Analizele pe care orice femeie ar trebui sa le faca pentru a depista la timp cancerul

Cu totii ne temem de acest diagnostic – cancer – gandindu-ne ca dupa ce il auzim viata noastra se incheie si vom ajunge, mai devreme sau mai tarziu, sa ne luam ramas bun de la cei dragi.

Toti specialistii ne atentioneaza insa ca modul de abordare este complet gresit. Ar trebui, in schimb sa ne gandim ca majoritatea formelor de cancer, descoperite la timp, se pot trata eficient pana la vindecare completa sau macar pana la prelungirea sperantei de viata chiar si cu 15-20 de ani.

Depistarea precoce ne poate salva
“Le spun tuturor pacientelor care imi trec pragul ca nu putem spune cu precizie de ce apar cancerele. Ceea ce stim sigur, pana in prezent, este ca mostenirea genetica, fumatul, dieta dezechilibrata, cu multa carne si fara vegetale proaspete, lipsa activitatilor sportive si expunerea indelungata la soare, fara creme de protectie, toate cresc riscul de cancer chiar la varsta tanara.

Iar pentru a preveni boala nu ne ramane decat sa adoptam un stil de viata echilibrat si sa mergem regulat la medic”, spune doamna doctor Izabela Condei, medic primar imagistica medicala.
Asa cum mentioneaza si doamna doctor Condei, nu putem preveni cancerul, ci putem incerca sa reducem factorii de risc si poate cel mai important, putea avea grija sa mergem regulat la medic, pentru a putea depista un cancer in faza incipienta, care nu prezinta inca simptome si pe care il putem trata eficient.

Pe langa analizele de sange pe care trebuie sa le facm in mod regulat, exista si o serie de alte teste recomandate in functie de varsta si de prevalenta anumitor tipuri de cancere pentru categoria de varsta respectiva.
Ce analize sunt obligatorii
Cercetarile si studiile ne spun cu certitudine ca cele mai frecvente cancere diagnosticate la femeile din Romania sunt: cancerul de san, cancerul pulmonar, cancerul de col uterin si cancerul colorectal.

Fiindca din pacate cancerul este o afectiune care poate aparea la orice varsta, testarile se fac chiar din tinerete, de la 20 de ani si poate chiar mai devreme, daca tanara si-a inceput deja viata sexuala, a dat nastere unui copil sau istoricul familial cu foarte multe tipuri de cancer indica acest lucru.
Intre 20 de 30 de ani, femeia trebuie sa faca oglibatoriu vizite la medicul ginecolog, medicul dermatolog, dar si investigatii care au in vedere glanda tiroida. Ecografia de san, ecografia abdominala, testul Papanicolau si testele de sange sunt in masura sa dea primele indicii in privinta unei tumori germinale, unei leucemii sau unui melanom, cele mai frecvent diagnosticate cancere la aceasta varsta.

Dupa varsta de 30 de ani creste riscul cancerelor din sfera genitala, de san si de col, la care se adauga si alte forme ale cancerului de piele, pe langa melanom. Raman asadar investigatiile realizate si pana la aceasta varsta, insa ar trebui vizitati si medicul cardiolog si medicul gastroenterolog. In caz de nevoie, mamografia poate inlocui ecografia de san pentru un diagnostic mai precis.
Dupa varsta de 50 de ani, medicii diagnosticheaza frecvent la femei cancere de san, de colon si de col. Iar pachetul de testari complete care vizeaza detectarea precoce a acestor afectiuni cuprinde o consultatie de medicina interna, una ginecologica, o alta cardiologica, o consultatie ganstroenterologica, ecografie abdominala, ginecologica, de tiroida si de san, testul Papanicolau, mamografia, colonoscopie si EKG.
Sursa: doc.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook