Beneficiile consumului de spirulină și motivele pentru care ar trebui să facă parte din dieta zilnică

Publicitate

Spirulina este o alga in forma de spirala bogata in substante nutritive, descoperita in lacurile naturale alcaline din America de Sud si Africa.

Timp de secole acasta planta a reprezentat o parte importanta a regimului alimentar al multor comunitati.

Publicitate

Din 1970 spirulina a fost din ce in ce mai mult studiata si cunoscuta, fiind utilizata pe scara larga ca supliment alimentar.

Spirulina are un continut ridicat de proteine vegetale (50-63%) – de trei sau patru ori mai mare decat cel intalnit in carnea de peste sau cea de vita – si multiple vitamine (depaseste cu 3-4 ori cantaitatea de vitamina B12 intalnita in ficatul de animale) care lipsesc in mod normal in cazul unei diete vegetariene.

Publicitate

Spirulina contine minerale (fier, potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, calciu, etc.), are un nivel important de betacaroten ce are rolul de a proteja celulele (de 5 ori mai mare decat morcovii si de 40 de ori decat spanacul), un volum crescut de acid gama-linoleic (care reduce colesterolul si previne aparitia bolilor de inima) si ficocianina (substanta gasita in spirulina care inhiba formarea cancerului de colon) etc.

Valori nutritionale 7 g de spirulina

Calorii: 20 kcal

Proteine: 4 g

Vitamina B1: 11% din doza zilnica recomandata

Vitamina B2: 15% din doza zilnica recomandata

Vitamina B3: 4% din doza zilnica recomandata

Cupru: 21% din doza zilnica recomandata

Fier: 11% din doza zilnica recomandata

totodata, spirulina contine si magneziu, potasiu si mangan precum si alti nutrienti importanti pentru organism

Beneficii spirulina

Oamenii de stiinta au facut o serie de studii in ultimii ani, pentru a descoperi ce proprietati are, de fapt, spirulina. In urma acestor studii s-au confirmat urmatoarele beneficii ale acestui superaliment.

Proprietati antiinflamatoare si antioxidante – fiind o sursa bogata de antioxidanti, spirulina protejeaza organismul de stresul oxidantiv la nivelul ADN-ului, dar si la nivel celular.

Stresul oxidativ provoaca inflamatie cronica, care contribuie la aparitia unor boli, printre care si cancerul. Asadar, consumul de spirulina are un puternic efect antiinflamator.

Scade nivelul de trigliceride din sange, precum si colesterolul “rau” – in cadrul unui studiu facut recent s-a dovedit ca 1 gram de spirulina pe zi poate reduce nivelul de trigliceride din sange cu 16,3%, dar colesterolul cu 10,1%.

Publicitate

Avand in vedere ca trigliceridele si colesterolul care depasesc parametrii normali pot cauza boli cardiace, spirulina ne protejeaza sanatatea inimii.

Trateaza candidoza –potrivit cercetatorilor, candida se regaseste in mod normal in organism, in cavitatea bucala, in tractul gastrointestinal, dar si in vagin, insa atunci cand apar dezechilibre, bacteriile se multiplica si apare candidoza, o forma de vaginita.

Spirulina este eficienta in tratarea candidozei, avand proprietati antimicrobiene eficiente in cazul candidei,

Scade tensiunea arteriala – ficocianul, substanta care ofera nuanta albastra spirulinei, detine proprietati antihipertensive, de ajutor pentru persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala crescuta.

Energizeaza organismul – spirulina are un efect energizant asupra organismului.

Potrivit celebrului medic de peste Ocean, Dr. Oz, daca amestecam 1 lingurita de spirulina cu 350 g de limeta, vom obtine o bautura energizanta cu care putem inlocui cu succes cafeaua.

Accelereaza scaderea in greutate – dietele bogate in proteine accelereaza scaderea in greutate, “topind” depozitele de grasime.

Estompeaza simptomele rinitei alergice – rinita alergica este caracterizata de inflamarea cailor nazale si este declansata de factori precum polenul, parul de animale sau praful.

In cadrul unui studiu facut pe 127 de persoane care sufera de rinita alergica s-a dovedit ca 2 grame de spirulina pe zi amelioreaza simptomele rinitei precum stranutul, congestia nazala si priuritul la nivelul nasului.

Alte beneficii spirulina: sporeste anduranta in timpul practicarii activitatilor sportive, combate oboseala, echilibreaza nivelul de zahar din sange, ajuta la detoxifierea organismului si previne anemia.

Cum sa consumi spirulina

Spirulina poata fi consumata atat sub forma de capsule, cat si sub forma de pudra.

Daca alegi spirulina sub forma de pudra, iata cum o poti consuma:

Dizolva 1 lingurita de pudra de spirulina intr-un pahar cu apa

Dizolva o lingurita pulbere de spirulina in smoothie-ul de dimineata

Foloseste spirulina pulbere la prepararea deserturilor, in special la cele raw

Foloseste spirulina pulere in salate, alaturi de condimente precum chilli sau chimion

Foloseste spirulina in piureuri si supe creme

SURSE: doc.ro

www.sfatulmedicului.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook