Ce este si cum se efectueaza testul HALO pentru sani

Cancerul mamar este unul dintre cele mai des intalnite tipuri de cancer la femei, insa daca este diagnosticat din timp, exista o rata ridicata de supravietuire.

De aceea, este extrem de important screeningul pentru cancerul de san.

Astfel, orice femeie pana in 40 de ani trebuie sa-si faca anual o ecografie bilaterala, iar dupa varsta de 40 de ani, medicul recomanda si o mamografie bilaterala, investigatii care pot salva vieti.

Datele statistice cu privire la cancerul la san sunt destul de ingrijoratoare. Astfel, in Europa, la fiecare sase minute, o femeie moare din cauza acestei afectiuni groaznice.

In Romania, datele statistice sustin ca aproximativ 90% dintre femeile depistate cu cancer mamar au primit diagnosticul cand boala era deja intr-un stadiu avansat, sansele de supravietuire in aceasta etapa fiind extrem de mici.

Descoperit si tratat la debut, acest tip de cancer are o rata de supravietuire de peste 90%.

De cativa ani exista insa si in Romania un nou test pentru sani, numit testul HALO sau testul Papanicolau pentru sani deoarece utilizeaza exact aceeasi metoda de examinare a celulelor ca cea descoperita de medicul George Papanicolau in anul 1950, inventatorul testului Papanicolau la nivelul colului uterin.

Ce este testul HALO

Testul HALO Papanicolau (PAP) pentru sani este o metoda non-invaziva, automatizata si rapida, prin care se colecteaza fluid din mamelon printr-un dispozitiv de aspiratie, similar cu pompa de sani folosita de femeile care alapteaza.

Pentru obtinerea fluidului, in cabinetul medical, sanul este incalzit si masat cu ajutorul unor cupe moi, flexibile. Recoltarea dureaza foarte putin, maximum 5 minute, iar lichidul prelevat este trimis la laborator pentru efectuarea examenului citologic. Acest procedeu este absolut nedureros.

Ulterior, la microscop este analizat lichidul aspirat din mamelon, pentru a determina prezenta celulelor atipice.

Marele avantaj al acestei investigatii consta in faptul ca poate detecta cancerul de san cu 10 ani inaintea mamografiei. Trebuie sa retinem ca prezenta celulelor atipice nu semnifica confirmarea diagnosticului de cancer de san.

Testul prezinta unele limitari, acesta depistand doar 95 % dintre cele mai uzuale forme de cancer.

Cui ii este recomandat

Aceasta investigatie este recomandata anual tuturor femeilor cu varsta intre 25-55 de ani.

Concret, acest test are exact acelasi rol in depistarea cancerului la san precum Testul Papanicolau pentru cancerul de col uterin, insa nu trebuie sa neglijam rolul ecografiilor si al mamografiilor de san.

Cui ii este contraindicat

Femeilor tinere, cu varsta de pana in 25 de ani.

• Mamelor care alapteaza.

• Femeilor cu implanturi mamare.

Nu trebuie neglijat rolul autoexaminarii sanilor, al ecografiilor bilaterale, care trebuie facute anual, mai ales dupa varsta de 25 de ani, precum si rolul esential in depistarea cancerului mamar care ii revine mamografiei. Mamografia se efectueaza numai dupa varsta de 40 de ani.

Sursa: www.sfatulmedicului.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook