Ce medicamente pot duce la orbire. Dr. Monica Pop: ”Pastilele cu cel mai mare risc sunt…”

Există multe categorii de medicamente pe al căror prospect se regăsesc și efecte secundare ca tulburările de vedere. Pastilele cu cel mai mare risc sunt anticoncepționalele, inclusiv cele de nouă generație.

”Singurii care le recomandă în continuare sunt ginecologii, fără a lua în calcul că riscul de accidente cerebrale e foarte mare atât în cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cât și în cazul femeilor sănătoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte”, avertizează oftalmologul.

Alte medicamente care cresc presiunea intraoculară sunt cele de tip Viagra, antidepresivele și somniferele, cele care tratează ulcerul și toate medicamentele ce provoacă uscăciunea gurii. ”Acestea din urmă conțin atropină și beladonă, contraindicate în glaucom.

Acum câțiva ani, într-o singură noapte, mi-au venit șapte pacienți cu pupilele dilatate și vedere proastă.

Nu luaseră niciun medicament, nu sufereau de nicio boală. Toți mâncaseră un anumit tip de halva cu beladonă”, exemplifică medicul.

Efectele secundare ale medicamentelor uzuale

1. Calmantele fara prescriptie medicala

Majoritatea oamenilor au luat cel putin un calmant de acest gen, cele mai des utilizate fiind antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS).

Reactiile adverse: afectiuni gastrointestinale, hemoragii digestive, ulcer gastroduodenal.

In urmai unui studiu realizat pe un lot de 4200 adulti, s-a demonstrat ca majoritatea oamenilor sunt pur si simplu inconstienti in ce priveste riscurile pentru sanatate asociate cu administrarea de AINS.

Aceste medicamente au fost administrare pe termen lung si, de obicei, doza recomandata a fost depasita, fiind frecvent administrate cu alte medicamente pentru durere sau in combinatie cu alcool.

Antiinflamatoarele nesteroidiene includ aspirina si medicamente care contin ibuprofen sau naproxen.

2. Antibioticele

Sunt medicamente utilizate pentru tratarea infectiilor bacteriene. Efectul acestor medicamente este destul de puternic (penicilina, amoxicilina, tetraciclina) si pot provoca efecte secundare neplacute, cum ar fi tulburari gastrointestinale si candidoza.

In plus, utilizarea necorespunzatoare pe o perioada indelungata poate determina rezistenta bacteriilor la tratament; astfel, bolile vor fi mai greu de vindecat, iar imunitatea va fi mai scazuta.

3. Anticonceptionalele

Cele mai cunoscute reactii adverse ale pilulelor contraceptive sunt cresterea in greutate si sensibilitatea sanilor.

Alte efecte secundare: starea de greata, depresie, dureri abdominale, dureri de cap, tulburari de vedere, edeme. Daca observati oricare dintre aceste simptome contactati imediat medicul.

4. Antidepresive

Medicamentele antidepresive sunt recomandate mai ales in cazul pacientilor care sufera de depresii severe. Antidepresivele provin dintr-o clasa de medicamente cunoscuta ca inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS).

Acestea actioneaza asupra unei substante chimice din creier, numita serotonina, care imbunatateste starea de spirit si joaca un rol important in procesul digestiei, somn, atentie si alte functii ale organismului.

Reactiile adverse ale antidepresivelor sunt: somnolenta, stari de greata, lipsa poftei de mancare, xerostomia, dureri de cap, insomnie, probleme sexuale.

Majoritatea efectelor secundare sunt temporare si vor disparea dupa primele saptamani de tratament, desi unele dintre ele pot persista (uscaciunea gurii si tulburarile sexuale).

ISRS pot provoca simptome de sevraj daca administrarea tratamentului este intrerupta brusc. Clasele mai vechi de antidepresive (antidepresivele triciclice si inhibitorii monoaminooxidaza) au mai multe efecte secundare grave decat antidepresivele noi.

Surse selective: www.doctorulzilei.ro

www.sfatulmedicului.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook