Vremea rea cuprinde toată țara. ANM a emis Cod Portocaliu de vijelie în 5 județe. Furtunile au măturat judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Prahova. Gheaţa căzută a distrus maşini, acoperişuri şi culturi.

Vremea rea cuprinde toată țara. ANM a emis Cod Portocaliu de vijelie în 5 județe. Furtunile au măturat judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Prahova. Gheaţa căzută a distrus maşini, acoperişuri şi culturi.
Furtunile au măturat marţi noapte judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Prahova. A tunat şi a fulgerat necontenit iar ploile ce au urmat au adus cu ele grindină de dimensiuni mari.

ANM a emis COD PORTOCALIU de ploi torențiale și instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, valabil între 20 septembrie, ora 16 – 21 septembrie, ora 10.
În intervalul 20 septembrie, ora 16 – 21 septembrie, ora 06 în județele: Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și pe arii extinse se vor înregistra cantități importante de apă cuprinse, în general, între 50 și 70 l/mp.

De asemenea, restul țării, mai puțin județele Constanța și Tulcea, se află sub COD GALBEN de vijelie, în intervalul 20 septembrie, ora 11 – 21 septembrie, ora 21.
Conform ANM, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, căderi de grindină și descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25… 30 l/mp și cu precădere în nord-vestul țării și în zona Carpaților Occidentali pe arii restrânse 50…60 l/mp.
Temporar vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55…60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65…70 km/h și vijelii.

Intervalul critic pentru Bucureşti, în contextul averselor anunţate de meteorologi încă de marţi seară, va fi de miercuri de la ora 20 până joi, la ora la 3 dimineaţa, au anunţat reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie la şedinţa desfăşurată la Primăria Capitalei, informează news.ro.

Conform ANM, în Bucureşti, în jurul prânzului vor începe modificări ale vremii, iar după ora 18:00 vântul se va intensifica treptat, intervalul critic fiind între orele 20:00 şi 3:00, când vântul poate lua aspect de vijelie, cu viteze între 55 şi 65 de kilometri pe oră. Precipitaţiile vor fi de 25 de litri/pe metru pătrat, putând să ajungă în unele cartiere şi la 35 l/mp, cantităţi ce vor fi înregistrate pe o durată scurtă de cel mult două ore.
Vântul va mai avea intensificări pe parcursul zilei de joi, dar rafalele vor ajunge până la cele mult 40 – 50 de km/oră.
Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare COD PORTOCALIU de furtună pentru judeţele Timiş şi Caraş-Severin, până la ora 15:25.
În Timiş a fost vizată zona de munte, dar şi localităţile Buziaş, Făget, Lugoj, Balinţ, Bara, Bârna, Belinţ, Bethausen, Boldur, Brestovăţ, Coşteiu, Criciova, Curtea, Darova, Dumbrava, Fârdea, Gavojdia, Ghizela, Mănăştiur, Margina, Nădrag, Niţchidorf, Ohaba Lungă, Pietroasa, Racoviţa, Secaş, Ştiuca, Tomeşti, Topolovăţu Mare, Tormac, Traian Vuia, Victor Vlad Delamarina.

Articolul continuă după reclame

În Caraş-Severin au fost vizate localităţile Bocşa, Caransebeş, Oţelu Roşu, Reşiţa, Berzovia, Brebu, Brebu Nou, Buchin, Caraşova, Constantin Daicoviciu, Copăcele, Doclin, Dognecea, Ezeriş, Fârliug, Glimboca, Goruia, Lupac, Obreja, Ocna de Fier, Păltiniş, Ramna, Rusca Montană, Sacu, Târnova, Turnu Ruieni, Văliug, Vermeş, Zăvoi, Zorlenţu Mare;
Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a anunţat, marţi, populaţia din municipiu, că vântul urmează să se intensifice, astfel că oamenii trebuie să se ferească de arborii fragili, afectaţi de furtuna de duminică, şi de acoperişurile clădirilor deja şubrezite de vijelie.
Miercuri vor veni ploi în mai multe reprize, cu tunete, fulgere şi vânt puternic. S-ar putea să cadă grindină, iar cantităţile de apă pot ajunge la 40 L/mp. Temperaturile scad, mai ales în vestul şi nord-vestul ţării.
Maximele pleacă de la 19 grade în Dealurile de Vest; dar mai ating 30…31 de grade în Bărăgan şi Dobrogea, unde se anunţă soare şi vreme plăcută, vântul rămâne destul de intens în zona litoralului iar temperaturile mai cresc puţin faţă de ziua trecută.

Şi în Moldova sudică şi în nordul Munteniei o să predomine vremea frumoasă. În zona de munte sunt anunţate ploi zgomotoase cu fulgere şi căderi de grindină. După prânz se vor înregistra 28-29 de grade Celsius. În nordul Moldovei şi în Bucovina se anunţă o zi instabilă. Vor fi câteva perioade cu soare dar şi înnorări şi averse consistente. Izolat se pot strânge cantităţi de apă de peste 40 l/mp şi vântul va sufla tare cu viteze de peste 50-60 km/h.
Valorile termice, în creştere faţă de ziua trecută vor ajunge până la 28 de grade.
Instabilitatea va afecta şi nordul Transilvaniei şi Maramureşul. Aşteptam ploi zgomotoase cu vijelii şi grindină. Se vor strânge cantităţi mai mari de apă şi vântul va sufla tare şi pot să apară vijeliile. Şi în ţinuturile vestice vor veni averse care vor fi însoţite de toată suita de fenomene specifice instabilităţii. Apare şi soarele pentru scurte momente iar temperaturile scad usoar faţă de ziua trecută.
În centrul României vor veni ploi zgomotoase cu vijelii şi căderi de grindină şi izolat se vor strânge cantităţi de apă de 40 l/mp. La amiază termometrele vor indica 26 de grade în vestul provinciei.

Sud-vestul ţării are parte ploi consistente cu fulgere şi vânt cu intensificări. Vor fi şi perioade cu soare iar temperaturile maxime vor fi comparabile cu cele înregistrate ieri. Şi în ţinuturile sudice norii vor fi numeroşi, vin ploi în aversă şi vântul va avea intensificări. Temperaturile cresc uşor în zonele deluroase dar scad uşor în rest.
În Bucureşti avem vreme instabilă cu înnorări şi averse care pot să vină îndeosebi către seară. Maxima se opreşte pe la 27 de grade.
Şi la munte instabilitatea se accentuaza după-amiaza, când apar ploi zgomotoase, însoţite de rafale puternice de vânt. Se menţin condiţiile de grindină, se vor strânge cantităţi însemnate de apă, ce pot depăşi 40 L/mp, în special în Apuseni şi în Carpaţii de Curbura. Va fi un pic mai răcoare decât ieri.
Vremea în următoarele zile
Joi se răceşte aprope peste tot. Vor fi doar 12 grade în Banat şi Crisana, iar prin Dobrogea se mai ating 28 de grade. În vest, centru, nord şi nord-est vin alte averse, se mai pot strânge cantităţi mai însemnate de apă şi poate apărea grindină. Vântul rămâne intens, iar la munte, la peste 1800 de metri ar putea să cadă lapoviţa şi ninsoare.

Vineri va fi răcoare şi o să plouă local în vestul, centrul, nordul ţării şi la munte. În celelate zone ploile apar sporadice; iar vântul mai are unele porniri în ţinuturile sudice şi la munte.
Sâmbătă avem încă o zi răcoroasă, cu ploi tempoare în jumătatea nordică a ţării. În rest domina timpul frumos, dar vântul rămâne activ şi va sufla mai tare tot în sudul ţării şi la munte.
Sursa: stirileprotv.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook