Lipsa acestei vitamine creste riscul declansarii maladiei Alzheimer

Potrivit unui nou studiu, persoanele care prezinta un deficit de vitamina A sunt mai predispuse sa dezvolte maladia Alzheimer.

Potrivit The Telegraph, oamenii de stiinta chinezi au monitorizat 330 de varstnici din Chongqing, China, si au descoperit ca cei cu niveluri crescute ale vitaminei A aveau un risc cu 60% mai mic de a suferi de boli neurologice.

Pe parcursul studiului s-a constata ca 75% dintre subiectii cu o carenta usoara sau semnificativa a acestui nutrient manifestau o depreciere a functiilor cognitive in comparatie cu cei care inregistrau niveluri normale de vitamina A .

Vitamina A este o vitamina cu rol important in protectia pielii si a mucoaselor, asigurand buna functionare a sistemelor osos si nervos. Este, de asemenea, necesara pentru vedere, cresterea si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii.

Vitamina A se gaseste in natura sub doua forme: retinol (prezenta in alimentele de origine animala) si provitamina A sau caroten (care se gaseste atat in produsele animale cat si in cele vegetale). Retinolul ajuta vederea pe timp de noapte, dar si in bolile de inima, diabet, conjunctivite, glaucom, probleme gingivale si alcoolism. Carenta de vitamina A se manifesta prin:

lipsa poftei de mancare, diminuarea gustului, diaree. schimbari la nivelul dintilor si a pielii, procese de ulcerare a globului ocular, aparitia de cosuri pe fata, ingrosarea pielii si scaderea secretiei sudorale. Pot apare afectiuni ale aparatului urogenital cum ar fi: usturimi la urinat, mictiuni mai frecvente, reducerea instinctului sexual, tulburari in procesul de reproducere.

Vitamina A se gaseste in mod natural in fructe si legume precum morcovi, broccoli, pere si avocado. De asemenea, aceasta este prezenta si in alimente de origine animala, precum peste sau ficat.

Cercetarea realizatat de oamenii de stiinta din China a mai arata ca soarecii testati care aveau niveluri scazute de vitamina A inca de la nastere au dezvoltat o cantitate mai mare de amiloid, o substanta lipicioasa ce se acumuleaza in creierele pacientilor diagnosticati cu Alzheimer si care perturba comunicarea intre neuroni.

„Studiul nostru arata in mod clar ca o deficienta marginala de vitamina A, (manifestata – n.r.) chiar si precoce, in timpul sarcinii, are urmari negative asupra dezvoltarii creierului si un efect de durata ce poate facilita (aparitia – n.r.) bolii Alzheimer mai tarziu in viata”, a declarat dr. Weihong Song, profesor de psihiatrie si membru al Departamentului canadian de cercetare a bolii Alzheimer din cadrul Universitatii British Columbia, potrivit The Telegraph si Agerpres.

Totusi, autorii studiului avertizeaza cu privire la supradozajul de vitamina A prin utilizarea suplimentelor, fapt ce poate avea efecte negative in special pentru femeile gravide.

Surse selective: sanatate.bzi.ro

www.sfatulmedicului.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook