Remedii naturale pentru spasmofilie

Leacurile din natură atenuează contracturile involuntare ale mușchilor, unul din principalele semne ale acestei afecțiuni.

Dezechilibrul unor minerale, o insuficiență tiroidiană, precum și stresul prelungit, regimul alimentar sărac în substanțe nutritive sau dereglările hormonale ce perturbă echilibrul calciului și al magneziului pot provoca spasme neuromusculare în diferite zone ale corpului (crampe stomacale, dureri dorsale), de durată și intensitate variabilă, tulburări respiratorii, senzația de nod în gât, transpirație, tulburări de ritm cardiac sau amețeli – simptome caracteristice spasmofiliei.

Pe lângă suplimentarea cu minerale, la recomandarea specialistului, apelează la remedii din plante, care și-au dovedit eficiența terapeutică în numeroase situații.

Luminiță–de-seară

Uleiul extras din această plantă, cunoscută și ca primulă sau luminița-nopții, este unul dintre cele mai importante surse naturale de vitamina F, cu o puternică acțiune de neutralizare a radicalilor liberi. Acest ulei bogat în acizi grași nesaturați echilibrează funcția endocrină și previne dezechilibrele hormonale, care se află frecvent în spatele căderilor de calciu.

Prin acțiunea sa antiinflamatoare, uleiul de luminiță–de-seară mai este benefic în menținerea sănătății articulațiilor, a circulației sangvine, în reducerea durerilor reumatismale și musculare.

Soc-negru

Fructele acestui arbust de talie mică are proprietăți terapeutice cunoscute din Antichitate.

Prin compușii săi, îndeosebi concentrația sporită de flavonoide (quercetină, antocianine, camferol etc.), steroli și acizi fenolici, protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi și inhibă virusurile ce provoacă infecții. Pe lângă efectele antivirale, imunostimulatoare și antioxidante, socul-negru și preparatele care îl au ca ingredient de bază sunt energizante, având totodată efectul de alinare a durerii.

Urzică

Este un remediu eficient în tratarea crizelor de spasmofilie dacă e consumată ca atare, într-o cură de crudități, dar și sub formă de suc, ceai, tinctură sau capsule.

Urzica are proprietăți antiinflamatoare și contribuie la reglarea funcției tiroidiene. În același timp, are acțiune tonică și de echilibrare a sistemului de apărare al organismului grație bogăției de săruri minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu, siliciu etc.).

Mai conține multă vitamina C, complexul B și vitamina K, renumită pentru efectul antihemoragic.

Echinacea

Nu lipsește din amestecurile terapeutice ce susțin imunitatea, fiind o plantă folosită de sute de ani pentru întărirea organismului și împotriva intoxicațiilor de tot felul.

Proprietățile curative sunt susținute de uleiurile volatile, flavonoidele și alchilamidele, substanțe cu rol antiinflamator. Cercetările arată că, în urma terapiei cu echinacea (ceai, tinctură, capsule sau alte derivate), crește vitalitatea musculară, ea fiind un adjuvant valoros în bolile articulare, tendinoase și musculare.

Orz verde
Când imunitatea este scăzută, așa cum se întâmplă la suferinzii de spasmofilie, o cură pe bază de pulbere de orz verde se dovedește un adevărat elixir pentru organismul slăbit.

Compoziția sa unică de calciu, fier, enzime și aminoacizi esențiali (orzul este una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale) combate oboseala fizică și psihică, atenuează semnificativ durerile musculare, reduce inflamația și redă vigoarea.

Păpădie

Frunzele sale au un conținut semnificativ de calciu și magneziu, minerale importante pentru diminuarea contracțiilor musculare din spasmofilie, precum și pentru reglarea activităţii glandelor endocrine, a metabolismului, funcţiilor hepatice şi pancreatice.

Păpădia est bogată în vitamina K și complexul vitaminic B, fiind un tonic general și un aliat de temut contra intoxicațiilor.

Lucernă

Conținutul sporit de clorofilă, enzime, vitamine și minerale îi conferă proprietăți antihemoragice, antianemice și remineralizante. O cură cu suc obținut din pulbere amestecată cu apă are efect alcalin asupra organismului (neutralizează toxinele) și, prin urmare, este recomandată împotriva infecțiilor, în detoxificarea generală, fortificarea sângelui și întărirea sistemului imunitar.

Lucerna este o sursă excelentă de iod natural, un mineral necesar bunei funcționări a tiroidei.

Coada-calului

Are numeroase beneficii pentru sănătate datorită numărului mare de minerale (calciu, fier, magneziu, mangan), acidului cafeic, alcaloizilor și flavonoidelor. Semnele de spasmofilie pot fi ținute în frâu prin tinctură sau decoct, grație acțiunii sale remineralizante.

Cura cu polen

Produsele apicole sunt frecvent indicate în spasmofilie, întrucât conțin calciu, magneziu, cu rol în reglarea tonusului muscular, vitamine din grupul B, pentru sistemul nervos și circulator, dar și fitohormoni, pentru dereglările hormonale provocate de insuficiența glandei paratiroide. Ia câte două lingurițe cu polen dimineaţa şi la prânz, înainte de mese, într-o cură de o lună. Repetă de 2-3 ori pe an.

Dușul scoțian, în care alternezi apă rece cu apă caldă, este un remediu eficient în spasmofilie.

Sursa: www.femeia.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook