Un neurochirurg face o precizare interesanta despre creierul nostru: „Nu doarme niciodata, dar sunt cateva metode pentru a-l odihni si a-l stimula”

Creierul nu doarme niciodata, dar sunt cateva metode pentru a-l odihni si a-l stimula

Mai putin televizor, pentru a nu face din creier o victima a stirilor sa dormim fara telefonul mobil in apropiere.

Dimineata ar fi bine sa privim cerul sau peisajul, pentru a ne stimula centrii vizuali, sa ascultam o melodie care ne place pentru a ne stimula centrii auditivi si sa bem un pahar cu apa la trezire.

Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Dormiti Fara Telefonul Mobil In Apropiere, Priviti Dimineata Cerul, Vinul Rosu Curata Vasele De Sange…”.

Neurochirurgul Vlad Ciurea explica intr-un interviu pentru ziarul Libertatea metodele pentru stimularea si odihnirea creierului. ”Ca neurochirurg, vad in cabinet sau in sala de operatie chipul suferintei.

Interventiile neurochirurgicale sperie mai mult decat o apendicita, si pe buna dreptate. Familiile pacientilor sunt ingrijorate in fata unei operatii pe creier.

Echipele care mi se alatura sunt si ele marcate de efort si concentrare. Creierul nu este un organ pe care sa il tii in mana. Poate nu stiati, dar si creierul are nevoie de odihna si de respect”, spune Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea.

In aceasta perioada a sarbatorilor, suntem tentati sa facem excese: sa mancam mult si chiar prea mult, iar mancarurile specifice sunt grele, sa bem mult, iar alcoolul in exces face si acesta extrem de mult rau.

Vom pierde nopti, vom sta mult la masa, fumatorii vor creste numarul tigarilor, iar cafea de dimineata va fi mai multa ca de obicei.

”Creierul nu doarme niciodata, dar sunt cateva metode pentru a-l odihni si a-l stimula. Si creierul are nevoie de stimuli pozitivi”, explica neurochirurgul Vlad Ciurea.

Dimineata, beti un pahar cu apa la trezire

In acest context, medicul ne recomanda sa dormim fara telefonul mobil in apropiere. Dimineata ar fi bine sa privim cerul sau peisajul, pentru a ne stimula centrii vizuali, sa ascultam o melodie care ne place pentru a ne stimula centrii auditivi si sa bem un pahar cu apa la trezire.

Este bine sa mancam cumpatat, pentru ca un stomac prea plin incarca si creierul. Vinul rosu este recomandat pentru ca ajuta la curatirea vaselor capilare din creier, dar fara exagerari, pentru ca alcoolul ataca celula nervoasa.

Mai putin televizor, pentru a nu face din creier o victima a stirilor. In aceste zile, cel putin, este bine sa fim doar oameni informati.

”Un trabuc pe saptamana poate bucura creierul”

”Iar daca sunteti fumatori, aflati ca un trabuc de calitate o data pe saptamana poate bucura creierul. Un pachet de tigari pe zi, nu!”, ne sfatuieste medicul Vlad Ciurea.

Profesorul ne sfatuiesete sa ne acordam timp noua insine. Sa iti acorzi timp inseamna sa cauti liniste, ordine interioara si bucurie. Sa ai grija de tine inseamna sa stai in rosturi.

”Bucuria este adevarata hrana a creierului. Acum, de Craciun, va invit sa meditati o clipa la scara valorilor crestine a Sfantului Apostol Petru: fapta buna, cunostinta, infranarea, rabdarea, evlavia, iubirea frateasca si dragostea. Fiecare decurgand din cealalta”, spune neurochirurgul.

Sursa: wow.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook