7 semne ale cancerului uterin pe care femeile nu ar trebui sa le ignore

Unul dintre cele mai periculoase forme de cancer ginecologic este cancerul de col uterin. Cancerul cervical sau cancerul de col uterin este o boala in care celulele normale se transforma in celule canceroase. Cancerul de col uterin de obicei se dezvolta progresiv.

Inainte de aparitia cancerului, celulele colului cervical se transforma si devin celule anormale ale tesutului cervical. Sansele de stopare a acestui cancer sunt destul de mari, insa numai daca este detectat in faza incipienta.

Cancerul de col uterin este de obicei provocat de virusul „human papilloma” sau HPV, extrem de contagios. HPV-ul este un virus ce se transmite pe cale sexuala si apare in 100 de tipuri diferite.

Cateva dintre acestea duc la imbolnavirea de cancer cervical. Pentru a putea combate sau reduce din efectele virusului HPV, este important sa avem un sistem imunitar extrem de puternic. In caz contrar, se declanseaza o crestere anormala a celulelor ce duc la tumori maligne ale colului uterin.

Cancerul de col uterin este o boala grava, vestea buna este, insa, ca poate fi prevenita. Inainte de dezvoltarea cancerului se pot identifica modificari ale celulelor de col. Peste 95% dintre cazurile identificate de timpuriu pot fi vindecate, asadar diagnosticarea precoce si tratamentul sunt obligatorii. Este recomandat sa faceti controale ginecologice si teste screening.

Orice femeie trebuie sa isi faca un test Papanicolau o data pe an.
Daca identidicati oricare dintre semnele sau simptomele de mai jos, neaparat trebuie sa mergeti la un doctor ginecolog.

7 Simptome ale cancerului de col uterin

1. Secretii neobisnuite – este un simptom foarte des intalnit in cazul acestui tip de cancer.

In momentul in care cancerul incepe sa creasca in interiorul cervixului, celulele uterine incep sa secrete o substanta apoasa.

2. Veruci – aparitia verucilor, chiar de mica dimensiune, atat interne cat si externe, este deja un semn de alarma pentru un fel de HPV si, implicit, pentru un posibil cancer de col uterin.

3. Dureri sau sangerari – disconfortul in zona pelvina si sangerarile sunt, de asemenea, indicatii tipice ale cancerului de col uterin. Aceste simptome apar deoarece peretii colului uterin incep sa se usuce si sa crape din cauza cresterii celulare anormale. Sangerarea rectala sau la nivelul vezicii urinare apare, de obicei, in stadiul mai avansat al cancerului. cauza sangerarii excesive.

Asadar, daca va simtiti obosite in mod constant si nu s-a modificat nimic in obiceiurile voastre alimentare sau daca bataile inimii incep sa se intensifice la cel mai mic efort, trebuie sa mergeti sa va faceti un control de anemia si, in caz afirmativ, care este cauza acesteia.

5. Probleme urinare – dificultati intampinate la urinare sunt, de asemenea, simptome ale cancerului de col uterin. Colul uterin se umfla si preseaza vezica urinara si rinichii, blocand pasajul urinar.

6. Durere continua in picioare, spate si solduri – colul uterin umflat afecteaza rinichii si vezica urinara, da si organele interne. Acesta pune presiune de vasele de sange, inhiba fluxul sangelui catre zona pelvina si produce dureri in glezne si picioare.

7. Pierdere in greutate – pierederea apetitului si scaderea in greutate sunt simptome ale tuturor formelor de cancer. In acest caz, insa, colul uterin umflat pune presiune pe stomac, inhiband apetitul si provocand scaderea in greutate.

EXTREM DE IMPORTANT!

Toate cele 7 simptome enumerate pot fi cauzate si de alte conditii, dar este important sa mergeti la un medic ginecolog in cazul in care le resimtiti pentru a putea preveni cancerul de col uterin.

Exista numerosi factori de risc care pot duce la infectarea cu HPV, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. Cei mai des intalniti factori de risc sunt:

– Daca sunteti fumator/fumatoare

– Aveti mai multi parteneri sexuali

– Sex neprotejat

– Sistem Imunitar Scazut

SURSE: www.allaboutbetterlife.com

Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau.

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook