7 boli care cauzează vânătăi apărute din senin

7 boli care cauzează vânătăi apărute din senin
Vânătăile (echimozele) reprezintă o reacţie normală a organismului, apărută în urma lovirii puternice de un obiect.
Acest lucru duce la spargerea vaselor capilare de sub piele, care cauzează o hemoragie a ţesutului.

Prin urmare, pielea capătă diverse culori în locul vătămat, de la galben, mov sau chiar negru.
Riscul de apariţie a vânătăilor creşte pe măsură ce îmbătrânim, mai ales în cazul femeilor, din cauza pereţilor capilari care sunt din ce în ce mai fragili, iar pielea se subţiază.

Chiar dacă vânătăile ocazionale nu sunt un motiv de îngrijorare, nu trebuie să ignorăm acest simptom, mai ales dacă acestea apar din senin şi au dimensiuni mari, pentru că pot semnala diverse probleme de sănătate.
Iată care sunt cauzele ce pot duce la apariţia vânătăilor, cum pot fi acestea prevenite, dar şi când e cazul să ne adresăm medicului!

7 boli care se manifestă prin vânătăi apărute din senin
Dacă te învineţeşti repede, asta înseamnă că o afecţiune ascunsă poate împiedica procesul de coagulare a sângelui, cae opreşte hemoragia. Coagularea sângelui se bazează pe o dietă sănătoasă, un ficat în parametrii optimi şi măduvă osoasă fără probleme. Dacă oricare dintre aceşti trei factori are de suferit, vânătăileapar mai uşor.

Printre bolile care au ca simptom vânătăile se numără:
Boală renală în stadiu avansat
Deficienţă de factor de coagulare II, VII sau X
Hemofilia tip A (deficit de factor VIII)
Hemofilia tip B (deficit de factor IX)

Leucemie
Boli de ficat. „Vânătăile pot apărea şi în cazul cirozei sau al insuficienţei hepatice. În acest caz apar mai mult în zona abdominal, dar nu trebuie ignorate. De asemenea vânătăile se pot asocia şi cu Hepatita B sau C.
disfuncţii ale plachetelor sangvine (trombocite – trombocitopenia)
Dacă observi că te învineţeşti des şi repede, mergi la un control medical. Testele de sânge pot ajuta medicul să stabilească un diagnostic precis.
Alte cauze care pot duce la vânătăi spontane
Pe lângă bolile enumerate mai sus, există şi alţi factori de risc care pot creşte riscul de apariţie a vânătăilor. Aceştia sunt:
– anumite medicamente (aspirina, warfarina, clopidogrel, rivaroxaban)
– diverse suplimente şi extracte de plante (ulei de peşte, usturoi, ghimbir, ginkgo biloba, ginseng, vitamina E)
– steroizii (cei din unguente topice destinate tratamentului eczemelor sau iritaţiilor pielii sau cei din medicametne antiastmatice ori antialergice)

– medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene (analgezice: aspirină, ibuprofen, naproxen, celecoxib, fenoprofen)
Nu mănânci destule citrice. Si o deficienta de vitamina C poate cauza invinetirea cu usurinta, intrucat vitamina C iti ajuta organismul sa sintetizez colagenul, cel de care organismul are nevoie pentru mentinerea vaselor de sange sanatoase. Fara acel ajutor, vasele de sange se pot rupe usor, cauzand ranile si vanataile.

Doza recomandata zilnic de vitamina C pe care adultii ar trebui sa o consume este de 90 mg pentru barbati si 75 mg pentru femei. Multe fructe si legume sunt bogate in vitamina C, 150 de grame de capsuni contin 85 mg de vitamina C, o portocala de marime medie contine 70 mg de vitamina C, iar 150 g de ardei gras rosu iti ofera 95 mg de vitamina C, pe cand 100 g de broccoli iti ofera 51 mg de vitamina C.
Lipsa vitaminei B 12. Daca ai o carenta de vitamina B12 in organism, poti suferi de anemie. Anemia presupune a avea insuficiente celule de sange rosii pentru a putea transporta oxigenul catre tesuturi, ceea ce poate desigur cauza si ranirea foarte usoara.
Surse: www.csid.ro
adevarul.ro
www.doctorulzilei.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook