Cum va pot ajuta fibrele in osteoartrita

Dieta bogată în fibre protejează împotriva osteoartritei! Iată cât de mult ar trebui să mâncați pe zi

Cercetările publicate într-o nouă ediție a Anuarului Bolilor Reumatice au arătat că persoanele care au mâncat diete bogate în fibre au avut cu 30-60% mai puține șanse să aibă osteoartrita genunchiului decât cei cu dietă sărace în fibre.

Osteoartrita genunchiului este o afecțiune extrem de comună care afectează majoritatea populației în curs de îmbătrânire. Vestea că adăugarea de fibre în dieta dvs. ar putea împiedica durerea și inflamația asociată cu această afecțiune este oarecum o legătură neașteptată.

Cercetătorii au tras concluzia din două studii observaționale foarte extinse, pe termen lung, pentru a găsi corelația.

Osteoartrita genunchiului este o afectiune care apare mai frecvent la persoanele trecute de 45 de ani care au sau nu factori de risc. Boala poate sa apara ca urmare a degradarii cartilajului datorita inaintarii in varsta, in cadrul imbatranirii generale a organismului sau poate sa apara datorita influentei exercitate de anumiti factori.

Dintre acestia, specialistii amintesc ca putand fi factori de ric in dezvoltarea gonartrozei:

– Obezitatea;

– Diabetul zaharat;

– Tulburari hormonale;

– Boli neuromusculare;

– Traumatisme fizice si accidente;

– Sarcina;

– Afectiuni congenitale caracterizate prin articulatii anormal dezvoltate, ligamente cu rezistenta scazuta.

Simptomul principal al gonartrozei este durerea cu localizare la nivelul genunchiului sau cu iradiere pe muschii coapsei sau gambei.

Durerea este descrisa ca o senzatia de arsura locala sau de junghi. Durerea poate fi prezenta doar la mobilizare sau si in repaus. Durata acesteia este de obicei mai mica de jumatate de ora (aspect foarte important, care o deosebeste de durerea din artrita inflamatorie, cand durerea este prelungita, peste 30 de minute). Ei ii este asociata impotenta functionala, si mobilizarea dificila articulatiei si oaselor care o alcatuiesc.

De asemenea, pacientul mai poate acuza:

– Tumefactia genunchilor;

– Modificarea temperaturii cutanate locale (tegumentele sunt mai calde decat cele din jur);

– Apariita crepitantelor sau cracmentelor – zgomote anormale care se aud cand se mobilizeaza genunchiul;

– Spasm muscular periarticular;

– Inflamarea bursei periarticulare (bursita);

– Modificari sugestive la radiografii: se observa osteofitele, ingustarea spatiului articular, afectarea osului. Gonartroza este cea mai frecventa cauza de aparitie a ‘apei la genunchi’, care reprezinta acumularea de fluid in exces in jurul articulatiei genunchiului.

Exact cum fibrele previn conditiile degenerative ale articulatiilor este neclar. Dar ar putea avea ceva de-a face cu consumul mai multor plante alimentare întregi, care sunt în mod natural bogate în fibre și oferă o multitudine de nutrienți care reduc inflamația și au și alte beneficii pentru sănătate.

„Creșterea fibrei dietetice este una dintre cele mai economice modalități de reducere a durerii osteoartritei genunchiului”, a spus autorul principal, Zhaoli Dai, un membru postdoctoral la Universitatea din Boston.

”Si exista si multe alte beneficii – reducerea greutatii, reducerea riscului cardiovascular, reducerea riscului de diabet.”

În prezent recomandările dietetice încurajează 25-30 grame de fibre pe zi.

Te poți aștepta la un rezultat pozitiv în cazul dietelor bogate în fibre dacă acestea provin în cea mai mare parte din frunze de salată diverse, nuci și semințe cât mai neprelucrate, rădăcinoase, legume și leguminoase, apoi pseudocereale precum quinoa, chia, hrișca, cereale integrale sau tărâțe diverse, și în mai mică măsură, din fructe.

Fibrele vor încetini absorbția zahărului, cu condiția să nu aducem un aport suplimentar de zaharoase, consumând de exemplu, cerealele din supermarket îndulcite, pentru că atunci cantitatea respectivă de zahăr se va absorbi într-un final, iar insulina va fi secretată pentru o perioadă mai lungă de timp.

Specialiștii în nutriție subliniază pericolul adaugării tărâțelor de grâu într-o dieta săracă în nutrienți.

Tărâțele de grâu conțin un nivel mare de fitați, un antinutrient care reduce absorbția fibrelor necesare din mai multe produse cum ar fi ovăzul, lintea, fasolea, semințele, fructele sau legumele crude. În schimb, sunt preferate tărâțele de ovăz, dar nu mai mult de 2 linguri pe zi.

Sursa: dailyhealthpost.com

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook