Oamenii de știință avertizează: modul în care gătim orezul este dăunător pentru sănătatea noastră. Iata cum se prepara corect

Mulți oameni iubesc orezul.

De fapt, acesta este unul dintre stâlpii de bază ai meselor, în special în Asia.

Există mai multe forme de orez – orez brun, orez șofran, orez lipicios, orez cu iasomie, basmati și multe altele.

Orezul este atât de ușor de gătit și majoritatea dintre noi cred că suntem profesioniști la gătit chestiile pufoase.

Doar măsurați într-o cratiță și adăugați puțină apă. Lăsați-l să fiarbă și imediat este gata: carbohidrați rapizi de care vă puteți bucura. Suntem sfătuiți să nu reîncălzim orezul, deoarece acest lucru poate dăuna.

Dar experții spun că nu este doar asta problema.

Problema cu orezul

O multime de forme de orez sunt pline cu arsenic din cauza pesticidelor si a toxinelor industriale care sunt lăsate în sol.

Profesorul Andy Meharg, profesor la Universitatea Queens din Belfast, a fost capabil să testeze trei metode diferite de gătit orez:

În primul rând, a preparat orezul folosind metoda tradițională în care o ceașcă de orez este amestecată cu două cești de apă. În această metodă, Meharg a găsit o gramadă de arsenic rămas în orez.

În a doua metodă, el a folosit cinci cești de apă pentru fiecare ceașcă de orez. Apoi, apa în exces a fost spălată la sfârșit.

Această metodă de gătit a pierdut aproape jumătate din nivelul de arsenic din orez.

În cea de-a treia metodă, Meharg a înmuiat orezul peste noapte înainte de al găti. El a descoperit că acest lucru a contribuit la reducerea nivelului de arsenic cu 80%.

Majoritatea tipurilor de orez sunt în mod natural fără gluten. Deci, dacă suferiți de boala celiacă, nu trebuie să eliminați orezul din dieta dumneavoastră.

Dar urmele de arsenic din orez sunt destul de alarmante. Metoda de gătit pe care o folosim cu ușurință – orezul nepreparat cu apă și, uneori, cu unt și cu sare – ne poate omorî de fapt.

Consumul de arsen este legat de o varietate de probleme de sănătate. După cum afirmă raportul, „expunerea regulată la cantități mici de arsenic poate creşte riscul de cancer de vezică urinară, pulmonar, piele, precum și boli de inimă, diabet de tip 2 sau schimbări ale sistemului imunitar la copil.

Deci, care este modalitatea corectă de a găti orez fără nivelurile de arsenic dăunătoare din el?

Iată pașii:

Înmuiați orezul peste noapte.

A doua zi, spălați și clătiți orezul foarte bine de până la trei ori sau până când apa devine clară în loc să fie tulbure.

Scurgeți apa.

Apoi, adăugați cinci părți de apă pentru fiecare parte a orezului într-o oală.

Aduceți apa la temperatura de fierbere și apoi diminuați căldura.

Fierbeți la foc mic timp de 10 până la 15 minute și opriți căldura.

Arsenicul este un element natural și nu este cu adevărat toxic. Dar dacă apare nefiresc sau este anorganic, aici începe problema, așa cum se întâmplă cu orezul.

Data viitoare cand gatiti orezul, inmuiati-l inainte sa-l gatiti pentru a reduce nivelul de arsenic si pentru a fi protejati de aceasta otravă.

Sursă: www.stethnews.com

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook