12 simptome ale accidentului vascular cerebral pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

Accidentul vascular cerebral este cea de-a doua cauză principală de dizabilitate din lume.

La nivel mondial, cincisprezece milioane de persoane suferă de accidente vasculare cerebrale în fiecare an, iar o treime dintre ele mor ca rezultat.

O altă treime dezvolta permanent dizabilitati. Accidentul vascular cerebral este a cincea cauză principală de deces în Statele Unite.

Incidenta accidentului vascular cerebral este in scadere in lumea industriala, dar in crestere in lumea in curs de dezvoltare. În mod îngrijorător, se estimează că mortalitatea cu accident vascular cerebral se va tripla în următorii douăzeci de ani în America Latină, Africa sub-sahariană și Orientul Mijlociu.

Accidentul vascular cerebral poate lovi pe oricine la orice vârstă, deși este mult mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Simptome de accident vascular cerebral

Ce este un accident vascular cerebral?

Pur și simplu, un accident vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă.

Lipsite de oxigen, celulele creierului mor rapid. Cineva care suferă de accident vascular cerebral poate pierde amintiri sau abilități care se află în părțile afectate ale creierului.

Există două tipuri de accident vascular cerebral:

Hemoragic – apare atunci când un vas de sânge are scurgeri sau un anevrism cerebral (artera mărită) izbucnește și sângele curge în sau în jurul creierului, provocând presiune.

Hemoragia intracerebrală este atunci când vasul deteriorat scurge sânge direct în țesutul cerebral, ucigand celulele creierului.

În unele cazuri, hemoragia apare datorită unei malformații genetice a arterelor și venelor din sistemul nervos central (malformații arteriovenoase). Dacă această condiție este diagnosticată corespunzător, aceasta poate fi tratată pentru a preveni accidentul vascular cerebral.

Hemoragia subarahnoidă apare atunci când există sângerări în spațiul dintre creier și țesuturile din jur. Acest lucru este cauzat, de obicei, de un anevrism spart, dar poate apărea ca urmare a leziunilor capului sau a utilizării medicamentelor care diluează sângele.

Ischemic – provocat de un blocaj sau cheag de sânge într-un vas de sânge, tăierea alimentării cu sânge a creierului. Acesta este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral.

Un cheag de sânge se poate forma și placa arterială se poate rupe oriunde în sistemul circulator. Dacă o astfel de masă se deplasează până la creier și ajunge la un vas de sânge prea mic pentru ca acesta să treacă, poate rămâne blocat acolo. Aceasta se numește accident vascular cerebral embolic.

Un accident vascular cerebral trombotic se referă la situația în care se formează un cheag de sânge în interiorul uneia dintre arterele care aduc sânge în creier, provocând un blocaj.

Un atac ischemic tranzitor este denumit în mod obișnuit un „mini-accident vascular cerebral”. Este o blocare temporară a sângelui în creier și nu provoacă daune pe termen lung. Simptomele unui accident vascular cerebral se pot manifesta, dar vor trece în câteva minute.

Este extrem de important să vedeți un furnizor de asistență medicală dacă credeți că ați experimentat un atac ischemic tranzitor – adesea este un precursor al unui accident vascular cerebral ischemic complet.

Ce contribuie la riscul de accident vascular cerebral?

Accidentul poate apărea fără avertisment la oricine, inclusiv la copii. Următoarele sunt factorii principali de risc pentru accident vascular cerebral.

 Alcoolul și alte abuzuri de substanțe, de exemplu, cocaină, metamfetamină

 Ateroscleroza sau alte boli cardiovasculare.

 Colesterol cronic ridicat

 Diabet

 Genetica / ereditatea

 Hipertensiune

 Utilizarea pe termen lung a unor medicamente, inclusiv a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv ibuprofenul și naproxenul

 Obezitatea

 Dieta slaba

 Stil de viata sedentar

 Boala celulelor secera

 Fumatul

 Stresul și depresia

 Vârsta și sexul – riscul de accident vascular cerebral crește odată cu vârsta.

La persoanele cu vârsta sub 60 de ani, bărbații au mai multe șanse decât femeile să sufere accident vascular cerebral, dar femeile sunt mai predispuse să moară ca rezultat

 Rasă / etnie – în America de Nord, africanii și americanii nativi sunt mai susceptibili de a avea accident vascular cerebral decât alte grupuri etnice

12 simptome ale unui accident vascular cerebral

Simptomele de accident vascular cerebral depind de partea creierului afectată de întreruperea alimentării cu sânge. Cunoscând semnele unui accident vascular cerebral poate însemna diferența dintre a obține asistență medicală suficient de rapidă pentru a preveni daunele grave și o viață de invaliditate.

1. Durerea pe o parte a feței

Durerea bruscă și inexplicabilă pe o parte a feței, a brațului, a piciorului sau a pieptului nu este tipică, dar nu este neobișnuită. Femeile sunt mai susceptibile de a experimenta simptomele accidentului vascular cerebral atipice, deci mai bine sa fie in siguranta decat sa le para rau.

2. Viziunea neclară

Dificultatea bruscă de a vedea clar, cum ar fi vederea încețoșată sau dublă, incapacitatea de a vă concentra ochiul (ochii) sau alte schimbări de vedere (în unul sau ambii ochi) pot semnala un accident vascular cerebral.

3. Dificultăți de respirație sau înghițire

Femeile pot prezenta diferite simptome de accident vascular cerebral decât bărbații. Având dificultăți de respirație sau de înghițire sunt două dintre acestea.

Si alte semne de accident vascular cerebral sunt mai frecvente la femei: leșin, iritație, halucinații, greață sau vărsături, dureri bruște, convulsii, sughițuri.

4. Tremurat

Articolul continuă după reclame

Tremuratul instalat in maini este un simptom relativ neobișnuit, dar confirmat al infarctului cerebral – obstrucția alimentării cu sânge a creierului.

5. Pierderea echilibrului

Amețeli subite, lipsa de coordonare sau pierderea echilibrului sunt simptome de accident vascular cerebral obișnuite și ar trebui luate în serios.

6. Mers cu dificultati

Amorteala subita sau furnicaturi oriunde in corp („bolduri si ace”) sau instabilitate si probleme cu mersul normal pot fi semne de accident vascular cerebral.

7. Paralizia facială

Acesta este probabil cel mai cunoscut simptom al accidentului vascular cerebral. Amorțeală / slăbiciune / paralizie subită a unei părți a feței, brațului sau piciorului vă poate spune că un accident vascular cerebral este în desfășurare.

„Încercați să vă ridicați brațele peste cap în același timp. Dacă un braț începe să cadă, este posibil să aveți un accident vascular cerebral. În mod similar, o parte a gurii poate cădea când încerci să zâmbești”, avertizează Clinica Mayo.

8. Cefalee

O durere de cap normală se simte ca o strângere surdă a capului și apare fără alte simptome de accident vascular cerebral. O migrena este o durere ascutita, dureroasa, care este de obicei precedata de alte simptome. O durere bruscă, ascuțită, monstruoasă în cap – mai ales la cei mai tineri – poate fi un semn de accident vascular cerebral.

Femeile au mai multe șanse de a avea dureri de cap decât bărbații, în special cei care au în mod regulat migrene.

9. Confuzie

Dacă sunteți pe punctul de a face ceva și deveniti brusc confuz, dezorientat, sau incapabil să înțelegeti și să gânditi limpede, ar putea fi un semn de accident vascular cerebral.

10. Vertij

Amețeli sau dezechilibre nu sunt neapărat un semn de accident vascular cerebral; amețelile și dezechilibrele însoțite de vertij sunt adesea simptome ale unui accident cerebral.

Vertijul este senzația miscare sau rotire a incaperii fără ca noi sa ne mișcam propriu zis, sau senzatia că obiectele din mediul înconjurător se mișcă atunci când sunt statice.

Vertijul in sine este adesea o chestiune simplă de dezechilibru în urechea interioară și poate fi vindecat cu manevră Epley sau altă ajustare fizică. Triumviratul este un motiv de îngrijorare pentru accident vascular cerebral.

Când vine vorba de accident vascular cerebral stem, prognosticul este foarte bun:

Recuperarea dramatică de la un accident vascular cerebral este posibilă. Deoarece accidentele vasculare cerebrale nu afectează de obicei capacitatea lingvistică, pacientul este capabil să participe mai mult la terapia de reabilitare.

Cele mai multe deficite sunt legate de functiile motorii, nu cognitive. Vizibilitatea dublă și vertijul se rezolvă frecvent după câteva săptămâni de recuperare în cazul accidentelor vascular cerenrale usoare până la moderate care afecteaza creierul”, scrie Asociația Americană de Stroke.

11. Probleme de vorbire

Zona creierului care este cea mai responsabilă pentru vorbire este adesea afectată de accident vascular cerebral. Incapacitatea de a vorbi, vorbitul cu dificultati, sau probleme cu intelegerea comunicarii sunt frecvente atunci când suferi un accident vascular cerebral.

12. Oboseală

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să simtă oboseală, slăbiciune, confuzie și schimbări în starea mentală bruscă în timpul unui accident vascular cerebral.

Prevenirea accidentului vascular cerebral

Până la 80% din cazurile de accident vascular cerebral pot fi prevenite.

Pentru a reduce drastic riscul de accident vascular cerebral, luați în considerare aceste opțiuni de viață:

Mențineți tensiunea arterială ușor de administrat. Mențineți tensiunea arterială mai mică de 120/80.
Mențineti o greutate sănătoasa. Un indice de masă corporală de 25 sau mai puțin este de dorit. Institutul Național de Sănătate oferă un calculator online pentru IMC.

Faceti exercitii fizice în mod regulat, la cel puțin 30 de minute de intensitate moderată, cel puțin 5 zile pe săptămână.

Limitați alcoolul la cel mult un pahar pe zi.

Niveluri moderate de zahăr din sânge. Dacă aveți diabet zaharat, rămâneți pe partea de sus a acestuia. Riscul de accident vascular cerebral este semnificativ mai mare pentru persoanele cu diabet zaharat.
Nu mai fumați țigări.

F.A.S.T. pentru accident vascular cerebral

Obținerea unei îngrijiri medicale imediate (în decurs de o oră) la simptomele unui accident vascular cerebral menționat mai sus este imperativa pentru a limita sau a preveni leziunile permanente sau moartea.

Există medicamente care dizolvă rapid cheagurile de sânge pentru a elimina obstrucția și pentru a revărsa sângele din nou în creier. Primirea tratamentului în 3 ore de la simptome se corelează cu o șansă de 30% mai mare de a scăpa de vătămări majore.

În cercurile medicale, acronimul mnemonic „FAST” a fost folosit pentru a răspândi semnele de avertizare și ce să faceți dacă sunteți cu cineva despre care bănuiți că suferă un accident vascular cerebral. Dacă există o posibilitate de a avea un accident vascular cerebral în curs, cereți imediat o ambulanță.

Iată ce trebuie să vă amintiți:

F (Face – Față): Cereți persoanei să zâmbească. Căutați semne de cădere pe o parte a feței.

A (Arms – Brațe): Cereți persoanei să ridice ambele brațe. Căutați daca unul dintre ele este mai jos decat altul.

S (Speech – Vorbire): Solicitați persoanei să repeta o frază fără să se incurce. De exemplu, ati putea să-i spuneti: „Cine se trezeste devreme departe ajunge.”

T (Time – Timp): Nu pierdeți timp. Apelați imediat serviciile de urgență locale dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți prezintă semne de accident vascular cerebral.

Sursa: dailyhealthpost.com

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook