Beneficiile mai putin cunoscute ale frunzelor de marar . Iata cum pot fi utilizate

Mǎrarul este un condiment foarte aromat originar din regiunile situate la est de Mediterana fiind folosit Evul Mediu pentru a alunga spiritele rele.

Pentru români este un simbol al vitalitatii. Efectele benefice ale mararului au fost mentionate şi în farmacopeea egipteanǎ de acum 5000 de ani.

E o mirodenie este foarte folositǎ în Europa, dar şi în India, unde frunzele uscate de marar folosesc atât la aromatizarea salatelor, fripturilor şi sosurilor cât şi a lichiorurilor şi dulceţurilor.
Bogat în potasiu, sodiu şi sulf, mararul este un foarte bun diuretic.

Amelioreazǎ anxietatea şi epuizarea nervoasǎ, insomia, tulburǎrile digestive, întǎreşte unghiile. Contine ulei volatil intre 2,5-4%( in frunzele de marar si in ramurile tinere si 3-6% in seminte) calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B si C.

Uleiul volatil de marar contine intre 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mararului, dafinului si chimenului), substanta cu un puternic efect anti-cancerigen.

Mǎrarul are proprietǎţi digestive, antispastice, antiinflamatorii şi diuretice. Pe vremuri, el a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie, şi dacǎ în timpul unui banchet cineva ar fi baut prea mult, mǎrarul calma excesul. Se pare cǎ are şi proprietǎţi afrodisiace.

Sub formǎ de infuzie mǎrarul stimuleazǎ sistemul digestiv, seminţele opresc sughiţul, durerile de cap tusea, stimuleazǎ lactaţia, ajutǎ la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor şi are acţiune de antiseptic intestinal.

Indigestie

Mararul ajuta la digestie, stimuland eficient secretia de sucuri gastrice si de bila. Consumati o lingurita de marar verde, inainte de masa sau la felul intai.

Gastrita hiperacida

Acest remediu calmeaza durerea, reduce secretia acida, normalizeaza digestia si pofta de mancare. Adaugati 2-4 lingurite de marar taiat marunt in 250 ml de iaurt. Amestecati-le bine in blender, apoi lasati timp de 40 de minute. Consumati remediul pe stomacul gol, de 2 ori pe zi.

Balonare, colita de fermentatie

Planta stopeaza dezvoltarea bacteriilor in intestin, prevenind formarea gazelor si aparitia colicilor abdominale.

Consumati la fiecare masa cate 1 lingurita de frunze proaspete de marar tocat marunt, timp de o luna.
Colita de putrefactie

Remediul contribuie la reglarea rapida a florei intestinale.

Timp de o luna sau doua, consumati inainte de fiecare masa o salata de varza, de castravete sau de salata verde, 2 lingurite de marar tocat si 1 lingurita de otet de mere.

Candidoza digestiva

Planta are proprietati antifungice foarte puternice, iar iaurtul reface flora digestiva normala, impiedicand dezvoltarea tulpinilor de Candida.

Consumati jumatate de litru din remediul cu marar si iaurt, timp de 30 de zile.

Sughit, spasme digestive

Mararul contine anumite substante, care au efecte antispastice puternice.

Mestecati indelung cateva tulpini de marar.

Alaptare, refacere rapida dupa nastere

Consumul zilnic de frunze proaspete de marar este benefic pentru femeile care au nascut recent, deoarece stimuleaza secretia lactica, imbunatateste calitatea laptelui si favorizeaza resorbtia tesuturilor aparute in timpul sarcinii.

Consumati paine unsa cu unt si presarata cu putina sare si cu marar tocat fin, dimineata si seara.

Dureri de cap

Mararul ajuta la echilibrarea sistemului nervos. In caz de dureri de cap, inclusiv ameteala si varsaturi, consumati cateva tulpini verzi de marar.

Atentie!

In timpul sarcinii este recomandat consumul a cel mult 5 grame de frunze de marar pe zi.

Sursa:sanatosi.com

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook