Cand trebuie sa ne alarmeze durerile in piept

Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificilă, spun specialiştii. Deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei răceli persistente sau cu tusea cauzată de fumat. În majoritatea cazurilor, afecţiunea este diagnosticată când deja se înregistrează metastaze.

Medicii recomandă să vă prezentaţi imediat la medic dacă aveţi în mod repetat următoarele simptome:
tuse;
spută cu sânge;
dispnee (dificultăţi de respiraţie);

dureri toracice – apar la 1/4 din bolnavi. Durerea este adesea cronică, surdă şi se localizează difuz, fiind datorată afectării, prin invazie tumorală, a structurilor din jurul plămânilor;
pneumonii sau bronşite repetate;
oboseală;

lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate;
răguşeală;
transpiraţii ale feţei şi gâtului.
„Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm în rândul bărbaţilor şi al patrulea ca frecvenţă la femei.

În România, potrivit studiului Globocan din 2008, se înregistrează o incidenţă de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori”, precizează medicul Iustina Fusu, vicepreşedintele Ligii Române de Cancer. „Mortalitatea în urma cancerului pulmonar nu este încă surclasată de nicio altă malignitate.

La fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar”, avertizează medicul pneumolog Dorin Vancea.
Cauza principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi, de fumat. Statisticile arată că, în rândul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rândul femeilor fumătoare este de 12%. Persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător. „Este un fenomen evident: un plămân curat se transformă într-un plămân negru, încărcat. Iar după o perioadă lungă de fumat, să zicem 20 de ani, practic, respirația este mult îngreunată. În plus, substanțele nocive care se acumulează în plămâni duc la apariția cancerului de plămâni, a bolii pulmonare obstructive cronice, a bolilor de inimă”, îi avertizează pe fumători prof dr. Semih Halezeroglu.

De aceea, specialiștii le atrag atenția fumătorilor să-și monitorizeze starea de sănătate. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății recomandă persoanelor fumătoare, cu vârstele între 55 și 74 de ani, care au consumat 25 de pachete de țigări pe an sau mai multe să facă anual o tomografie cu substanță de contrast. Depistat în stadii incipiente, cancerul de plămâni are șanse maxime de vindecare și datorită metodelor chirurgicale care au evoluat spectaculos.

Probleme la inima
Angina
Un blocaj in vasele de sange ale inimii, care reduce fluxul de sange si de oxigen care merge la muschiul inimii, cauzand durere, dar nu leziuni permanente la inima. In acest caz, durerea se poate raspandi la nivelul bratului, umarului si maxilarului. Se poate simti ca o presiune sau o senzatie de stoarcere. Durerile in piept, care sunt cauzate de angina pectorala, pot fi declansate de exercitiul fizic, de emotii puternice sau de un stres emotioal. Puteti scapa de durerea prin odihna.
Infarct miocardic (atac de cord)
Reducerea fluxului sanguin prin vasele de sange ale inimii cauzeaza moartea celulelor musculare cardiace. Desi este similara cu durerea provocata de angina, durerea din timpul unui atac de cord este mai severa si nu trece daca va odihniti. Transpiratia, greata si slabiciunea sunt alte simptome care pot insoti durerea.

Miocardita
Pe langa durerea in piept, aceasta inflamatie a muschiului inimii poate cauza febra, oboseala si probleme cu respiratia. Desi in cazul miocarditei nu exista niciun blocaj, simptomele acesteia seamana cu cele ale unui atac de cord.
Pericardita
Pericardita este o inflamatie sau o infectie a sacului din jurul inimii. Aceasta cauzeaza dureri similare cu cele ale anginei. Cu toate acestea, pericardita cauzeaza o durere ascutita de-a lungul gatului si a muschiului inimii. Uneori, durerea devine mai puternica atunci cand respirati, mancati sau va intindeti pe spate.
Cardiomiopatie hipertrofica
Insuficienta cardiaca apare atunci cand muschiul inimii se ingroasa, ingreunand procesul prin care inima pompeaza sangele. Pe langa durerea in piept, acest tip de cardiomiopatie poate cauza ameteli, confuzie si dificultati de respiratie.

Prolaps de valva mitrala
Prolapsul de valva mitrala este o afectiune in care o supapa a inimii nu se inchide in mod corespunzator. Simptomele prinicpale ale afectiunii sunt: dureri in piept, palpitatii, ameteli. Cu toate acestea, prolapsul de valva mitrala poate sa nu se manifeste, mai ales daca forma acestuia este una usoara.
Sursa: sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook