Este cea mai agresiva dintre bolile digestive: simptomele nu sunt specifice si apar tarziu

 

Cancerul de pancreas este cel mai agresiv dintre cancerele digestive. Marea problema in aceasta afectiune este depistarea sa tarzie, deoarece simptomele nu sunt specifice si apar tarziu in evolutia bolii.

Indiferent ca problema e localizata la nivelul capului pancreasului sau corp-coada, agresivitatea este la fel de mare; doar simptomele sunt diferite. In cazul cancerului de cap de pancreas, din cauza astuparii caii biliare sau/si a duodenului, apar icterul (tegumente galbene, pana la portocaliu inchis), greturile si varsaturile, cu imposibilitatea alimentarii pe cale bucala.

In aceste cazuri, chiar daca o interventie chirurgicala care sa fie capabila sa extirpe tumora este imposibila, se impun interventii care au scopul de a by-passa obstacolul si care sunt salvatoare de viata pentru moment.

In cazul cancerului de corp-coada de pancreas, durerile lombare sunt simptomul cel mai pregnant, cu iradiere in „bara” si care nu cedeaza la antialgicele uzuale.

Scaderea in greutate si astenia fizica sunt simptome tardive si care releva evolutia nefavorabila a bolii.

Diagnosticul in cancerul de pancreas este adesea dificil si necesita investigatii imagistice complexe: computer tomograf, RMN sau PET-CT. Totusi, efectuarea analizelor de sange uzuale si ecografia abdominala, efectuate periodic, pot depista leziunea inca din faze incipiente, explica pentru ziare.com dr. Ionut Stefan, de la Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila” din Bucuresti.

Articolul continuă după reclame

Markerii tumorali pot fi si ei foarte utili in depistarea bolii.

In aceasta afectiune, depistarea precoce se face adesea intamplator, la ecografii sau alte investigatii de rutina. De aceea, e obligatoriu ca analizele de sange si o ecografie abdominala anuala sa devina rutina.

Alimentatia dezechilibrata, saraca in antioxidanti, consumul excesiv de grasimi si proteine pot fi factori de risc pentru aparitia cancerului de pancreas. Antecedentele familiale, diabetul zaharat, fumatul, precum si munca in industria chimica, in contact prelungit cu substante toxice, pot duce la un risc mai mare de a dezvolta boala.

Tratamentul chirurgical capabil sa vindece boala este util doar in fazele incipiente. De aceea, descoperirea precoce a bolii este primordiala. Tratamentele adjuvante – chimioterapie sau radioterapie – au rezultate modeste comparativ cu alte tipuri de cancer.

Sursa; https://sanatate.bzi.ro

Articol preluat integral cu acord scris

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook