Alimentatia si preventia cancerului: ne poata apara dieta de cea mai temuta boala?

Multivitaminele reprezinta un alt subiect de controversa in privinta preventiei cancerului. Studiile preliminare au aratat un potential efect preventiv. Cu toate acestea, majoritatea studiilor prospective nu au demonstrat vreun rol protectiv al consumului de multivitamine. Unul dintre studii a evidentiat o corelatie intre consumul de multivitamine si reducerea incidentei polipilor colonici si deorece polipoza este legata de un risc crescut de a dezvolta un cancer de colon, s- a sugerat implicit ca un aport constant si sustinut de vitamine ar scadea riscul de cancer al colonului.

Seleniul, potrivit unor studii relativ limitate, ar fi implicat in scaderea riscului de cancer de prostata, pulmonar sau colorectal. Pe de alta parte, consumul de suplimente pe baza de seleniu ar putea creste riscul de diabet
In ceea ce priveste aportul de vitamina C si mai ales dozele mari si sustinute ar putea scadea riscul mai multor cancere si in special cancerul gastric. Cu toate acestea, rezultatele studiilor derulate nu au avut consistenta pentru a fi considerate credibile.

Vitamina E recomandata frecvent in decadele trecute pentru rolul sau trofic epitelial ar parea sa creasca riscul de cancer de prostata potrivit unui trial extins care a avut drept obiect rolul preventiv al seleniului si al vitaminei E si ca urmare aportul de vitamina E trebuie folosit cu discernamant.

Dieta bogata in fibre este una dintre recomandarile uzual intalnita in cabinetele oncologice. Rolul protectiv in special vis- a- vis de riscul cancerului colorectal este explicat prin accelerarea tranzitului si ca urmare scaderea timpului de contact al substantelor cu potential genotoxic cu epiteliul mucoasei colonice, locul de aparitie al cancerului colonic.

Aportul proteic, esential in cadrul unei diete echilibrate, ramane un subiect de mare controversa. Principalele surse de proteine animale sunt reprezentate de carne, lactate si oua. Dintre acestea, cele mai multe studii s- au axat pe riscul crescut de cancer asociat consumului de carne rosie. Si in aceasta privinta rezultatele au fost contradictorii iar cresterea incidentei cancerului colorectal se pare ca se datoreaza mai degraba carnii procesate sau a derivatelor din carne procesata.

Nu in ultimul rand, in ultimii ani se remarca o crestere a incidentei obezitatii in cadrul populatiei adulte dar si in populatia infantila datorita influentei nefaste a dietei de tip fast-food. Iar obezitatea inseamna automat un risc semnificativ crescut de cancer, risc atribuit mai multor factori cum ar fi cresterea nivelului insulinei si a factorului de crestere insulinic(IGF- 1) , cresterea nivelului seric de estrogeni prin sinteza la nivelul tesutului gras precum si prin actiunea directa asupra proceselor de reglare a cresterii celulelor tumorale sau prin inflamatia cronica asociata obezitatii. Cancerele frecvent asociate surplusului ponderal sunt cancerul mamar, uterin, colorectal, renal, pancreatic, prostatic sau biliar.
Sursa: doc.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook