11 Boli grave care au ca simptom oboseala cronica

Oboseala, mai ales in urma unui efort intens, fie el fizic sau intelectual, este absolut normala, insa oboseala cronica, constanta, insotita de senzatia de epuizare poate fi semnul unor afectiuni deloc de neglijat.

Astfel, oboseala cronica se manifesta prin diferite simptome fizice transmise de organism, care ar trebui sa fie adevarate semnale de alarma.

Sindromul de oboseala cronica provoaca o oboseala persistenta (epuizare), care afecteaza viata de zi cu zi si nu este rezolvata prin somn sau odihna.

Sindromul de oboseala cronica este o afectiune grava, care poate provoca boli pe termen lung si chiar handicap, dar starea mulor oameni – in special a copiilor si tinerilor – se poate imbunatatii in timp.

Oricine poate fi afectat de sindromul de oboseala cronica, statistic este mai frecvent la femei decat la barbati. Deobicei se dezvolta la persoane intre 20 si 40 de ani, dar sunt afectati si copiii cu varste intre 13 si 15 ani.

Cele mai multe cazuri de oboseala cronica sunt forme usoare sau moderate, dar o persoana din patru prezinta simptome severe.

Oboseala cronica poate fi:

usoara – persoana afectata se poate ingriji singura, dar are nevoie de zile libere pentru odihna suplimentare fata de persoanele sanatoase

moderata – mobilitatea este redusa, simptomele variaza, pot exista probleme legate de somn, fiind necesar somnul de dupa-amiaza

severa – persoana afectata nu este in masura sa isi indeplineasca sarcinile zilnice elementare, cum ar fi spalatul pe dinti, mobilitatea este redusa semnificativ si pot exista dificultati de concentrare

Pricipalele semne ale oboselii croncice

• Necoordonarea corecta a miscarilor;

• Prezenta unor usturimi la nivelul ochilor cauzate de lumina naturala;

• Necesitatea pacientului de a consuma cat mai multi carbohidrati;

• Prezenta anxietatii si a slabiciunii musculare.

Boli care prezinta ca simptom oboseala

• Anemia;

• Afectiuni care presupun un consum ridicat de energie, precum cancerul, diabetul zaharat, sau hipertiroidismul;

• Anumite boli pulmonare;

• Depresia, anxietatea;

• Boli cardiace, inclusiv hipertensiunea arteriala;

• Boli grave ale ficatului – de exemplu, ciroza hepatica;

• Boli de rinichi grave;

• Obezitate;

• Boli ale sangelui precum leucemia, limfoamele;

• Anumite infectii grave in organism;

Principalele cauze ale aparitiei oboselii

Lipsa de vitamine si minerale. Astfel, principala cauza a oboselii accentuate o constituie deficitul de vitamine si minerale. Nivelurile scazute de vitamina D si B12 sunt vinovate de lipsa de energie, anxietate sau slabiciune musculara.

De aceea, este necesara administrarea de suplimente naturale cu vitamina D daca observati ca va simtit din ce in ce mai obosit, fara o justificare anume.

Mai mult, in cazul femeilor, lipsa vitaminei D poate duce la incapacitatea de a asimila fierul din alimente, favorizand astfel aparitia anemiei. Doza zilnica recomandata de vitamina D este, pentru adulti, de 1.000 – 2.000 unitati internationale.

Depresia.

Foarte multe studii au demonstrat ca oboseala poate fi un simptom al depresiei. Emotiile si gandurile negative determina aparitia epuizarii organismului si a instalarii oboselii.

Hormonii. Stresul constant, nemultumirile legate de locul de munca sau de viata familiala fac ca nivelul hormonilor al caror scop este sa ne faca ziua mai frumoasa sa scada, dand nastere unor senzatii de oboseala si epuizare ale intregului organism.

Mai mult, stresul pe termen lung poate cauza un dezechilibru major al glandelor suprarenale, care nu mai sunt apte sa tina sub control secretia de cortizol, hormonul stresului, si astfel apar simptomele de oboseala cronica.

Solutia consta in activitati fizice regulate, dar si in administrarea vitaminei B5 si a vitaminei C, care au rolul de a sustine functiile suprarenale.

Intolerantele alimentare, precum intoleranta la lactoza. Aceasta poate provoca deshidratare, uneori chiar diaree si, implicit, instalarea oboselii cronice. De asemenea, alimentele procesate sunt un real dusman al organismului, favorizand aparitia alergiilor alimentare.

Apneea. Apneea obstructiva de somn este o tulburare a respiratiei in timpul somnului, cauzata de ocluzii ale cailor respiratorii superioare, care se manifesta prin pauze in respiratie si sforait zgomotos. Apneea altereaza calitatea somnului.

Surse: www.sfatulmedicului.ro

www.institutiimedicale.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook