Principalele vitamine necesare organismului la trecerea in anotimpul rece

Schimbarea anotimpului solicita organismul, asa ca aveti grija sa-l alimentati cu vitamine. Iata care sunt cele mai importante.
Vitamina A
Vitamina A este o vitamină liposolubilă obţinută din 2 clase de compuşi:

vitamina A naturală preformată (retinolul şi compuşii săi) şi precursorii de vitamina A (betacarotenul şi compuşii înrudiţi).
Vitamina A este un nutrient-cheie pentru păstrarea sănătăţii ochilor, prevenind inflamarea acestora şi reducând riscul apariţiei cataractei. De asemenea, este importantă mai ales pentru vederea în timpul nopţii.
În acelaşi timp, vitamina A ajută la creşterea imunităţii organismului, este un puternic antioxidant, previne uscarea pielii, păstrând pielea strălucitoare, fără riduri şi alte semne ale îmbătrânirii şi este un factor important în menţinerea sănătăţii părului, danturii şi gingiilor.
Este necesara pentru refacerea pielii,

protejeaza impotriva radicalilor liberi produsi de toxine sau de actiunea razelor soarelui, previne acneea si are efect de hidratare a pielii. Se gaseste in: ficat, untura de peste, galbenus de ou, morcovi, spanac, urzici, fragi, lapte
Vitamina D

Vitamina D – beneficii pentru sănătate
Să aflăm care sunt beneficiile esenţiale asupra sănătăţii dacă avem un aport normal de vitamina D:
menţine sănătatea sistemului osos din copilărie şi până la bătrâneţe
Vitamina D ajută la o mai bună absorbţie a calciului din alimente.

În cazul vârstnicilor, o doză zilnică de vitamina D ajută la prevenirea fracturilor şi împiedică fragilizarea oaselor, iar la copii ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi la prevenirea rahitismului, afecţiune ce se manifestă prin arcuirea picioarelor, genunchi mari şi oase fragile, predispuse la fracturi.
vitamina D şi scleroza multiplă
Deşi scleroza este o boală autoimună, nu există o legătură clară care să stabilească dacă vitamina D poate ajuta la prevenirea acestei afecţiuni.
diabetul şi vitamina D
Unii specialişti cred că există o strânsă legătură între acestea, însă nu se cunoaşte cu exactitate care pe care o cauzează. Pe de o parte, există posibilitatea ca suplimentarea dietei cu vitamina D să ţină la distanţă diabetul tip 2, iar pe de altă parte excesul de grăsime corporală, simptom caracteristic pacienţilor cu diabet, poate determina scăderea nivelului de vitamina D în organism.

vitamina D şi slăbitul
E demonstrat ştiinţific că la persoanele obeze nivelul de vitamina D este unul extrem de scăzut. Grăsimea ţine pe loc vitamina, căreia nu îii dă voie să ajungă în orgasnim şi să-şi facă treaba.
Nu este totuşi evident dacă obezitatea este un factor pentru lipsa de vitamina D sau invers. Însă un studiu restrâns arată că persoanele care urmează o dietă restrictivă caloric şi iau în paralel vitamina D pot slăbi mai uşor şi mai rapid.
vitamina D şi diferitele tipuri de cancer
Există dovezi concrete că vitamina D poate fi un ajutor de nădejde în prevenirea şi tratarea multor forme de cancer, de la cel de colon, de sân sau de prostată. De asemenea, nivelurile scăzute de vitamina D ar putea contribui la apariţia declinului cognitive specific îmbătrânirii.
În schimb, un nivel crescut de vitamina D poate creşte riscul de cancer pancreatic, dacă nu urmăm un regim aliemtnar echilibrat, nu ne păstrăm greutatea în limitele normale şi cădem pradă sedentarismului.

vitamina D şi depresia
Aparent aţi spune că nu au nicio legătură una cu celalată. Însă lucrurile stau exact pe dos. Vitamina D joacă un rol esenţial în dezvoltarea şi funcţionarea cerebrală, iar studiile confirmă că administarea dozelor crescute de vitamina D sunt asociate cu o ameliorare vizibilă a
O pastila pe zi poate prelungi viata. Se pare ca luata zilnic, vitamina D scade riscul imbolnavirii de cancer, diabet si scleroza multipla. De asemenea, ea joaca un rol important in reducerea bolilor de inima. Se gaseste in uleiul de peste, lapte, oua si unt.

Vitamina C
Este necesara pentru sinteza colagenului, proteina pielii care asigura elasticitatea tegumentului si fermitatea sa, precum si cicatrizarea. intareste imunitatea si lupta impotriva virusilor.
Vitamina C poate avea numeroase beneficii asupra organismului, dintre care cele mai importante sunt:
1. Intarirea imunitatii
2. Reduce simptomele gripelor sau ale racelilor
3. Efect antioxidant
4. Scaderea hipertensiunii
5. Dilatarea vaselor de sange
6. Reduce efectele intoxicarii cu plumb
7. Ajuta la scaderea in greutate
8. Reduce nivelul de stres
9. Scade riscul cataractei
10. Reduce riscul aparitiei cancerului
11. Ajuta la mentinerea nivelului de energie
12. Protejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare
13. Protejeaza organismul impotriva diabetului
14. Previne aparitia astmului
15. Protejeaza pielea impotriva razelor ultraviolete
16. Stimuleaza productia de colagen
17. Cicatrizeaza ranile
18. Imbunatateste textura pielii
19. Ajuta la cresterea parului
20. Impiedica pierderea firelor de par
in cazul lipsei de vitamina C, pielea devine mai fragila, isi pierde fermitatea, ridurile apar cu mai multa usurinta. Se gaseste in: fructe si legume proaspete, patrunjel, citrice, conopida, ardei gras, varza si broccoli.
Surse: sanatate.bzi.ro
www.secom.ro
www.csid.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook