Alimentele pe care nu trebuie să le consumați când nu mai aveți o vezică biliară

În Statele Unite și în întreaga lume, boala calculilor biliari și boala vezicii biliare este în creștere. Aproximativ douăzeci de milioane de americani, sau cincisprezece la sută din populație, au calculi biliari.

Dintre acești oameni, optzeci și cinci la sută din pietrele lor biliare sunt pietre de colesterol, corelând cu creșterea obezității și colesterolului ridicat. Din acest motiv, există aproximativ 700.000 de colestectomii sau operații de eliminare a vezicii biliare, efectuate în America în fiecare an. Colecistectomiile nu sunt o procedură mică, pot avea perioade lungi de recuperare și schimbă pentru totdeauna dieta și stilul tău de viață.

Ce sunt pietrele biliare și de ce trebuie eliminată vezica biliară?
Vezica biliară este organul mic situat sub ficat, care stochează bila responsabile de ruperea grăsimilor în sistemul digestiv. Când mâncați o masă care conține grăsimi, vezica biliară eliberează bilă în intestinul subțire pentru a descompune aceste grăsimi, în funcție de cât ați consumat.

Pietrele biliare se produc atunci când depozitele grele de substanțe din bilă se blochează în vezica biliară, provocând dureri abdominale și infecții care pot duce la balonare, gaze, greață și vărsături. Pietrele biliare pot varia de la mărimea unui grăunte de nisip până la o minge de golf. Dacă acest lucru devine cronic, vezica biliară trebuie îndepărtată.

Oamenii care au cea mai mare probabilitate de a necesita o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare sunt aceia care au o vârstă înaintată, de obicei peste vârsta de 65 de ani.
Factori de risc pentru calculii biliari și chirurgie
Există mai mulți factori care pot crește riscul de apariție a calculilor biliari și necesitatea unei intervenții chirurgicale mai târziu.

Unele dintre acestea sunt în controlul dumneavoastră, iar altele nu sunt.
Factori de risc incontrolabili:
• Vârstă
• Istoric de familie
• Etnicitatea (americanii indigeni și americanii mexicani sunt cel mai mare risc)
Factori de risc controlabili:
• Obezitatea
• Diabetul de tip 2
• Sindromul metabolic (obezitate, colesterol ridicat și rezistență la insulină)
• Boala ficatului gras non-alcoolic
• Dislipidemia (nivel scăzut de colesterol HDL și niveluri crescute ale trigliceridelor serice)
• Dietă tipică „occidentală”
• Activitate fizică scăzută
După cum puteți vedea, o mare parte din ceea ce determină dezvoltarea pietrelor biliare în primul rând este foarte mult sub controlul nostru.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare===>

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook