Simptomele care anunta infectia urinara

 

Infecţiile urinare sau cistitele, cum sunt denumite în limbaj popular, sunt declanşate de acţiunea unei bacterii asupra tractului urinar. Principalele semne ale afecţiunii sunt urinările frecvente asociate cu usturimi sau cu dureri.

Boala este întâlnită mai des la femei, dar și bărbații de vârsta a treia sunt predispuși la ea. Acest tip de infecții apare din cauza faptului că diferite microorganisme ajung la nivelul aparatului urinar, se multiplică și, în timp, duc la modificări în funcționarea normală a rinichilor și a căilor urinare.

Statisticile mondiale menționează faptul că infecțiile urinare sunt cele mai răspândite infecții, mai des întâlnite chiar decât infecțiile respiratorii cu tuse și expectorație.

Femeile sunt mai predispuse la infecțiile urinare, 50% dintre acestea suferind cel puțin o dată în timpul vieții de o formă de infecție urinară.

Bărbații tineri sunt rareori afectați de infecții urinare, în schimb, bărbații peste 50 ani, cu afecțiuni ale prostatei, sunt mai expuși riscului de infecții urinare.

Daca observi ca simti nevoia se mergi la toaleta din ce in mai des, iar urinatul devine dureros sau inconfortabil (senzatie de arsura) este foarte posibil sa fie vorba fix de aceasta infectie.

Un alt simptom care indica existenta acestei afectiuni in organism este incontinenta urinara
Mirosul si aspectul urinei se schimba? Daca mirosul emanat de urina este mai pregnant decat de obicei, atunci ar fi mai bine sa iti programezi o consultatie la un doctor de specialitate, pentru a primi tratament corespunzator.

Starea de extenuare. Desi poate nu ai crede ca o infectie urinara este responasbila pentru starea continua de oboseala prin care treci, ei bine, aceasta se afla pe lista simptomelor. Mai mult, febra si frisoanele sunt alte semne care nu ar trebui ignorate sub nicio forma.

Durerea de spate. Daca simti, mai nou, dureri de spate sau disconfort sub cutia toracica, exista posibilitatea ca infectia sa fi afectat si rinichii.

Sangerare. In majoritatea cazurilor, atunci cand femeile sufera de pe urma unei infectii ale vezicii urinare, nuanta urinei se modifica, devenind mai pronuntata, insa daca observi ca sangerezi, poate fi vorba de extinderea infectiei si se impune controlul medical.

Complicațiile infecţiilor urinare

Ca regulă, ITU inferioare (vezica urinară – cistite; uretra – uretrite) sunt mai frecvente şi mai puţin periculoase faţă de ITU superioare (rinichi, uretere –pielonefrite).

Dacă suspectaţi apariţia unei infecții urinare, cel mai bun lucru ar fi să vă prezentaţi prompt la medicul dumneavoastră de familie. Daca medicul susţine suspiciunea dumneavoastră, vă va cere efectuarea unei analize de urină– sumarul de urină, urmată uneori de o urocultură pentru a determina tipul bacteriei implicate şi sensibilitatea acesteia la antibioticele uzuale (antibiograma).

Tratamentul infecției urinare este unul antibiotic în cele mai multe cazuri iar antibioticul este prescris de către medic ţinând cont în principal de rezultatul antibiogramei şi de starea generală de sănătate a pacientului. În general, simptomele cedează prompt la tratamentul corect, dar în ciuda acestui fapt trebuie respectată cu stricteţe durata de tratament indicată de medic, durată care poate varia de la 3 până la mai multe zile în cazul infecţiilor repetate sau complicate.

Infectiile urinare severe pot necesita spitalizare şi tratament antibiotic injectabil.

Cum putem preveni apariţia unei infecții urinare?

Consumaţi o cantitate mare de lichide, mai ales apă plată.

Urinaţi imediat ce apare senzaţia.

Ştergeţi-vă dinspre anterior spre posterior după evacuarea vezicii urinare, evitând astfel contaminarea regiunii uretrale cu bacterii din regiunea anală.

Menţineţi o igienă intimă exemplară.

Goliţi vezica urinară cât mai repede posibil după un contact sexual.

Evitaţi produsele igienice şi cosmetice potenţial iritante. Uzul deodorantelor, a pudrei de talc şi a gelurilor de duş în regiunea genitală pot irita uretra. De asemenea, alimentele picante şi cafeaua sunt iritante uretrale.

Consumul unui pahar de suc de merişor sau unui supliment ce conţine extract concentrat de merişor zilnic se pare că scade incidenţa unei infecții urinare, având ca mecanism scăderea aderenţei bacteriei E. coli la pereţii tractului urinar, aderenţă care este o condiţie obligatorie pentru înmulţire şi infecţie.

Surse: www.urinal.ro
sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook