Ce se întâmplă cu pensiile în 2018 si cine se poate pensiona anul acesta

Anul 2018 se anunță a fi cu multe schimbări în ceea ce privește pensiile.

Se pregătește o lege a pensiilor, iar ministrul Muncii a anunțat că unele categorii de pensionari vor beneficia și de creșteri.

Pensia pentru limită de vârstă este principala categorie de pensie acordată în România. Cine poate beneficia, începând cu anul acesta?

Pensia pentru limită de vârstă este principala categorie de pensie acordată în România. Conform legislației în vigoare, pensia pentru limită de vârstă se obține la data la care se atinge vârsta-standard de pensionare, dacă este efectuat cel puțin stagiul minim de cotizare.

Vârsta-standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sunt stabilite în funcție de data nașterii fiecărei persoane, astfel că putem prezenta cine se poate pensiona în 2018, cel puțin teoretic, pentru limită de vârstă.

Românii pot obține pensia pentru limită de vârstă numai dacă, la data pensionării, au atins vârsta-standard de pensionare și au efectuat stagiul minim de cotizare prevăzut de Legea pensiilor.

Vârsta-standard de pensionare este, în momentul de față, de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. În ceea ce privește stagiul minim de cotizare, adică vechimea în muncă, acesta este de 15 ani și pentru femei, și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.

Atingerea acestor vârste și stagii de cotizare este făcută treptat, prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor.

Dacă pentru bărbați deja s-a ajuns la cele trei limite de câțiva ani, pentru femei s-a ajuns momentan doar la limita stagiului minim de cotizare, iar la limita stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare se va ajunge abia în anul 2030.

Deoarece atât vârsta-standard de pensionare, cât și stagiul minim de cotizare sunt calculate în funcție de data nașterii fiecărei persoane, Legea pensiilor ne permite să aflăm cine îndeplinește, teoretic, în 2018, condițiile pentru a obține pensia pentru limită de vârstă.

Sursa: www.avocatnet.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook