Cinci semne de alarmă că urmează să faci diabet

Astfel, creierul devine dependent de aceste alimente iar tu victima perfectă pentru kilogramele în plus şi candidatul ideal pentru diabet.
În loc să dai iama la raftul de dulciuri, potoleşte-ţi poftele cu fructe în coajă lemnoasă, cum sunt migdalele, fisticul sau nucile, mănâncă un fruct proaspăt sau ronţăie un morcov.

Sunt opţiuni mult mai sănătoase iar saţietatea şi energie sunt asigurate pe termen mult mai lung.
Kilograme în plus
Majoritatea persoanelor în fază de prediabet sunt supraponderale iar acest aspect al kilogramelor în plus faţă de cât ar fi normal este un factor de risc major în dezvoltarea diabetului.

Încearcă să faci paşi mici pentru a obţine rezultate vizibile. Poate că dieta nu dă rezultate excelente chiar din prima lună, însă trebuie să fii perseverentă şi să îţi stabileşti obiective realiste. Nu te mai gândi că trebuie să dai jos 25 de kilograme în 2 luni pentru că acest exces ponderal cu siguranţă nu a apărut pe parcursul a doar 2 luni.

Organismul are nevoie de timp pentru a percepe acţiunile care sa fac asupra lui. Studiile arată că atunci când pierdem între 5-7% din grăsimea corporală ne reducem cu peste jumătate riscul de diabet, deci ai răbdare, fii încrezătoare şi motivată că vei reuşi.
Corpul în formă de măr

Kilogramele depuse în zona abdominală sunt asociate cu rezistenţa la insulină şi prediabetul, deci dacă ai corpul în formă de măr iar grăsimea se depune în special de la talie în jos ar trebui să iei urgent măsuri. Aşa numita grăsime abdominală are mare legătură cu riscul crescut de hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral şi niveluri crescute de colesterol – toţi fiind factori de risc în dezvoltarea diabetului.

De asemenea, a fost observat şi un risc crescut de Alzheimer în rândul persoanelor plinuţe în zona viscerală.
Soluţia pentru a evita aceste afecţiuni este alimentaţia echilibrată, greutatea ponderală normală şi exerciţiile fizice practicate regulat.
Tensiune crescută
Hipertensiunea este cauza multor afecţiuni, printre care şi a prediabetului. Aceasta apare ca urmare a inflamaţiilor din corp, care determină îngroşarea şi vâscozitatea sângelui, ceea ce creşte riscul de formare a cheagurilor de sânge şi a fluxului sangvin defectuos către organele majore din organism.
Şi în acest caz, regimul alimentar sănătos, reducerea cantităţii de sare, mişcarea şi menţinerea greutăţii corporale sunt soluţii reale şi eficiente de evitare a apariţiei hipertensiunii arteriale.

Ce e de făcut
Cel mai important lucru este să ai grijă la greutatea corporală. Persoanele care iau în greutate la maturitate au riscuri mai mari să dezvolte prediabet sau diabet. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard au descoperit că o femeie care s-a îngrăşat cu 4-7 kilograme de la vârsta de 18 ani are risc dublu de a face diabet.
Prediabetul sau diabetul pot fi prevenite şi dacă vei include în rutina ta zilnică sportul, mişcarea în aer liber sau câte o jumătate de oră de mers pe jos.
Dacă ai fost diagnosticat cu prediabet, este indicat să faci unele modificări în dietă. Secretul unei alimentaţii sănătoase stă în consumul ponderat de grăsimi, dar bogate în fructe şi legume. Alimentele bogate în fibre, cum sunt fructele, legumele, cerealele, nucile sunt ideale pentru consumul zilnic. Bea cu moderaţie sau renunţă la băuturi care conţin alcool sau zahăr. Renunţă la fumat, unul dintre principalii factori de risc pentru a face prediabet şi diabet.

Testează-ţi anual glicemia, mai ales dacă ai peste 40 de ani!
Valori normale
Glicemia à jeun: 70 – 100 mg/dl; Test oral de toleranta la glucoză: <140 mg/dl
Prediabet
Glicemia à jeun: 110 – 125 mg/dl; Test oral de toleranta la glucoză: 140 – 199 mg/dl
Diabet zaharat
Glicemia à jeun: ≥126 mg/dl; Test oral de toleranta la glucoză: ≥200 mg/dl
Sursa: www.doctorulzilei.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook