Grea pierdere pentru toţi cei îndrăgostiţi de tradiţiile romaneşti. Legenda taragotului, Dumitru Fărcaş, a murit la 80 de ani, în urma unui infarct.
Era cunoscut cu probleme cardiace şi în ultima vreme era internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Vestea că s-a săvârşit din viaţă i-a îndurerat pe toţi apropiaţii săi, colegii de breaslă, dar şi marele public: românii au purtat înregistrări cu muzica lui în toate colţurile lumii.
″Învățătoru’ i-a spus lu’ mama ”Pe Mitru tre’ să-l trimitem la Şcoala de de muzică. Tre’ să-l trimitem la Cluj, el e cel mai mic”. În sfârşit, aşa am ajuns la Cluj. Trebuie să spun nimic nu e mai sfânt pe lumea asta decât să păstrezi cu sfinţenie şi cu dragoste locul în care te-ai născut, tara în care trăieşti”, spunea Dumitru Fărcaș în emisiunea lui Cătălin Măruță, de la Pro TV.
Îndrăgostit de muzică şi de “bătrânul” său, aşa cum îşi numea taragotul, maestrul Dumitru Fărcaş a fost o legendă vie în muzică autentică românească. Născut pe 12 mai 1938, Dumitru Fărcaş era originar din Maramureş, însă s-a stabilit în Cluj-Napoca după terminarea studiilor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, în 1967.
Îşi începuse deja cariera profesională, mai întâi ca instrumentist, apoi în conducerea unor ansambluri populare, cu care a câştigat numeroase premii, într-o carieră remarcabilă.
În ultimul timp, însă, artistul avea probleme de sănătate şi a fost internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Rudele, colegii şi prietenii sunt profund marcaţi de pierderea lui.
″Îmi este foarte greu să vorbesc de Mitru la timpul trecut. Adică Mitru mi-a fost unul din cei mai apropiaţi colegi şi oameni şi ne cunoaştem de 50 de ani. Mitru e foarte greu de descris, este un simbol în esenţa lui, nu îl pot descrie ca pe un artist sau intrumetist simplu. Dumnezeu să îl odihnească!”, a transmis Ioan Bocșa, interpret de muzică populară.
“Mai în glumă îi spuneam Mitre după ce ajungi să sărbătorești centenarul poate te gândeşti să te duci dincolo. Sunetul taragotului lui Dumitru Fărcaş, românul când auzea acest sunet se gândea acasă. Ne-a învăţat să fim patrioţi, ăia de substanţă, nu de faţadă.
El va rămâne veşnic în amintirea acestui neam”, a fost mesajul transmis de Aurel Tamaș, interpret de muzică populară.
“Dumnealui a fost un român adevărat şi-a iubit ţara atât de mult, chair spunea mereu că nu ar fi putut să trăiască în alt loc”, a spus Iancu Sălăjanu, interpret de muzică populară.
În semn de preţuire, în 2002, artistul a primit Crucea naţională Serviciul Credincios şi doi ani mai tarziu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer.
“Sunt Mitru Mailu Gheorghe a lu’ Chichișenii din Groși, copil de țăran. Am pornit din acest sat, pe nume Groşii Maramureşului, Băii Mari şi toate cele adunate de bună cuviinţă care m-au călăuzit au pornit de pe aceste meleaguri”, spunea Dumitru Fărcaș în emisiunea ”La Măruță”.
Familia lui Dumitru Fărcaş se ocupa de funeralii, iar în scurt timp aceştia vor anunţa când va fi depus trupul neînsufleţit al maestrului în foaierul Casei de Cultură din centrul oraşuluiCluj- Napoca, pentru ca cei care l-au îndrăgit să poată să îi aducă un ultim omagiu. Artistul va fi condus pe ultimul drum peste câteva zile.