7 lucruri pe care nu le stiai despre viata albinelor

7 lucruri pe care nu le stiai despre viata albinelor
Albinele, precum furnicile, sunt insecte cu o viaţă socială complexă, care continuă să surprindă chiar şi oamenii de ştiinţă. Ele sunt esenţiale pentru natură, fiind o forţă invizibilă care polenizează peste 75% din plantele pe care cultivăm.

În plus, acestea ne furnizează produsele apicole atât de gustoase şi de importante pentru sănătatea noastră.
În continuare vrem să îţi prezentăm câteva curiozităţi despre albine, în cifre.
Știai că… într-un stup sunt aproximativ 60.000 albine?

Într-un stup locuieşte un singur roi, o singură familie de albine. Roiul este alcătuit din trei tipuri de albine: o regină (matca), albinele lucrătoare şi trântorii. Regina sau matca reprezintă mama tuturor albinelor din stup. Într-un stup, aproximativ 90% sunt albine lucrătoare şi 10% trântori.
Știai că… matca depune 2.000 de ouă într-o singura zi?

Regina este singura femelă dezvoltată sexual din stup şi munca acesteia este să facă ouă. La o săptămână de la naştere, matca începe să depună câte 1500-2000 de ouă pe zi. Matca este singura albină din stup care este hrănită exclusiv cu lăptişor de matcă.
Lăptişorul de matcă pur este produs de albinele doici şi,

datorită compoziţiei sale complexe, are proprietatea extraordinară de a prelungi durata de viață a ființei care se hrănește cu el în mod sistematic şi de a stimula funcţia reproducătoare. Poate, pentru că se hrăneşte doar cu lăptişor de matcă pur, matca trăieşte de cincizeci de ori mai mult decât o albină lucrătoare şi reuşeşte să depună în fiecare zi un număr atât de mare de ouă.

Articolul continuă după reclame

Şi în greutate matca este de două-trei ori mai mare decât o albină lucrătoare.
Știai că… albinele dintr-un stup vizitează 225.000 flori în fiecare zi?
Într-o singură expeditie, o albină vizitează 50-100 de flori. Albinele adună nectarul florilor într-un buzunar stomacal, iar polenul pe picioarele posterioare.

Pentru un gram de nectar, o albină trebuie să facă aproximativ 60 de umpleri şi goliri ale acestui buzunar şi să colinde în jur de 1000 de flori. Si toate astea, doar pentru un gram de nectar… Deși rezultatul muncii unei albine pare nesemnificativ, munca lor însumată poate aduna în stup, într-o singură zi, circa 7 kg de nectar.
Știai că… albinele dintr-un stup parcurg 8.000 km pentru 1 kg de miere?
Raza zborului unei albine este de 2-3 kilometri în jurul stupului. În general, o albină parcurge pe perioada vieţii sale aproximativ 800 km. Cauza principală de deces pentru o albină lucrătoare este epuizarea. Muşchii şi aripile albinelor suportă doar un anumit timp de zbor. În momentul atingerii acestui interval de zbor, albina se va afla în incapacitatea de a mai zbura. Poate de aceea albinele au o durată de viaţă de doar 30 de zile.
Știai că… albinele se deplasează cu o viteză medie de 24km/h?
Viteza maximă cu care poate zbura o albină este de 70 km/h, în timp ce, atunci când este încărcată cu polen şi nectar viteza acesteia este de doar 20 km/h.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare===>

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook