Pofta continua de dulce, posibil semn de hipoglicemie

Hipoglicemia reprezinta o tulburare a metabolismului zaharurilor. Practic, nivelul concentratiei zaharului in sange scade sub limita normala, adica sub 50 mg/dl. in majoritatea situatiilor, cazurile de hipoglicemie sunt de o intensitate mica si pot fi tratate cu usurinta consumând anumite alimente bogate in glucide.

Totusi, aceasta problema nu trebuie neglijata, deoarece, daca nu se iau masurile necesare, se poate ajunge la consecinte grave, chiar fatale.
Primul simptom al acestei tulburari este nevoia de a consuma dulciuri si carbohidrati intre mese. Daca nivelul glicemiei continua sa scada sub nivelul normal, apar stari precum iritabilitate, nervozitate, oboseala, depresie, perturbarea vederii si dureri de cap.

Alte simptome care mai pot interveni sunt: transpiratie, amorteala in diverse zone ale corpului, vertij, palpitatii, dar si disfunctii sexuale.
Este bine de stiut ca multe persoane care sufera de hipoglicemie au obiceiul de a mânca frecvent, altfel se simt slabite si devin iritabile daca au trecut câteva ore fara sa manânce.

Suprasolicitarea pancreasului, ficatului si glandelor adrenale, una dintre cauze
Una dintre cauzele cele mai des intalnite ale hipoglicemiei este consumul excesiv de alimente rafinate ce contin carbohidrati, astfel incât pancreasul, ficatul si glandele adrenale isi pierd capacitatea de a procesa zaharurile intr-un mod corespunzator.

Alte cauze determinante pot fi tumori sau disfunctii ale ficatului, ale glandei pituitare sau ale glandelor adrenale. Stresul este si el un factor ce intensifica simptomele si nu trebuie alimentat printr-un stil de viata agitat, solicitant.
De asemenea, este bine de stiut ca persoanele care au istoric familial de diabet de tip 2 sau rezistenta la insulina pot avea un risc crescut de a dezvolta hipoglicemie.

In general, in cazurile in care hipoglicemia nu este determinata de infometare, trebuie consultat un medic care va recomanda analize de sange pentru depistarea factorilor declansatori.
Dieta ideala pentru hipoglicemie contine cereale integrale, lactate, avocado si nuci seminte neaparat crude. Toate aceste alimente elibereaza gradat zaharurile in sânge, chiar si la sase-opt ore dupa masa, astfel ca nivelul glicemiei va ramâne constant.
Se evita infometarea prin respectarea meselor importante ale zilei
Pentru a preveni instalarea hipoglicemiei este bine sa se respecte cele trei mese importante ale zilei si sa se consume alimente bogate in vitaminele C, E si complexul B. Acestea regleaza metabolismul zaharurilor si ajuta la refacerea glandelor adrenale, care in general sunt slabite la persoanele care sufera de hipoglicemie.

Este indicat sa se manance cat multe fructe, in special mere, dar numai inainte de masa sau dupa ce masa anterioara a fost digerata complet.
Si mierea naturala este recomandata, mai ales in locul linguritei cu zahar alb folosita in mod frecvent ca remediu la indemana pentru a inlatura rapid simptomele hipoglicemiei. Zaharul alb luat astfel este bun doar in cazuri de absoluta urgenta si sa nu trebuie ingerat frecvent deoarece perturba si mai mult metabolismul zaharurilor, ceea ce va conduce la o inrautatire a situatiei in timp.
Sursa: farmaciiledona.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook