<p>AsociaÈia Pro Consumatori (APC) a achiziÈionat, în prima parte a lunii iulie, 82 de sortimente de pate de ficat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri),</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.92 -->
<div class="quads-location quads-ad68336 " id="quads-ad68336" style="float:none;text-align:center;padding:0px 0 0px 0;" data-lazydelay="3000">
<div class="quads-ad-label quads-ad-label-new">Advertisement</div><!-- responsive 1 -->
<script async src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js"></script>
<div id="andreilaslau.ro_responsive_1">
 <script>
 window.googletag = window.googletag || { cmd: [] };
 googletag.cmd.push(function() {
 var slot = googletag.defineSlot('/23293390090/andreilaslau.ro/andreilaslau.ro_responsive_1', [[300, 250], [320, 50], [728, 90], [468, 60], [336, 280], 'fluid'], 'andreilaslau.ro_responsive_1');

 var mapping1 = googletag.sizeMapping()
 .addSize([980, 0], [[728, 90], [468, 60], [336, 280], [300, 250], 'fluid'])
 .addSize([750, 0], [[728, 90], [468, 60], [336, 280], [300, 250], 'fluid'])
 .addSize([320, 0], [[336, 280], [320, 50], [300, 250], 'fluid'])
 .build();

 slot.defineSizeMapping(mapping1);
 slot.addService(googletag.pubads());
 googletag.enableServices();
 googletag.display('andreilaslau.ro_responsive_1');
 });
 </script>
</div>

</div>

<p>în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenÈia în ceea ce priveÈte conÈinutul acestui tip de produs Èi potenÈialele efecte asupra sănătăÈii consumatorilor.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.92 -->
<div class="quads-location quads-ad68337 " id="quads-ad68337" style="float:none;text-align:center;padding:0px 0 0px 0;" data-lazydelay="3000">
<div class="quads-ad-label quads-ad-label-new">Advertisement</div><!-- responsive 2 -->
<script async src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js"></script>
<div id="andreilaslau.ro_responsive_2">
 <script>
 window.googletag = window.googletag || { cmd: [] };
 googletag.cmd.push(function() {
 var slot = googletag.defineSlot('/23293390090/andreilaslau.ro/andreilaslau.ro_responsive_2', [[300, 250], [320, 50], [468, 60], [336, 280], 'fluid'], 'andreilaslau.ro_responsive_2');

 var mapping2 = googletag.sizeMapping()
 .addSize([980, 0], [[468, 60], [336, 280], [300, 250], 'fluid'])
 .addSize([750, 0], [[468, 60], [336, 280], [300, 250], 'fluid'])
 .addSize([320, 0], [[336, 280], [320, 50], [300, 250], 'fluid'])
 .build();

 slot.defineSizeMapping(mapping2);
 slot.addService(googletag.pubads());
 googletag.enableServices();
 googletag.display('andreilaslau.ro_responsive_2');
 });
 </script>
</div>

</div>

<p>Astăzi folosim diferite conserve, chiar dacă nu suntem în stare de război. Cumpărăm conservat, uitând că înăuntru nu este ce scrie pe etichetă. Sau este, dar trebuie să citim atent, o conservă de carne nu înseamnă carne, o conservă tip pateu, nu înseamnă ficat Èi tot aÈa.</p>
<p>Dacă vrem să mâncăm conservat, sau suntem nevoiÈi, cred că ar trebui să ne întoarcem la metodele de conservare ale bunicilor. Ei nu aveau cunoÈtinÈe de nutriÈie, dar aÈa au pomenit din familie, din strămoÈi. La fum rece, la vânt, fierte sau uscate, bucatele erau bune Èi sănătoase. De exemplu mie îmi place pateul din ficat, dar cel făcut în casă Èi consumat pe loc, proaspăt.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.92 -->
<div class="quads-location quads-ad68338 " id="quads-ad68338" style="float:none;text-align:center;padding:0px 0 0px 0;" data-lazydelay="3000">
<div class="quads-ad-label quads-ad-label-new">Advertisement</div><!-- responsive 3 -->
<script async src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js"></script>
<div id="andreilaslau.ro_responsive_3">
 <script>
 window.googletag = window.googletag || { cmd: [] };
 googletag.cmd.push(function() {
 var slot = googletag.defineSlot('/23293390090/andreilaslau.ro/andreilaslau.ro_responsive_3', [[300, 250], [320, 50], [468, 60], [336, 280], 'fluid'], 'andreilaslau.ro_responsive_3');

 var mapping3 = googletag.sizeMapping()
 .addSize([980, 0], [[468, 60], [336, 280], [300, 250], 'fluid'])
 .addSize([750, 0], [[468, 60], [336, 280], [300, 250], 'fluid'])
 .addSize([320, 0], [[336, 280], [320, 50], [300, 250], 'fluid'])
 .build();

 slot.defineSizeMapping(mapping3);
 slot.addService(googletag.pubads());
 googletag.enableServices();
 googletag.display('andreilaslau.ro_responsive_3');
 });
 </script>
</div>

</div>

<p>Din ficat de curcan, sau gâscă cu tot felul de condimente proaspete. Nu acelaÈi lucru se întâmplă cu pateul de ficat din comerÈ. HaideÈi să luăm un exemplu: conserva sterilizată de tip pateu, din carne de pui Èi de porc cu adaos de proteină de porc. </p><div class="amp-ad-wrapper amp_ad_1 ampforwp-incontent-custom-banner ampforwp-incontent-ad3"><amp-ad width="336" height="280" type="sulvo" data-ad="andreilaslau.ro_amp_display_336x280" class="demand-supply"></amp-ad></div>
<p>CiteÈti eticheta câteva minute bune până când dai Èi de ficat, în rest piele de porc Èi făină de grâu. Plus vreo două E-uri, pentru gust, E 621 Èi E 250.</p>
<p>HaideÈi să le luăm pe rând. E 250 sau Nitritul de sodiu, este folosit ca aditiv alimentar. Companiile din industria alimentară adaugă nitrit de sodiu la anumite alimente cu un anumit scop.<br />
Această substanţă este cancerigenă Èi se adaugă la carnea procesată, crenvuÈti Èi orice alt fel de carne care are nevoie de o culoare roşie să arate „proaspătă”.</p>
<p>Nitritul de sodiu stabilizează culoarea roÈie a cărnii (formând, în combinaÈie cu mioglobina, un pigment de culoare roÈie, nitrosomioglobină, care participă la păstrarea aspectului proaspăt al produselor conservate). </p>
<p>Cu decenii în urmă, conservarea cărnii se făcea cu sare, dar în mijlocul secolului 20, producătorii de produse alimentare au început să folosească nitrit de sodiu. DeÈi astăzi utilizarea combinelor frigorifice protejează consumatorii de botulism şi bacterii, producătorii adaugă încă nitrit de sodiu astfel încât carnea să arate proaspătă. În timpul procesului de digestie, nitritul de sodiu este transformat în nitrozamină şi de aici încep problemele legate cancer. </p><div class="b03d97280e765d707d336f444dd9d428" data-index="5" style="float: none; margin:0px 0 0px 0; text-align:center;">
<div data-type="_mgwidget" data-widget-id="1671590"> 
</div> 
<script>(function(w,q){w[q]=w[q]||[];w[q].push(["_mgc.load"])})(window,"_mgq"); 
</script> 
 
 
 <script id="_vidverto-362eafc0ba2cb293c4d0e2c47c8d893c">!function(v,t,o){var a=t.createElement("script");a.src="https://ad.vidverto.io/vidverto/js/aries/v1/invocation.js",a.setAttribute("fetchpriority","high");var r=v.top;r.document.head.appendChild(a),v.self!==v.top&&(v.frameElement.style.cssText="width:0px!important;height:0px!important;"),r.aries=r.aries||{},r.aries.v1=r.aries.v1||{commands:[]};var c=r.aries.v1;c.commands.push((function(){var d=document.getElementById("_vidverto-362eafc0ba2cb293c4d0e2c47c8d893c");d.setAttribute("id",(d.getAttribute("id")+(new Date()).getTime()));var t=v.frameElement||d;c.mount("10405",t,{width:720,height:405})}))}(window,document);</script>
</div>

<p>Nitrozamina este o substanţă cancerigenă, dar din moment ce nu este un ingredient din punct de vedere tehnic, prezenţa sa nu trebuie trecută pe ambalaj. Nitrozaminele sunt de asemenea regăsite în produse alimentare care sunt murate, prăjite sau afumate, în produse cum ar fi berea, brânza, produse secundare de peşte şi fumul de tutun.</p><div class="amp-ad-wrapper amp_ad_1 ampforwp-incontent-custom-banner ampforwp-incontent-ad1"><amp-ad width="336" height="280" type="sulvo" data-ad="andreilaslau.ro_amp_display_336x280" class="demand-supply"></amp-ad></div>
<p>Glutamatul de sodiu (E621) a fost descoperit la începutul secolului 19 în Japonia Èi este intens folosit în bucătăria chinezească, japoneză Èi thailandeză. </p>
<p>Acest aditiv este foarte folosit Èi în celelalte Èări, ca potenÈiator de aromă în diverse alimente Èi condimente. Cele mai întalnite efecte ale glutamatului de sodiu sunt durerile de cap, amorÈirea membrelor, înroÈirea feÈei, constricÈiile musculare, agravarea astmului Èi oboseala. Aceste simptome formează un complex de simptome ce se numeÈte ‘Sindromul restaurantelor chinezeÈti’. </p>
<p>Se numeÈte astfel pentru că simptomele au fost observate după consumul de alimente din aceste restaurante ce folosesc glutamat din abundenÈă pentru a potenÈa aroma mâncărurilor. Aceste simptome pot să apară Èi din cauza creveÈilor, alunelor Èi condimentelor din aceste mâncăruri. </p>
<p>În ceea ce priveÈte obezitatea, E621 probabil că ajută destul de mult datorită gustului irezistibil pe care îl dă alimentelor, în special celor de tip fast food. Glutamatul de sodiu nu se descompune în timpul gătirii alimentelor dar, ca toÈi aminoacizii, în prezenÈa zaharurilor Èi la temperaturi ridicate (prăjire, coacere) rezultă reacÈii Maillard (brunificarea produsului). </p>
<p>Aceste reacÈii au ca produÈi de reacÈie substanÈe cancerigene cum ar fi acrilamida, metil-glioxal, amine heterociclice.</p>
<p>Chiar dacă situaÈia politică Èi economică internaÈională este instabilă, nu cred că ne pregătim de război. LăsaÈi conservele pentru atunci când nu avem altă opÈiune. HaideÈi să mâncăm proaspăt Èi simplu, din grădina Èi curtea micilor producători. </p>
<p>AÈa rămânem sănătoÈi Èi îi ajutăm Èi pe ei să se susÈină. Nu vă depărtaÈi de origini, un popor fără obiceiuri, istorie Èi trecut, nu are viitor.”Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant Personal de Nutriţie şi Sănătate, Fondator „Şcoala Pentru Sănătate şi Longevitate”.</p>
<p>Sursa:<a href="http://www.doctorulzilei.ro/un-nutritionist-roman-spune-adevarul-despre-pateul-de-ficat-din-magazinele-de-la-noi-este-plin-de-piele-de-porc-faina-de-grau-si-substante-cancerigene/">www.doctorulzilei.ro</a></p>
<div class="b03d97280e765d707d336f444dd9d428" data-index="3" style="float: none; margin:0px 0 0px 0; text-align:center;">
<div data-type="_mgwidget" data-widget-id="1603935"> 
</div> 
<script>(function(w,q){w[q]=w[q]||[];w[q].push(["_mgc.load"])})(window,"_mgq"); 
</script> 

</div>

<div style="font-size: 0px; height: 0px; line-height: 0px; margin: 0; padding: 0; clear: both;"></div></p>

This website uses cookies.