Din păcate, degustarea mierii este o tehnică pe care o stăpânesc doar cei cu experienÈă sau cu un simÈ al gustului foarte dezvoltat. TotuÈi, uneori, falsificatorii de miere apelează la arome, coloranÈi, zaharuri sau conservanÈi care au un gust atât de ”chimic” încât se simt instant la testul gustului. Dacă gustul mierii este caramelizat, poate fi vorba despre o miere încălzită pentru a fi fluidizată sau amestecată cu zahăr ars.<br />
5. Gradul de cristalizare. Orice miere cristalizează la un moment dat, dacă este o miere naturală. TotuÈi, la unele produse – mierea de salcâm, spre exemplu, cristalizarea se face după o perioadă mai lungă, acest lucru fiind Èi un atribut care îi ajută pe stupari să îi pună un preÈ mai mare. În fapt, nu este relevant acest aspect, întrucât mierea de rapiÈă cristalizează cel mai repede Èi, totuÈi, este la fel de sănătoasă Èi îÈi păstrează toate proprietăÈile chiar Èi în forma…zaharisită.</p><div class="amp-ad-wrapper amp_ad_1 ampforwp-incontent-custom-banner ampforwp-incontent-ad1"><amp-ad width="336" height="280" type="sulvo" data-ad="andreilaslau.ro_amp_display_336x280" class="demand-supply"></amp-ad></div><div class="b03d97280e765d707d336f444dd9d428" data-index="5" style="float: none; margin:0px 0 0px 0; text-align:center;">
<div data-type="_mgwidget" data-widget-id="1671590"> 
</div> 
<script>(function(w,q){w[q]=w[q]||[];w[q].push(["_mgc.load"])})(window,"_mgq"); 
</script> 
 
 
 <script id="_vidverto-362eafc0ba2cb293c4d0e2c47c8d893c">!function(v,t,o){var a=t.createElement("script");a.src="https://ad.vidverto.io/vidverto/js/aries/v1/invocation.js",a.setAttribute("fetchpriority","high");var r=v.top;r.document.head.appendChild(a),v.self!==v.top&&(v.frameElement.style.cssText="width:0px!important;height:0px!important;"),r.aries=r.aries||{},r.aries.v1=r.aries.v1||{commands:[]};var c=r.aries.v1;c.commands.push((function(){var d=document.getElementById("_vidverto-362eafc0ba2cb293c4d0e2c47c8d893c");d.setAttribute("id",(d.getAttribute("id")+(new Date()).getTime()));var t=v.frameElement||d;c.mount("10405",t,{width:720,height:405})}))}(window,document);</script>
</div>

<p>6. Testul ÈerveÈelului. O altă metodă de testare a mierii poate fi şi „murdărirea” unui şervet alb de bucătărie cu o lingură de miere. Cea autentică nu pătează, pe când cele mai multe tipuri de miere artificială lasă pete gălbui.<br />
7. Testul sugativei. Se poate turna o linguriÈă de miere pe o hârtie de sugativă sau de filtru de cafea, iar dacă mierea se absorbe imediat, atunci ea nu este 100% naturală. Cea care este produsă doar din munca albinelor nu va fi absorbită de sugativă.</p>
<p>8.Testul paharului cu apă. Mierea autentică nu se dizolvă imediat dacă este pusă într-un pahar cu apă. Ea se va duce prima dată la fundul paharului. Dacă mierea este fasificată, se va dizolva imediat şi nu se va depune. Se poate folosi, de asemenea, şi metanol, un tip de alcool obţinut din fermentarea sfeclei de zahăr sau a fructelor. În acest alcool, mierea contrafăcută se dizolvă extrem de uşor şi îi dă lichidului un aspect lăptos.<br />
9. PreÈul. Dacă preÈul unei mieri este cu mult sub ceea ce ÈtiÈi că se practică pe piaÈa celor care deÈin stupine, atunci acesta este un semn care trebuie să vă ridice un semn de întrebare. Din păcate, însă, acesta nu mai reprezintă un indiciu clar, întrucât unii falsificatori au ajuns să pună chiar preÈuri mai mari, motivând clienÈilor ca un produs de calitate…costă!</p>
<p>10. Analiza de laborator. Dacă doriÈi să testaÈi mierea pe care aÈi cumpărat-o la un târg apicol, puteÈi trimite o mostră la un laborator de specialitate, cum este cel din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură din Bucureşti. Aici sunt analizaţi mai mulţi parametri care pot confirma sau infirma falsificarea mierii respective. Acest lucru se face însă pe cheltuiala dumneavoastră. În cazul în care se dovedeşte că mierea este contrafăcută, vă puteÈi adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia consumatorului şi puteÈi cere despăgubiri de la falsul apicultor.<br />
Sursa: <a href="http://www.doctorulzilei.ro/cum-deosebesti-mierea-naturala-de-cea-contrafacuta/">www.doctorulzilei.ro</a></p>
<div class="b03d97280e765d707d336f444dd9d428" data-index="3" style="float: none; margin:0px 0 0px 0; text-align:center;">
<div data-type="_mgwidget" data-widget-id="1603935"> 
</div> 
<script>(function(w,q){w[q]=w[q]||[];w[q].push(["_mgc.load"])})(window,"_mgq"); 
</script> 

</div>

<div style="font-size: 0px; height: 0px; line-height: 0px; margin: 0; padding: 0; clear: both;"></div></p>

This website uses cookies.